21 Май 2024вторник13:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ГЛОБУС

Унгария дава 6571 евро заплата на лекар

С над 70% ще се вдигнат възнагражденията на медицинските сестри, криминализират парите на ръка от пациенти

/ брой: 199

автор:Радко Ханджиев

visibility 2533

Bulgarian Press Pool-Budapest

Здравето на народа е ценност, която изглежда отсъства в ценностната система на някои съвременни политици. В правовите държава тази ценност е въздигната в право, което се осъществява от данъците. Без допълнително заплащане! И ако медик поиска такова, квалифицира се като изнудване, рекет. Защото здравеопазването е един от стълбовете на държавността. Колкото по здрава е една нация, толкова по-стабилна е нейната държава. Но за да бъде нацията здрава, а държавата стабилна, необходима е безупречно функционираща система на здравеопазване с достойно заплащане на лекарите и медицинския персонал, за да могат те също така достойно да изпълняват дълга си произтичащ от Хипократовата клетва.

Тези високо хуманни разбирания очевидно са в основата на току-що приетия унгарски закон, предвиждащ радикалeн ръст на заплатите на лекарите. Най-ниското възнаграждение на начинаещ лекар на практика се удвоява. Увеличенията ще бъдат осъществени постъпателно на три етапа през сведващите три години, когато заплатата на високо квалифицирани медици с продължителен трудов стаж ще достига 6571 евро месечно или близо 5 пъти повече, отколкото през 2019 г.

Лекуван съм в унгарски болници, на два пъти са ми спасявали живота. Нито са ми поискали, нито съм доплащал дори форинт, след като съм осигурен в тази страна. Често са ме питали как работи унгарската здравна система в сравнение с българската. Отговарял съм, включително на страниците на "Дума", че се сравняват само съпоставими величини. Така че не може да става и дума за сравнение. След като е осигурен, обикновеният унгарец знае, че всичко му се полага без допълнително заплащане. Така е във всички страни на Евросъюза.

Унгарското здравеопазване работи безупречно, макар мнозина унгарци може би няма да се съгласят с мен. Но те гледат как е в Австрия или Германия. А е и факт, че след 2000 г. усещат влошаване на качеството. 

Още с идването си на власт през 2010 г., коалиционното правителството предвиждаше подобряване на здравната система, но икономическото положение на страната не позволяваше да се заделят нужните средства за здравеопазване и социална дейност. Днес обаче нивото на безработицата е сведено до 3,3%, страната ускорено се реиндустриализира, приходите в бюджета от износа и от вътрешните постъпления чувствително нарастват, както и доходите на хората, което създаде условия на глава от населението Унгария да заеме седмо място по разходи за здравеопазване в Европа.

Докато системата в други страни се срина, Унгария се справи с коронавирусна криза. Смъртността на един милион жители в началото на октомври т.г. е една от най-ниските в ЕС: страната е със 106 смъртни случая, приблизително в една група с Полша (82), Словения (83), Австрия (95), Чехия (103). И значително по-ниска от богати страни като Франция (504), Великобритания (633), Белгия (883), САЩ (666). Освен това тестването в Унгария е напълно безплатно, когато е предписано от лекар.

След продължителни консултации с Камарата на унгарските медици (КУM), правителството прие практически без възражения скалата на заплатите, поискана от КУM. Предложеното увеличение отчита трудовият стаж и обхваща лекарите, специализираните медици, фармацевтите, зъболекарите, тясно специализираните зъболекари, специалистите, както и наетите в трудово правоотношение лица без медицинска квалификация, посочени в отделно правителствено постановление. Преговорите с КУМ ще продължат, за да обхванат в бъдеще и други сектори на здравеопазването.

Въз основа на постигнатото споразумение министър Гергей Гуяш и министърът на човешките ресурси Миклош Кашлер, внесоха миналата седмица законопроект, предвиждащ радикално увеличение заплатите на лекарите. Въпреки формалните критики на представители на опозиционни партии - "проектът бил закъснял", "не обхващал всички в медицинската професия", "нямало имало достатъчно време за обсъждането му" или възражения срещу "преместване на лекари в ситуация на криза", опозицията единодушно гласува за приемането му. Законът влиза в сила от 18 ноември, а разпоредбите му ще се прилагат от 1 януари 2021г.; така че дотогава правоотношенията с визираните в закона лица трябва да бъдат преобразувани. Какво предвижда новият закон? При сегашния курс от средно 350 форинта за 1 евро,

- начинаещ лекар, който в момента получава 255 000 форинта, през следващата година ще има брутно месечно възнаграждение от 481 000 форина (1374 евро), през 2022 г. заплатата ще е 1768 евро, а през 2023 г. 1963 евро;

- лекар със стаж от 16-20 години ще получи над един милион форинта (2857 евро); през 2022 г. 3714 евро, през 2023 г. 4286 евро;

- докато заплатата на висококвалифициран медик с над 41-годишна практика ще бъде 1,6 милиона форинта (4571 евро), през 2022 г. тя ще е 6000 евро, а през 2023 г. 6571 евро.

След гласуването, министър Миклош Кашлер заяви, че през 2019-2022 г. заплащането на медицинските сестри се увеличава със 72%: 20% през ноември т.г., 30% от януари 2021 г. и т.н. И най-важното, добави той, "независимо от критиките, законът, който е безпрецедентен пример за радикално увеличение на заплатите на медицинската общност в Унгария, единодушно бе приет заедно с опозиционните политически сили."

Една от новостите в закона е, че се установява правен статут на здравните права (не бива да се бъркат с услуги!). В бъдеще всичко в сферата на държавното или общинското здравеопазване може да бъде извършвано само в рамките на новоприетите правоотношения. Разделя се публичното от частното здравеопазване. Лекарите ще могат да работят само в един от секторите: публичния или частния.

Според новите правила, от 1 януари 2021 г. лекар не може да извършва здравни дейности в седалището или помещенията на работодателя си, които не са залегнали в правоотношенията му със здравната служба. Дефинирано е и понятието конфликт на интереси: когато лице в трудово правоотношение с медицинско заведение, влезе в трудово правоотношение, свързано с възнаграждение в друго заведение. Изключения се допускат за научни, образователни, художествени, лекторски, редакторски и други защитени от закона интелектуални дейности. Но след предварително разрешение от правителствен орган, ако продължителността на работното време е приблизително еднаква с работното време на същото лице в здравното заведение.

Освен това лекар може да бъде пренасочен на друго работно място за период от две години, ако обстоятелства, като кризи, налагат подобна мярка. Същото се отнася и до възможността за временна командировка на лекар за период до една година, която може да бъде удължено с още една.

Особен важна е разпоредбата на закона, която криминализира т. нар. halapenz или доста разпространената практика на бакшиши. Предвидено е допълнение в Наказателния кодекс, с което се криминализира предлагането и приемането на неправомерно облагодетелстване, тоест даването или приемането на пари. Според новата разпоредба всеки, който дава или приема неправомерно облагодетелстване, се наказва с лишаване от свобода до една година. В Закона за здравеопазването пък е дадено тълкуване на понятието "неправомерно облагодетелстване": здравният работник или лекар не може да иска или да приема парични, икономически или други облагодетелствания в натура.

След приключване обаче на лечението здравният работник може да приеме еднократно предметно дарение, чиято стойност не надвишава 5% процента от текущата месечна минимална работна заплата, която в момента 8 000 форинта (около 22 евро).

Според държавния секретар по здравеопазването Илдико Хорват, увеличаването на заплатите не само ще задържи лекарите в Унгария, но някои от тях ще се завърнат в родината. А премиерът Виктор Орбан оцени приетите мерки като "крайно наложителни, за да се запази талантът на Унгария". 

Сглобката катастрофира енергетиката, плащаме ние

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 93

Ще работим за мир, срещу войната и превъоръжаването

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 93

Време е за социална държава!

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 93

Еврото може да се отложи и след 2025 г.

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 93

Курортите на път да останат без персонал

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 93

Обмислят ББР да дава безлихвени кредити на чиновници

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 93

Президентът на Иран загина в катастрофа

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 93

20 на сто от учениците в Хърватия залагат

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 93

Мадрид отзова посланика си в Буенос Айрес

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 93

Накратко

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 93

Само обещания

автор:Деси Велева

visibility 175

/ брой: 93

Олимпийско лицемерие

автор:Нешка Робева

visibility 193

/ брой: 93

Коалиция на приятелството

автор:Лозан Такев

visibility 181

/ брой: 93

Всеки глас за малки леви партии е загубен

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 93

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ