09 Август 2022вторник09:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места ще превали и прегърми. Над източните райони през целия ден ще се задържи слънчево. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 31° и 36°, в София - около 31°. Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места ще превали и прегърми. Над източните райони през целия ден ще се задържи слънчево. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 31° и 36°, в София - около 31°.

Родна реч

Възпаленият език

В ерата на безвкусицата в правоговора и речта "съответно" поведе паразитните думи, а "във предвид" стана запазена марка на политици и евродепутати

/ брой: 122

автор:Любомир Калев

visibility 1538

"Текстът не ме е чак толкова възпалил", казва Мариана Жикич на 15-и сутринта. Преди премиерата в театър "Възраждане" тя е при Силвия Великова със Свежен Младенов и Лили Абаджиева. Говорят си за пиесата на Жолт Пожгай "Защото на мама така й харесва". Аз обаче, на 15.06.2018 г., "възпален" от темата "Подем или упадък?", съм пак в обятията й. Така ми харесва.
Сутрешният български поп в делничния "Хоризонт" е между 7 и 10. Застига ме съненият глас на Севелина Савова и щраквам копчето. "Парчета" от бидоните на Кристо плуват в "12+3", и в "Нещо повече".
Колкото и да се старая да ги оправдая, оставам неудовлетворен. Не ми "лежат" насилената европеидност, обърканият изказ и баналната образност в текстовете на младите песенници. Снагата ме боли от нескопосаните им внушения, че онова чувство е само тръпка в слабините: "Ти се разходи в мен като топъл есенен ден", "Виждам те в себе си и без да искам ходя по звездите си",  "Денят ми не е съвършен, защото ти не си във мен". Добавям лошо репродуцирания, уж съвременен музикален стил. Може и да са чували, но не са им повлияли самобитните джазови пиеси на Милчо Левиев, особено "Блус в 9".
Малък пазар на слабовато изкуство - отговор на въпроса защо Радослав Riverman Славчев с приличното Seven ways, а не Морякът удавник с...? Приближавам се към него, като сравнявам игривата свежест на оригинала от 1964-та с импровизационно превтасалото изпълнение на "Биг бенда" в Първо студио на БНР на 24.03.2016 г.
За жанровото разнообразие на музиката по БНР се произнася и Ясен Козев, председател на управителния съвет на сдружение "Музикаутор", на 24.02.2017 г. по новините в 17: "Това е факт, върху който трябва да се работи"... След ритуалното зажънване, вършитба и обир Завоевателят, улеснен от напредъка си, нахлу и с футболния стил на безбройните си "формати". Последва го безвкусицата в правоговора и речта. "Съответно" поведе паразитните думи, а "във предвид" се регистрира като запазена марка на политици и евродепутати. Изписваните на кирилица англосаксонски чуждици вече не са малък оазис. 
 
Жаргонът, "таз сила нова"


силно притесни книжовността.
Шествието не е отсега, но става все по многобройно. "Финално" Мария Габриел се отчете при Таня Величкова на 19.06.2018 г. - малко преди "финала" на българското европредседателство, когато си бъбриха за "случването" на дебата за авторското право в интернет и как водим по "включване на жените в цифровите технологии". Ще почерпя и за смислено обяснение на особената почит към неуважителната дума "количество", обезличаваща "половинките" ни.
Не се будалкам - обобщавам "рисковите тенденции", констатирани през 2010 г. в Експертния доклад на Еди Емирян "относно фокусиран мониторинг (!?) на доставчиците на медийни услуги БНР - програма Хоризонт и Радио София, Дарик радио, радио Фокус, Радио FM+, радио Витоша, NRJ, N Joy и Z rock за съответствие с чл.10, ал.1, т.9 от ЗРТ".
С "креативност" в названията се отличават не само собствениците на частни медии. Изпреварват ги участниците във "второто издание" на "Радио парк фест", водени от "диджей" Мартен Роберто на Голямата поляна в Южния парк. Изпълненията им на живо са "лайв", пеенето им "в почит на" е "трибют".
Законовият текст задължава медийните оператори да се ръководят от принципите на "съхраняване на чистотата на българския език".

Това не им е първа грижа

и затова е постоянен оранжевият код за обилни англосаксонски валежи и градушки. Все повече зрители и слушатели сигнализират за (не)чистотата на езика от екрана и ефира, но "СЕМ гледа либерално и търпеливо на духовните процеси в електронните медии, включително и несъобразяването с езиковите норми". Цитирам основния извод, преди да продължа с най-пресните от безброя примери.
Когато на 15-и "гаучосите стартираха с равен" срещу Исландия, за коментатора Георги Славчев нямаше "вълнения". Само "емоции" от "удари с глава от много трудна ситуация по посока на (към) вратата". Критичните положения в играта на двата отбора за него бяха само "ситуации". Не ми казвайте, че е дума от специализирания футболен речник. Сега, когато "реките са в ситуация на покачване", а аз - "в ситуация на стрес", се сетих, че безличният термин се "ситуира" първо в архитектурата и градоустройството.
Не го обогати - англосаксонският вятър изсуши езика ни! Езиковедите срамежливо наричат "ситуацията" опростяване, но тя наистина е бедствена. Никой вече не казва "положително". Всичко е "позитивно". "Детайлите" изместиха "подробностите". Не се чува "представяне", само "презентация". "Краят" е "финал", "добре"-то стана "о`кей", "за"-то - "относно"! Отиде си "към", дойде "по отношение"! Вече се "фиксирам", не се "вторачвам", "фокусирам", а не "насочвам" вниманието си "във финала" на българското европредседателство. "От съображения за сигурност локацията на мястото не се съобщава" - не е и нужно, територията е превзета! Тълкувам "ситуацията" с това повторение в репортажа за спасяването на малкия египетски лешояд в Долината на Ломовете през 2015 г.

Кодиран език на неосъзнато раболепие

са и протезите "от гледна точка на", "от страна на" и "в посока на". С тях пригласят на плющенето на пряпореца и когато превеждат казаното от сръбския президент Александър Вучич - на 21.06.2018 г. гост му беше президентът Радев: "България призна Косово, но становищата от страна на Сърбия (само "на" е достатъчно!) трябва да бъдат чути."
Жалко, че протезираната реч надви книжовната. На рингът с разместените културни пластове се брои като при нокаут. Вдигат ръката на "много усилия се полагат от страна на... в посока на...", а "много усилия срещу..." няма сили да се изправи. "Как ще стане да стана?" - шегувахме се в казармата.
Занасяхме се и с видната дума "отпочва" на др. Тодор Живков - няма я в правописния речник - усърдно разпространявана от Диана Янкулова и в разговора й с д-р Боби Бобев, бивш български посланик в Албания и Косово. Крайно време е да "отпочнат" преговори за европрисъединяване на Западните Балкани. Тъга по миналото, или...?
Като пате в кълчища сме и с предлозите, задушени от увивното "отношение по отношение". В "Мондиала" води външната министърка Екатерина Захариева, пак на 19-и: "Ние считаме, че е много е важно да запазим близките отношения по отношение на (в) сигурността, отбраната, трудовата мобилност, образованието... надеждата е да можем до октомври да затворим (разрешим) въпросите" с развода на Великобритания. В плен на прохождащия шаблон министър Владислав Горанов се надява да "затвори проблемите" на хората с увреждания.
Националният ефир ме атакува и с малките имена на "служащите" му. Геле, Тео и Боди ме отварят на спортни, а Лъчо и Добри, винаги бодри - на политически теми. През 2010 г. Еди Емирян твърде оптимистично ми докладва: "Фамилиарният тип общуване (като обръщения на малко име, например) не се наложи като форма на общуване със слушателите в наблюдаваните предавания." (стр. 7). Да, но Поли е на Дани, Хриси и Деси с Данаил Глишев, Христина Христова и Десислава Маркова.

"Дефектирахме" и с обръщенията

В "По света и у нас" маниерничат с "избягването на звателните форми", забелязва го и проф. Владко Мурдаров още през 2013 г. ("Денят с Георги Любенов", 02.06.2013 г.). "Здравей, Пенка!" е превземка в стил "Hellow, Peter!". Трябва ли да "влизам в обяснителен режим"?
Разместват се културни пластове, защото "в журналистиката навлизат хора, които основните правила на българския език не знаят", взема ми думата Волен Сидеров, подготвил Закон за българския език. Дано мине, ако не го отхвърлят с "аргумента", че езикът е олицетворение на свободата. Но не и когато, противно на правилата, му я диктуват отвън. И на другаря Шекспир това не му харесва.Мъките на словото

Задават се водни бунтове в страната

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 153

Метани

автор:Мая Йовановска

visibility 0

/ брой: 153

Задават се протести за скъпата вода

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 153

Пращаме в ЕК новата програма за конкурентоспособност

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 153

30% ръст на новите жилища

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 153

Докладът на "Амнести интернешънъл" за Украйна предизвика гняв

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 152

САЩ с нова военна помощ за $1 млрд. за Украйна

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 152

Уенди Шърман: Внимавайте с авторитарните режими

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 152

Левите партии в Италия се обединяват за изборите

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 152

Забравен в болница

автор:Аида Паникян

visibility 0

/ брой: 153

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ