06 Юли 2022сряда15:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Още от сутринта ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки. Има вероятност за локални интензивни явления. Над Източна България ще се задържи предимно слънчево и горещо. Температурите ще се понижат с 5°С-7°С. Максималните температури ще бъдат от 26°С в западните райони до 36°С на места в Източна България. Още от сутринта ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки. Има вероятност за локални интензивни явления. Над Източна България ще се задържи предимно слънчево и горещо. Температурите ще се понижат с 5°С-7°С. Максималните температури ще бъдат от 26°С в западните райони до 36°С на места в Източна България.

Виртуален каталог за наши творци създадоха в Аржентина

/ брой: 101

автор:Дума

visibility 135

Аксиния ИВАНОВА, председател на Гражданска асоциация "Българите в Аржентина"


 
Многобройни са писателите-сънародници, творящи на испански, пръснати в различни страни, където се говори този език. Виртуален каталог, систематизиращ такива автори, бе създаден от Гражданска асоциация "Българите в Аржентина" под егидата и със съдействието на Съюза на българските писатели. Родолюбивото дело е в чест на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
Своеобразната дигитална платформа е замислена като оригинален информационен регистър, съхраняващ сведения за подобни автори-съотечественици и техните творби, с цел утвърждаване името на страната ни в сферата на словесността и приобщаване на тези сънародници към лоното на българската култура.
Основателите на този проект - българското културно дружество от латиноамериканската страна с креативността си и творческото сдружение на литераторите от България - Съюза на българските писатели, със своя висок авторитет продължиха на ново, по-високо стъпало съвместната си работа, започнала през 2020 г. с подписването на договор за сътрудничество между двете институции. Открояваща изява, плод на това споразумение, беше създаване и поддържане на секция за българска литература към Конгресната библиотека в Буенос Айрес. Така, за пръв път в историята на българската емиграция в Аржентина, произведения на родни автори намериха място в едно от най-авторитетните книгохранилища на тази страна.
Лансирането на онлайн платформата за български автори в испаноезичния свят неслучайно е посветено на 24 май. Това е най-подходящият празник, който помага за съхраняване на националното самосъзнание на българите по света не само на думи, а и на дело. Българската телевизия в Аржентина "Los Bulgaros TV" подготви специално предаване, за да разкаже подробно за тази първа по рода си инициатива. В програмата участва председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов.
Съответните творци се представят във виртуалния каталог със своите биографични данни и произведения, а също с интервюта и подходящи материали по медиите на Гражданска асоциация "Българите в Аржентина": интернет радио "Моята България", интернет телевизия "Los Bulgaros TV" и подкаст секция. Начинанието способства за създаване и утвърждаване на единен мултимедиен уеб справочник на българските автори в испаноезичния свят.

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ