07 Юли 2022четвъртък19:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще духа до умерен североизточен вятър и температурите навсякъде ще се понижат. Преобладаващите максимални ще са между 25°С и 30°С. Краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки ще има на много места в източната половина от страната. Над западната половина ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността. Днес ще духа до умерен североизточен вятър и температурите навсякъде ще се понижат. Преобладаващите максимални ще са между 25°С и 30°С. Краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки ще има на много места в източната половина от страната. Над западната половина ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността.

Интервю

Валерия Велева: Петков и Василев изправиха страната ни пред колапс

Няма решение на МС да не се плаща за горивото в рубли, твърди главният редактор на "Епицентър" пред БСТВ

/ брой: 82

автор:Нора Стоичкова

visibility 248

Интервю на Нора Стоичкова

- Г-жо Велева, как ще коментирате спирането на доставките на газ - забавяне, недооценяване на ситуацията, какво се случи, че стигнахме дотук?

- България е една от малкото страни в Европейския съюз, която не си е отворила сметка в Газпромбанк и отказва да плаща руския газ с рубли. Нещо, което почти всички страни членки направиха. Те приеха предложението на президента Путин за газ да се плаща в рубли. Къде официално и публично, къде - тайно. Решението България да не плаща за газ в рубли е еднолично: на премиера Кирил Петков и на вицепремиера Асен Василев.  То не е минало като решение на Министерски съвет. Така че отговорността за спирането на доставките на руски газ лежи само и единствено върху съвестта на премиера Петков и неговия вицепремиер Василев, представителите на партията "Продължаваме промяната" в това правителство.

- Подцениха ли ситуацията?

- Не. Действаха на инат, непрофесионално и неполитически. Когато България е зависима на 95% от руските доставки, не може да се вземе такова решение. Обяснението им е, че те отказват да плащат в рубли за газа, тъй като се минава през посредник. Това обясни Василев. Питам тогава: как Германия и Австрия решиха, че могат да плащат в рубли. Те нима минават без посредник? И какъв е този посредник - според агенциите около 14 държави са си открили сметки в Газпромбанк. И още едно изречение ще цитирам от пресконференцията им: плащането в рубли било несигурно по отношение на доставките. Това просто е абсурдно! Премиерът Петков и вицепремиерът Василев просто изправят страната ни и икономиката ни пред колапс.   Всички енергийни експерти и икономисти излязоха с оценки, че спирането на газа означава шок за икономиката, срив на индустриалното производство, както и на селското стопанство. Всички те използват газ. Т.е., това тяхно решение на инат ще коства много на българина. 

- Никой от тях не каза и какви са алтернативите.

- На пресконференцията обясниха, че ще търсим източници - азерски газ, гръцката връзка и най-важното - ще чакаме Европа да ни помогне. Няма как Европа да ни помогне. Ето, и Румъния прие да плаща за газ в рубли. Изобщо всички страни, които мислят адекватно в тази ситуация, приемат условията на Путин.

 

- Има още една линия на политическо разделение - доставките на оръжие и военна техника за Украйна. Дори президентът Радев, който дълго и странно мълча до този момент, рязко нападна правителство, включително и вицепремиера Корнелия Нинова.

- Аз се учудвам на позицията на президента Радев по отношение на министъра на икономиката, защото той много добре знае, че 95% от договорите за износ на оръжие, които и в момента България изпълнява, са подписани по време на неговите 2 служебни правителства. Не е почтено, не е честно, ако изобщо може да се говори за честност в политиката, той в момента да прехвърля отговорността за тях на сегашния министър на икономиката. Това така не се прави. Тези договори са подписани от неговите министри на икономиката, които той е назначил в последните 2 служебни правителства. Тук става въпрос за около 130 или 140 такива договора, които Нинова наследява от правителствата на Радев. Реакцията му днес е много странна. Това не е държавническо поведение. 

Още повече, че той вложи един политически привкус в изявлението си, казвайки: "как ще отговори Нинова на левия избирател". Министърът на икономиката не отговаря само за левия избирател. Корнелия Нинова отговаря за всички български граждани. А 80% от всички български граждани са против България да доставя оръжие за Украйна. По този въпрос българското общество е разделено. Позицията на Корнелия Нинова и на БСП е принципна и не е от вчера. Напротив. Във всяко едно студио, където участва Корнелия Нинова, изречението е едно и също: "С моя подпис оръжие за Украйна пряко не е изпращано". От тук нататък злоупотребата с тази тема е, че през други страни произведеното оръжие в България стига до Украйна. Но това не е доказано. Това са предположения, които излязоха в медиите, но няма конкретни доказателства. 

Ако президентът Радев държи на почтеността, днес трябва да каже колко договори са подписани от служебните правителства и закъде, както и кой е крайният потребител. Тогава може да се води сериозният дебат по този въпрос. Иначе подобни твърдения са хвърляне на кал върху министъра на икономиката, както и продължаване на конфронтацията между Румен Радев и Корнелия Нинова, която вървеше по време на изборите. Изборите приключиха и тази конфронтация също трябва да приключи. 

- Как коментирате посещението на на правителствената ни делегация в Украйна? 

- Днес е ден на разломи във върховете на българската политика по отношение на стратегически и жизнено важни национални теми. Това е недопустимо. Не може да има такъв разлом между президента и премиера по отношение на външната политика. Не може да има такъв разлом между президента и министъра на икономиката. Какво да си мисли българинът? На кого да вярва? И защо, какъв сигнал даваме навън за всичко това, което се случва? 

- Президентът се държи така, сякаш не е част от политическия пейзаж. Той се държи като един наблюдател, като зрител, който трябва или да ръкопляска, или да вдига юмрук. С цялата си позиция днес той като че ли е на ръба отново да вдигне юмрука. И аз питам: какво правим след това?

Какво става в българското общество? Какво си мислят българите - че те отново се карат там? И дори тогава, когато войната е на границата ни, политиците не могат да намерят консенсус по най-важните въпроси?! Радев каза още нещо - че правителството не защитава националните интереси и защитава чужди интереси. Да го каже един наблюдател, един анализатор - ОК, минава и заминава. Но когато един президент обвини правителството, че изпълнява чужди интереси, той трябва да излезе и да каже чии са тези интереси. 

А нали това правителство и този премиер са избрани от него. Нали самият той каза преди по-малко от година, че ако България има няколко министри като Кирил Петков, то тя ще изглежда друга. Е, в тази България днес имаме Кирил Петков като премиер. Какво ще каже Радев за тази България? Той няма ли да поеме отговорност за това, че ни натресе Кирил Петков за премиер? Няма ли да поеме отговорност, че подкрепи и акушира раждането на партия "Продължаваме промяната", погазвайки дори Конституцията, за да попречи на БСП да има силното си участие в изборите. Радев ще даде ли отговор защо направи това?

Много е лесно в момента президентът да критикува управлението от позицията на наблюдател. Радев е виновен и носи отговорност за това, което е управлението днес под диктовката и ръководството на "Продължаваме промяната". Защото днес настъпи разлом и вътре в управляващата коалиция. Това, което казаха ПП, че те вече подкрепят решение за изпращане на оръжие в Украйна, означава, че БСП трябва да се противопостави. И ако такова решение наистина бъде внесено, а аз съм сигурна, че това ще стане, парламентът ще го приеме. Решението отива в Министерския съвет. То трябва да се гласува и това решение трябва да го изпълни Корнелия Нинова. Тя е непреклонна и няма да подпише. Тогава ние сме на една седмица от падане на правителството. Защото това ще се случи следващата седмица. Кой носи отговорност за всичко това?

- Вие току що го назовахте - президентът Румен Радев... Но ето още един въпрос, свързан с друга гореща тема - Македония. Доста странно поведение на еврокомисаря по разширяването, който каза, че ще идва в България дотогава, докато не падне ветото.  

- Ами България тогава трябва да покаже на какво държи - дали на еврокомисаря или на своите национални интереси. Аз смятам, че българският народ няма да предаде българската история и българщината. И ако правителството не падне заради оръжейните доставки за Украйна, вероятно ще падне след един месец, когато ще трябва да се гласува за Македония. И тя отново ще бъде инициирана от премиера и от ПП. Не е случайно, че целият този ажиотаж и всички европейски фактори ни натискат точно сега. Но такива сигнали не са акт на политическа зрялост, спомняте си, че и външният министър на Украйна каза, че ще стои в България, докато не получи решение за оръжията, но в крайна сметка му казаха, че решенията се взимат в пленарната зала, не в кулоарите. Така че и европейските фактори трябва да преценят, че макар и като част от един съюз, всяка една от страните има своя национална политика. Вижте колко ясно и категорично Унгария отстоява своята национална политика. Това прави и Полша, когато националната й политика влезе в противоречие с европейските догми.  

  

Със съкращения

ЕК одобри 11 млрд. евро за България до 2027 г.

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 130

Политическата криза може да забави растежа у нас

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 130

Официално откриват газовата връзка с Гърция?

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 130

47 ранени полицаи на протеста в Скопие

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 130

Незаконни мигранти в български камиони

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 130

Латвия връща военната служба

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 130

Логичен край

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 130

Европа се нуждае от ядрената енергия

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 130

Богатите купуват бункери

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 130

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ