29 Юни 2022сряда10:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°. Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°.

Местна власт

ВАСИЛ СТАНИМИРОВ:

Управляващите не трябва да делят общините на "наши" и "ваши"

Държавата да гарантира на малките земеделски производители, които имат спечелен проект, реален достъп до кредитния пазар, казва кметът на Ковачевци

/ брой: 232

автор:Петрана Сомлева

visibility 2909

Васил Кирилов Станимиров е роден на 24 април 1969 г. в Перник. Завършил е средно образование в Техникума по лека промишленост, а след това УНСС, специалност икономика и организация на труда. Десет години се е занимавал с частен бизнес - производство на хляб и хлебни изделия. Бил е председател на ОбС на БСП, председател на ОбС в Ковачевци, старши специалист към "Бюро по труда" - Перник, и зам.-кмет. От 2010 г. е кмет на община Ковачевци, избран с листата на БСП. Има две дъщери - едната завършва стоматология, а другата е студентка в Лесотехническия институт.

"За децентрализация говорим повече от десет години и вероятно ще говорим и след още десет"

- Г-н Станимиров, проектът на БСП "Визия за България" вече "гостува" във вашата община. Кои са приоритетите, на които акцентираха местните хора по време на обсъждането, и какви препоръки отправихте?

- По време на обсъждането на проекта бяха отправени много въпроси, имаше и критични бележки, основно в частта "Селско стопанство", направени бяха и доста предложения.

Община Ковачевци е малка, селска община. В последните години успешно се развива селското стопанство. Някои неща във Визията тревожат земеделските производители. Там е записано предложение за ограничаване на субсидиите. Смятам, че с идеята за таван на тези субсидии Визията по-скоро ще отблъсне земеделски и други производители, отколкото да ги привлече.

БСП трябва да предложи и активно да участва в разработването на нормативна база, която да подпомогне достъпа на обикновения земеделски производител до програмите и мерките на ДФ "Земеделие". Ще дам пример. През миналия програмен период наши земеделски производители спечелиха три проекта, но в крайна сметка те не можаха да се реализират. Защо? Заради начина, по който функционира системата. Първо трябва да се изгради целият проект, да се финансира от земеделските производители и след това ДФ "Земеделие" прави разплащане. Необходимо е БСП да предложи такава визия, с която държавата да гарантира на малките земеделски производители, които имат спечелен проект, реален достъп до кредитния пазар. Колкото държавата е по-далеч от икономиката, толкова по-добре. Държавата трябва да създава условия за честно инвестиране, за достъп на всички, да създава условия, да се бори с монополите, но в никакъв случай създаване на държавни предприятия. Имам ясен спомен как навремето на входа на държавни предприятия заставаха определени лица, на изхода - други, и се стигна до фалити на много работещи предприятия. 

- Как гледате на идеята за нова философия за децентрализация на местната власт?

- За децентрализация говорим повече от десет години и вероятно ще говорим и след още десет. Държавата ще държи за своите икономически лостове, които винаги ползва. На коя община какво ще даде и по какъв начин ще го направи - никой не може да каже. Неотдавна, пак с постановление на Министерския съвет, по незнайни критерии се разпределиха под масата огромни средства. Това трябва да се преустанови! Всички общини в България са равни, макар и различни по големина и по финансови възможности. Те имат своите нужди и държавата трябва да е справедлива към всички, а не общините да се делят на "наши" и "ваши" - тук ще дадем, тук няма да дадем, защото този кмет е наш, а другият не е... 

- Има ли условия за привличане на чужди инвестиции в общината?

- Като имаме предвид какъв е бизнес климатът в страната и че дори се говори за напускане на чужди инвеститори, можете да си представите какво е в  община Ковачевци. Трудно е да се привличат инвестиции.

Изградихме индустриална зона в землището на с. Егълница и тя към днешна дата даде резултат. Оттам в общината влязоха средства от продажбата на имотите. С тях обновихме площада на селото, който стана много хубав. Най-хубавото обаче е, че там се инвестира и в момента работи местна фирма, в която са ангажирани 25 човека. Те се справят много добре, търсени са в цялата страна.

Частна фирма започва изграждането на птицекомбинат с капацитет 40 хил. кокошки за яйца. Проектът е на стойност близо 3 млн. лв. За друго предприятие от ДФ "Земеделие" по проект "Развитие на селското стопанство" е отпусната сериозна субсидия. Договорът е подписан и най-вероятно догодина ще се пусне в експлоатация. Имаме инвестиции в цех за производство на тоалетна хартия, салфетки и др. в с. Сирищник. Работи Заводът за градивни елементи, в който се произвежда сигнална апаратура, лампи за осветление, търсим допълнително инвестиции, за да разширим номенклатурата на предприятието.

Изградиха се няколко къщи за гости край язовир "Лобош". В миналия програмен период  направихме стадион, спортна зала, къщи за настаняване на гостуващи отбори, изнесено игрище с изкуствена настилка. През лятото е пълно с отбори, които си водят подготовката - баскетбол, футбол, художествена гимнастика. Имаме 56 места, които са общински, и се запълват през летния сезон. Всичко това бе изградено още през 2015 г. чрез ДФ "Земеделие". Направихме екопътека "Поглед към девет планини", която е на 53-о място в Топ 100 на екопътеките в България. Петък, събота, неделя тук е пълно с хора. Община Ковачевци е известна със сурвакарските традиции, със селските райони представяме "Долината на маските". Всяка година на 13 и 14 декември малко и голямо се преоблича и участва в спектаклите.

Под стената на язовира се построи електроцентрала - сериозна инвестиция. Откриха се и работни места. Язовир "Лобош" е държавна публична собственост, има стратегическо значение и се стопанисва от "Напоителни системи".

Като цяло проблемът с инвестициите в България е свързан и с работната ръка.

- Задържат ли се младите хора в общината?

- Имахме специална политика особено към младите семейства - търсихме начин да им осигурим работа в общинските структури. Детската градина е безплатна. За съжаление проблем е образованието. В мига, в който децата тръгнат на училище, родителите им напускат общината. Просто търсят по-добра реализация, по-добро образование и отиват в Перник. Местната власт не може да влияе върху образованието. Директорът на дадено училище се назначава от МОН, а от друга страна - общината дофинансира училището. 

- Сигурно и демографската картина не е розова?

- Това е голям проблем за страната. Особено за малките общини. Не говоря само за Ковачевци, а за голяма част от страната, която се обезлюдява. Това е много страшно. С този проблем е свързано и предложението ми към Визията. Става въпрос за субсидията от ДФ "Земеделие". За този програмен период нашата община има само един спечелен проект, за разлика от миналия, когато бяха девет. С таван за кандидатстване по брой хора от населено място се ограничават малките общини. Във "Визия за България" трябва ясно да се каже, че всяко населено място при предоставяне на качествен проект, който доказва необходимостта си, може да кандидатства и да получава средства от този фонд. Досега кандидатстваме, но не печелим, защото не можем да съберем необходимия брой точки поради липса на конкретен брой население.

Във Визията трябва ясно да се каже какво правим с малките населени места, които са с население под 150 или под 200 човека. Ще инвестираме ли там или хората просто ще оцеляват, на доизживяване. Колкото е по-голямо населеното място, толкова повече пари отиват там. Да, но и тук живеят хора! Защо се делим по този критерий?

- Какво заложихте в социалната програма на общината?

- Направихме много за развитието на социалната програма. Имаме социален патронаж, който разнася топла храна на възрастните хора по домовете. Работи програмата "Топъл обяд" за социално слаби, както и един от най-добрите центрове за настаняване от семеен тип за хора с деменция. Напливът е голям - хората са настанени по 2-3 в стая, живеят в домашни условия, чисто е. Ако влезете, няма да разберете, че е дом за възрастни хора. Имаме възможност идната година да кандидатстваме по друга програма за създаване на още един или два центъра за настаняване от семеен тип на хора с деменция. Разполагаме с база, можем да увеличим капацитета. Държавата се нуждае от такива домове, защото цените в частните хосписи са непосилни, далеч от социалните.

Развиваме се добре в областта на туризма. Тук се намира един от най-атракционните параклиси "Св. Йоан Летни", който е на брега на язовир "Пчелина". Хора идват постоянно. Има хлебна къща, където показваме български обичаи, обредни хлябове. Посещават ни деца от всички области на Югозападна България. През 2015 г. отбелязахме 5 години от учредяването й. Направихме прекрасно тържество в рамките на Европейските дни на хляба в България.

В малката община Ковачевци милеем и за културата. Имаме три певчески фолклорни групи в Калища, които представят типичен за нашия регион фолклор. Към читалище "Георги Димитров" има танцов ансамбъл, а в читалище "Методи Андонов" в Калища - група за деца до 13 години. През тази година имахме доста международни участия.

Община Ковачевци поддържа добри отношения с община Ягодино в Сърбия. С председателя на партия "Единна Сърбия" Драган Маркович, който е и депутат в техния парламент и председател на Скупщината в Ягодино, и с кмета на общината Радко Степанович имаме добри взаимоотношения. Нашите фолклорни ансамбли изнесоха прекрасна програма в град Ягодино, където бяхме на гости. С наши животновъди тук направиха среща за обмяна на опит. Сега ги очакваме на нашия празник идната година по случай годишнината от рождението на Георги Димитров. Ще участват в тържествата, както и обмисляме техни фирми да инвестират в община Ковачевци.

На територията на общината е един от символите на българското пионерско движение - Националният детски екологичен комплекс. За жалост през 2013-2014 г. там бяха настанени бежанци, след което се изтеглиха.

Освен спортния комплекс, който имаме, поддържаме и женски футболен отбор "Реал Ковачевци", който играе в аматьорска лига за жени и е единствен от Пернишка област. Тук е и Националната спортна академия по гребане с ръководители проф. Свилен Нейков и Румяна Нейкова. Техните отбори тренират на язовир "Пчелина" или "Лобош". Идеята ни е да търсим оперативни програми, с чиято помощ да обновим Националния детски комплекс, да направим балканска школа по гребане тук, в Ковачевци. Но това остана една добра идея, която едва ли ще се реализира.

- Ще се кандидатирате ли за нов мандат?

- Имам право да се кандидатирам, но това ще реши партийната организация, пред която ще се отчета за всичко, което съм свършил. Кметът е сериозна институция. За десетте години на поста запазих човешкото отношение към хората. За всички съм просто Васко. Да, чепат съм, но винаги казвам това, което мисля, а то не се харесва от всеки.

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ