04 Декември 2023понеделник01:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимки БТА

Акцент

Университетите тръгнаха на лов за студенти

Таксите за явяване на предварителните изпити са от 30 до 60 лева

/ брой: 41

автор:Деси Велева

visibility 50

Деси ВЕЛЕВА


С всяка година университетите започват все по-рано кандидатстудентските кампании. И тази не прави изключение. Още от февруари някои започнаха акциите по набиране на най-нетърпеливите абитуриенти, които бързат първи да заемат свободните места и да отметнат този ангажимент. 

В същото време още не е ясно колко първокурсници ще приемат наесен вузовете. До 10 февруари те трябваше да изпратят до Министерството на образованието и науката  предложенията си за броя места за обучение през следващата учебна година. Заявките им са само за редовна форма по специалности от акредитираните професионални направления и по специалности от регулираните професии.

Все пак се очаква в първи курс да бъдат приети около 40 000 студенти в 38 държавни висши училища за обучение, субсидирано от държавата. 

----------------

Приемът на заявления за явяване на изпити за първата и втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет "Св. Климент Охридски" започна в понеделник и ще продължи съответно до 27 март и до 29 май, като ще е само онлайн. Таксата за явяване на изпит е 30 лв. Първата изпитна сесия ще се проведе на 1, 2 и 8 април, а втората - на 3, 4, 10, 11, 17 и 18 юни.

Софийският университет вече има открит филиал в Бургас. Там приемът за специалността "Музикални медийни технологии и тонрежисура" ще е по избор с оценки от матура по музика, български език и литература, английски, както и с оценки от дипломата за средно образование по музика, информационни технологии и чужд език. Там ще има и две магистърски програми - "Християнско поклонничество" и "Църковен мениджмънт", в рамките на Богословския факултет, които ще са в задочна форма на обучение. Те ще са по два семестъра за завършилите специалност, свързана с богословие. За незавършилите богословие обучението ще е четири семестъра, като първата година ще е подготвителна, а през втората студентите ще избират в коя програма да специализират. 

Предварителните изпити в УНСС вече започнаха. Първите бяха на 15-17 февруари, като всеки месец до юни има тридневна сесия. Във вуза са обявени и дати за явяване на предварителни изпити във формата на матурите. Цената на един изпит е 60 лева, а за всеки следващ - 30 лв.

Техническият университет в София също започна кампанията с прием на документи от 20 февруари. Таксата за явяване на изпит е 50 лева. Кандидатите имат възможност да изберат и къде да се явят. Тестът по математика през март и април може да се решава във Варна, Дупница, Кърджали, Монтана, Плевен, Разград, Стара Загора, Бургас, Велико Търново, Враца, Правец, Сандански, Сливен, Смолян, Търговище и Хасково. Редовните изпити в ТУ са през юни. Там ще се обучават за първи път студенти по педагогика, които ще могат да работят като учители по математика, физика и информатика. 

От април започват изпитите в Лесотехническия университет в София. Те са по математика, биология и рисуване, а заявления се подават от 20 март. Таксата за явяване на предварителни изпити е 50 лв.

Първите препитвания вече минаха във Великотърновския университет в средата на февруари. Те бяха по български език и литература, английски език и история. Следващите сесии са през април и юни. Университетът е първенец по привличането на студенти със станалата традиционна кампания "Рано рани", която започна още на 1 декември 2022 г. Кандидатите могат да запазят място в предпочитана специалност по електронен път. За тази цел те трябва да платят такса за обработка на документите от 60 лв. Университетът дава гаранции, че мястото на кандидата ще се пази до 28 юни.

Приемът на онлайн заявления за явяване на кандидатстудентски изпити започна на 20 февруари и в Югозападния университет в Благоевград. Там таксата за един конкурсен изпит е 30 лева, като препитванията започват на 18 март. 

По традиция последни в затварянето на кандидатстудентската кампания са от НАТФИЗ, където подаването на документи започва в края на август. Датите за приемните изпити за следващата учебна година още не са обявени, но се очаква отново да са в началото на септември. 


Оценките от матурите влизат в бала за прием в 48 вуза

Оценките от държавните зрелостни изпити ще могат да бъдат включени в балообразуването при кандидатстване за прием в 48 висши учебни заведения в страната за академичната 2023-2024 г. В повечето от тях кандидат-студентите ще могат да избират дали в бала им да влезе оценката от приемния изпит или тази от матурата.

Само в три университета оценки от матурите няма да се вземат предвид - това са НАТФИЗ, Театралният колеж "Любен Гройс" в София и Американският университет в Благоевград. Оценките от матури не влизат в бала и при част от специалностите в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", но при други държавният зрелостен изпит по професионална квалификация, положен в музикално училище, ще се признава и за приемен.

В четири висши училища няма да се провеждат кандидатстудентски изпити, като приемът ще става само с оценки от матура и дипломата за средно образование. Това са Националната спортна академия "Васил Левски", Минно-геоложкият университет "Св. Иван Рилски" в София, Европейският политехнически университет в Перник и Висшето училище по застраховане и финанси в столицата.

Софийският университет "Св. Климент Охридски" ще признава оценките от държавен зрелостен изпит за кандидатстване в 118 от общо 120 бакалавърски програми.

25 пияни и 11 дрогирани шофьори залови МВР за денонощие

автор:Дума

visibility 297

Мъж е прострелян при лов в Разградско

автор:Дума

visibility 421

Мъж беше спасен от измръзване над Банско

автор:Дума

visibility 547

Изграждането на"Хемус" ще се забави още с година

автор:Дума

visibility 1991

/ брой: 233

Близо 44 млрд. лв. е външният дълг

автор:Дума

visibility 1772

/ брой: 233

Натискали малки фермери да протестират

автор:Дума

visibility 1935

/ брой: 233

Стрелба по време на примирието в Газа

автор:Дума

visibility 2043

/ брой: 233

Лавров отиде в Скопие, но не през България

автор:Дума

visibility 1923

/ брой: 233

Унгария и Северна Македония заедно срещу такса "газ"

автор:Дума

visibility 1756

/ брой: 233

Приключи мандатът на китайския посланик у нас

автор:Таня Глухчева

visibility 1804

/ брой: 233

Черна дупка

автор:Александър Симов

visibility 1964

/ брой: 233

Залог, по-голям от електората

автор:Аида Паникян

visibility 1946

/ брой: 233

Инат

автор:Деси Велева

visibility 1956

/ брой: 233

Гьоков: Бюджетът замразява плащания

автор:Дума

visibility 1672

/ брой: 233

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ