21 Юни 2024петък05:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

В чакалнята на ЕС

На Хърватия й предстои още работа в навечерието на членството си в общността

/ брой: 251

На 1 юли 2013 г. Република Хърватия ще стане пълноправен член на Европейския съюз. Безспорно страната измина труден и дълъг път до членството си, но дали е готова за него или й предстоят още тежки стъпки? По този въпрос разговаряме с проф. д-р Вишня Самарджия и проф. д-р Ана-Мария Боромиса от Института за международни отношения на Хърватия.
И така - къде е Загреб по пътя си към членството?
Професор Самарджия цитира последния доклад на Еврокомисията за напредъка на Хърватска от 10 октомври тази година. Какво остава още да се направи? И малко, и много... Забележките основно са формулирани в десет точки. Въпреки че договорът за присъединяването на Хърватия е подписан, страната е все още в процес на мониторинг и трябва да се решават отворени въпроси, основно в разделите "Правосъдие и вътрешен ред" и "Човешки права".
На първо място трябва да се води още по-решителна борба с корупцията, да се засили независимостта на хърватската съдебна система, да се проведат избори за Висш съдебен съвет, да се изработят и приложат в практиката критерии за бързо съдопроизводство, да бъде създадена и започне да функционира комисия за конфликт на интереси...
Професор Боромиса допълва, че хърватското правителство е изготвило план за действие, но поставените забележки от ЕК трябва да се решат далеч преди 1 юли, най-късно до началото на април следващата година, когато се очаква да излезе следващият мониторингов доклад на ЕК за Хърватска.
Двете професорки също така подчертават и други нерешени въпроси - завръщането на бежанците от времето на конфликта в страната в началото на 90-те години на миналия век, коренна промяна в отношението на държавата и хърватското общество към малцинствата в страната - основно сърбите, ромите, унгарците и италианците, и да се прилага в пълен обем законодателната рамка, гарантираща техните малцинствени права. Следва да се промени и Законът за полицията с оглед на факта, че след 1 юли границите на Хърватия стават външни за Евросъюза.
Съществува един особен проблем, който Загреб е поставил за решаване на ниво ЕС - става въпрос за моста, който ще свързва Дубровник с континенталната част на Хърватия, който ще преминава над територията на Босна и Херцеговина в района на Неум.
Проф. Боромиса се спря и на сериозните икономически проблеми, които Загреб изпитва в момента. На първо място предстои сериозно преструктуриране на корабостроителниците в Сплит, Трогир и Риека, които още не могат да се възстановят след неуспешни приватизации и се дотират от държавата. Това преструктуриране най-вероятно ще има тежък социален ефект, тъй като става въпрос за повече от 10 000 работни места.
Според проф. Самарджия е видно, че Хърватия се намира в дълбока рецесия - за настоящата година ръстът на БВП на страната ще е отрицателен - 1,2%, а за следващата се очаква той да е едва положителен с 0,8% ръст. Също така има доста какво да се направи по отношение на конкурентоспособността на хърватската икономика. Единодушните оценки са, че тя няма да издържи на свободната конкуренция на отворения европейски пазар...
Едно е ясно - пред Загреб предстоят тежки и болезнени социално-икономически и правни реформи. Правителството на страната е категорично убедено, че ще се справи. И това ясно се вижда навсякъде - с отрицателен ръст и огромен външен дълг от над 50 млрд. евро Хърватия изглежда не по-малко лъскава от всяка друга европейска страна с прекрасни пътища и магистрали и обработени поля.
Чак да му се прииска на човек от "благоденстваща" днес България да вземе пък да се пресели в чакалнята за Евросъюза - поне ако не друго, старата му таратайка няма да подскача по нашенските дупки...


Проф. д-р Вишня Самарджия


Проф. д-р Ана-Мария Боромиса

Според външния си министър

Загреб е готов

Хърватска е напълно готова за приемането й в ЕС, което е предвидено за 1 юли 2013 г. Това заяви хърватският министър на външните работи Весна Пусич, цитирана от РИА "Новости".
"До този момент Хърватия е по-добре подготвена от всяка една страна, влязла в ЕС след 2004 г., в рамките на източноевропейското разширение. Горчивият опит с България и Румъния накара Хърватия да изпълни по-строги условия за приемането в Европейския съюз, отколкото останалите източноевропейски страни", коментира Весна Пусич по време на регионалната конференция на либералните партии в хърватския град Осиек.
Пусич допълни, че договорът за членството на страната в ЕС е ратифициран от 17 от държавите в съюза. Очаква се процесът на ратификация да бъде завършен до март 2013 г.
Преговорите за приемане на Хърватска започнаха през 2005 г. Страната е втората република от бивша Югославия, която ще влезе в ЕС, след като през 2004 г. Словения се присъедини към съюза.

Жълт код за опасно горещо време в петък

автор:Дума

visibility 10

Фалстарт на новото Народно събрание

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 115

Опитали да източат 100 000 лева от община Дупница

автор:Дума

visibility 371

/ брой: 115

САЩ предлагат заем от 8 млрд. долара за 7 блок

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 115

До 4 месеца ясни кандидатите за газ в блок "Хан Тервел"

автор:Дума

visibility 400

/ брой: 115

Хазартът е разплатил 6 млрд. лв. печалби през 2023 г.

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 115

Москва и Пхенян обявиха общ враг - Вашингтон

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 115

И в Швеция ще има американски войски

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 115

САЩ продават оръжия на Тайван за $360 млн.

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 115

Левите във Франция - втори в проучванията

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 115

Холивудски парламент

автор:Александър Симов

visibility 382

/ брой: 115

Има опасност от гръцки сценарий за България

visibility 430

/ брой: 115

Проблемът с новите лични карти

visibility 354

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ