16 Юни 2024неделя20:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

В бой отиват "старците"

На изборите за Думата в Русия изненади не се очакват

/ брой: 272

автор:Галина Младенова

visibility 1386

Следващата неделя Русия отива да гласува за нов парламент. За пръв път този декември Държавната дума ще се избира за петгодишен мандат. За втори и последен път партиите ще трябва да преодолеят 7-процентната бариера, за да влязат в парламента. Има обаче и една промяна - партията, която получи от 5 до 6%, ще получи едно място в Думата, а получилата от 6 до 7% - две места. Според данните на ЦИК подготовката и провеждането на изборите в Думата ще струват на хазната 7 милиарда 105,6 милиона рубли.
В досегашния руски парламент са представени 4 партии - "Единна Русия", Компартията на Руската федерация, "Справедлива Русия" и Либерално-демократическата партия на Русия. За места в новия състав си съперничат седемте официално регистрирани партии. Изненади в листите няма, с изключение може би на президента Медведев, който оглави списъка на "Единна Русия".
В руската "суперпрезидентска" система на властта ролята на политическите партии и Думата е ограничена. Предизборната битка на партиите до голяма степен има символичен характер, защото не е борба за власт. Партиите и парламентът все пак са сериозни атрибути на държавността в Русия.
Според социолозите начело в предпочитанията на избирателите са "Единна Русия", КПРФ и ЛДПР. Проучванията на общественото мнение обаче показват, че на предстоящите избори партията на властта няма да има истински съперник.
"Единна Русия" се надява да получи 65 процента от гласовете. Или поне такава задача постави пред партията администрацията на президента, написаха руските медии. Високите цели от страна на Кремъл са напълно обясними, коментира "Ведомости", все пак начело в списъка е самият президент.
Прекалено високият резултат на "Единна Русия" обаче може да доведе до стратегическо поражение на властта, твърдят експертите от руския Център за стратегически разработки. Според тях големият процент подкрепа най-вероятно ще бъде възприет от повечето гласоподаватели не като свидетелство за популярност, а като доказателство, че изборите не са честни.
Голяма част от руските граждани наистина не вярват, че декемврийските избори ще бъдат прозрачни и честни и настояват за либерализация на изборното законодателство. Любопитно е, че повечето хора в Русия (73%), според проучване на "Левада-център", настояват в избирателните бюлетини да бъде върната графата "срещу всички", която беше отменена през 2006. Повечето от гласоподавателите като цяло смятат парламентарните избори за "борба между бюрократичните кланове за достъп до държавния бюджет", съобщи агенция "Интерфакс". Вероятно именно това убеждение на избирателите е причина за слабия интерес към предизборните телевизионни дебати на партийните кандидати. За пръв път тази година в тях участва и "Единна Русия", досега партията на властта упорито отказваше да се включи в пряка битка с опонентите си. Оказа се обаче, че зрителите малко се вълнуват от дебатите на политическите противници и със сигурност не формира мнението си за предстоящото гласуване от това, което се носи от екрана.
Всеки втори руснак изобщо не се интересува от политика, сподели генералният директор на ВЦИОМ (Общоруският център за изучаване на общественото мнение) Валерий Фьодоров. "Основната характеристика на сегашната кампания е посткризисната фаза, смята генералният директор на ВЦИОМ. Най-лошото мина, но ръстът на икономиката не е достатъчно силен, за да създаде у хората усещането, че утре ще е по-добре, отколкото вчера". Той припомни, че при предишните избори през 2007 икономическият ръст е бил 8%, а сега - едва 3,5-4 на сто, при това на фона на висока инфлация.
Според проучването на ВЦИОМ около 54% от гласовете ще получи "Единна Русия". На второ място е КПРФ. Седемпроцентната граница ще преодолеят и ЛДПР, и "Справедлива Русия". Останалите партии най-вероятно няма да попаднат в Държавната дума. Според някои анализатори най-реалистичният сценарий е "3+2", т. е. в Думата ще влязат три големи и две малки партии. Със сигурност обаче истинската битка отново ще е между "Единна Русия" и КПРФ, а ЛДПР и "Справедлива Русия" вероятно ще играят ролята на "подгряващи групи". Изборите обаче винаги са готови да ни поднесат и изненада. Резултата ще го научим на 4 декември. Кои са обаче основните играчи?

"Единна Русия"


Владимир Путин, Дмитрий Медведев

Владимир Путин е лидер на "Единна Русия", без да е нейн член, а Дмитрий Медведев оглави избирателния й списък, също без партиен билет.
"Единна Русия" се смята за партия на управляващата бюрокрация. Родословието й започва от движението "Единство".
"Единство" се създаде през есента на 1999 г. от обкръжението на президента Елцин като средство за борба на предстоящите тогава избори в Думата с бързо набиращия популярност блок "Отечество - Цяла Русия" на Юрий Лужков, Минтимер Шаймиев и Евгений Примаков.
Според спомените на участници в събитията идеята за създаването на нова пропрезидентска партия вместо съществуващия тогава "Наш дом - Русия" е била на олигарха Борис Березовски, който днес е в немилост. Пак той осигурил информационната кампания в контролираните от него медии, преди всичко в телевизия ОРТ. "Технически" със създаването на партията се е занимавал екип начело с първия зам.-ръководител на президентската администрация, а преди това генерален директор на ОРТ Игор Шабдурасулов. Партията бе оглавена от Сергей Шойгу.
"Днес "Единна Русия" не обича да си спомня, че Березовски е имал някакво отношение към идеята за възникването на "Единство". Историята обаче е история", написа в блога си през февруари 2010 дъщерята на Елцин Татяна Юмашева.
Първоначално създателите на "Единство" се надяваха само да отнемат някаква част от гласовете от "Отечество - Цяла Русия" и да не допуснат появяването в Думата на конституционно мнозинство от противниците на президента: блока и комунистите. През декември обаче рейтингът на новия проект с подкрепата на новия премиер Владимир Путин неочаквано скочи до такива височини, че "Единство" зае на изборите второ място.
През март 2000 г. Путин стана президент, а през април 2001 Шойгу и Лужков излязоха със съвместна декларация за сливането на "Единство" и "Отечество". През декември 2003 новата партия се преименува на "Единна Русия".
През 2007 предизборният конгрес на "Единна Русия" прие програма под наименованието "Планът на Путин - достойно бъдеще за велика страна". Именно тогава ръководителите на партията дадоха на Путин неофициалната титла "национален лидер". А през май 2008 той беше обявен за председател на партията, въпреки че и до днес не е нейн член.
В "Единна Русия" членуват повечето губернатори и пълномощни представители на президента във федералните окръзи, 23-ма от тях са членове на Висшия съвет и Генералния съвет на партията. В ръководните органи на "Единна Русия" членуват също така петима членове на кабинета, без да се брои Путин.

Численост

В партията членуват над 2 милиона души.

Резултати от изборите в Думата

1999 ("Единство") - 23,3% от гласовете, 73 мандата.
2003 - 37,6% от гласовете, 220 мандата.
2007 - 64,3% от гласовете, 315 мандата.

КПРФ

Генадий Зюганов

Комунистическата партия на Руската федерация е партия с лява идеология с елементи на руски държавен национализъм. КПРФ традиционно е ориентирана към избиратели, които с носталгия си спомнят съветските времена.
КПРФ е наследник на компартията на РСФСР, създадена през 1990 година от руските комунисти, които бяха против политиката на ръководството на КПСС начело с Михаил Горбачов. След провала на опита за преврат президентът на РСФСР Борис Елцин забрани и КПСС, и руската компартия. През февруари на 1993 партията беше създадена наново със сегашното име. Начело на партията е Генадий Зюганов.
Въпреки че преживя сериозен спад в популярността си, партията остава втора след партията на властта по брой представители в изборните органи. Интересно е, че от години комунистите ритуално критикуват правителството, но, както и всички останали "официални" партии, никога не се опълчават срещу Владимир Путин или сегашния президент Дмитрий Медведев.
Основните програмни цели на партията са изграждане на "обновен социализъм", национализация на природните богатства на страната и стратегическите икономически отрасли, държавен контрол върху цените на стоките от първа необходимост, доброволно възстановяване на Съюзната държава чрез "упорита борба с властта на криминално-компрадорския капитал".
Лидерът на КПРФ призова делегатите на предизборния конгрес на партията да си поставят задачата максимум - комунистите да победят на предстоящите парламентарни избори "Единна Русия".
"КПРФ започва решаващ етап от битката за народовластие и социализъм. В съюз с другите народно-патриотични сили имаме реален шанс да победим "Единна Русия", заяви Зюганов.

Численост

154 244 души (през 1998 г. са били 547 хиляди).

Резултати от изборите в Думата

1993 - 12,4% (трето място), 42 мандата.
1995 - 22,3% (първо място), 157 мандата.
1999 - 24,29% (първо място), 113 мандата.
2003 - 12,6% (второ място), 51 мандата.
2007 - 11,57% (второ място), 57 мандата.


ЛДПР

Владимир Жириновски

Либерал-демократичната партия формално е най-старата политическа партия в Русия и типична лидерска партия без определена идеология.
Според многобройните спомени на политици в края на 80-те години Владимир Жириновски е ходил на събранията и митингите на много от политическите сили и се е предлагал за ръководствата им. През март 1990 той участва в създаването на Либерал-демократичната партия на Съветския съюз (ЛДПСС през 1992 г. е преименувана на ЛДПР) и става нейн председател.
Партията е била съвсем малка, а Жириновски - почти неизвестен. Той обаче бързо накара обществото да говори за него, след като издигна кандидатурата си за президент на РСФСР през юни 1991, а почти всяка публична реч започваше с думите: "Когато аз стана президент на СССР...". След разпадането на Съветския съюз той промени фразата на "Когато стана президент на Русия". През последните десетина години обаче той се отказа от този си "навик", от доста време никой не е чувал от него и критика към действащия президент.
На парламентарни избори ЛДПР, като правило, получава по-високи резултати, отколкото лично Жириновски на президентските. На първите постсъветски избори за Думата партията зае първото място, което накара публициста демократ Юрий Карякин да произнесе в ефира прочутата си фраза: "Русия, ти съвсем си оглупяла". През 2000-те години ЛДПР участваше в изборите с лозунга "Ние сме за бедните, ние сме за руснаците". Тази година партията на Жириновски е заложила на национализма и издигна лозунга "ЛДПР е за руснаците!".

Численост

185 573 души.

Резултати от изборите в Думата

1993 - 22,92%, 64 мандата.
1995 - 11,18%, 51 мандата.
1999 - 5,98%, 17 мандата.
2003 - 11,45%,36 мандата.
2007 - 8,14%, 40 мандата.Справедлива Русия

Сергей Миронов

Според повечето политически анализатори Справедлива Русия е била създадена с участието на Кремъл, за да се разцепи левият електорат и да се отслаби КПРФ. При създаването й през 2006 г. коментаторите я наричаха "втора партия на властта".
Партията възникна през октомври 2006 г. чрез сливането на партията "Родина", Руската партия на живота и Руската партия на пенсионерите. През 2007-а в Справедлива Русия се вляха още четири малки партии: Народната, Социалистическата единна, "Развитие на предприемачеството" и Партията на конституционните демократи. А през 2008 г. към разрасналата се СР се присъедини и Партията на социалната справедливост.
Лидерът на Справедлива Русия, председател на Съвета на федерация (горната камара на руския парламент) от 2001 г. до 2011 г. Сергей Миронов през цялото време от съществуването на партията смело критикуваше дейците на "Единна Русия", отделните министри, но никога не упрекваше лидера на "Единна Русия" и премиера Путин. Миронов, който както и премиерът е родом от Санкт Петербург, обясняваше това с факта, че е приятел с Путин от средата на 90-те и никога не би го критикувал.
В началото на тази година обаче Миронов изпадна в немилост, беше свален от председателския пост и отзован от Съвета на федерацията. Партията му напуснаха някои основни фигури, в това число големият бизнесмен Александър Бабаков. А останалите в СР започнаха по-смело и усърдно да критикуват властта.

Численост

414 558 души.
Резултати от изборите в Думата
2007 - 7,74%, 38 мандата.

 

Едното платно на "Струма" ще е извън дефилето

автор:Дума

visibility 1318

/ брой: 111

Произвеждаме все по-малко плодове

автор:Дума

visibility 1228

/ брой: 111

Задава се голям излишък на петрол

автор:Дума

visibility 1155

/ брой: 111

Пускат еднодневна винетка за леките коли

автор:Дума

visibility 1111

/ брой: 111

Не давайте партията на търговците

автор:Дума

visibility 1418

/ брой: 111

Трябва ни управление на широка основа

автор:

visibility 1334

/ брой: 111

БСП е жертва на структурите си

visibility 1466

/ брой: 111

Конференция за мир или "път към нищото"

автор:Таня Глухчева

visibility 1331

/ брой: 111

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ