20 Април 2024събота22:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Kreativen.bg

На фокус

Властта дава милиарди за "капани на смъртта"

Решението на управниците да закупят американски "Страйкър"-и заплашва живота на български военнослужещи в евентуален конфликт с тяхно участие

/ брой: 192

автор:Здравко Райков

visibility 770

Любимото на хиляди "евроатлантично ориентирани" нашенци правителство реши да даде над два милиарда лева за да купи бронетранспортьори "Страйкър" (Stryker). В Европа също има достатъчно производители на подобна техника, но родните управници избраха американски. По друг договор се предвижда да купим още боеприпаси и ракети Javelin на стойност около 300 милиона лева за въоръжаване на "Страйкър". Така сделката ни с американската корпорация-производител General Dynamics ще ни струва общо около 2.5 милиарда лева. Естествено, Държавният департамент на САЩ веднага одобри потенциалната продажба на България на тези бронетранспортьори.
На пълни обороти след решението на родните управници се включи и тяхната мощна машина за промиване на мозъците ни. С неописуем ентусиазъм заработиха най-вече медии, неправителствени организации, "интелектуалци", които са на хранилката на фондация "Америка за България". Политици, генерали, "експерти" от неправителствени организации се надпреварват да ни убеждават, колко мъдро, необходимо и правилно решение са взели управниците, като купуват бронирани машини "Страйкър".
В интерес на истината в публичното пространство се появиха и мнения, които изразяват
 
недоумение от подобно решение -

да се дадат милиарди, за да се купят бронетранспортьори "Страйкър". Бившият военен министър Красимир Каракачанов подложи на остра критика решението на правителството. И повдигна важни въпроси, на които проамериканските управници у нас избягват категорично да отговарят. Той припомни, че европейското поделение на производителят на "Страйкър" - GDELS, ни е предлагал 150 броя от своята модерна машина Piranha 5, на стойност от 1,7 млрд. лв. Но днешните тарикати на власт у нас предпочитат да купуват "Страйкър"-и директно от  САЩ на далеч по-висока цена. При това те са от модела "Драгун", който е произвеждан през 90-те години. Самата американска армия вече не го използва - превъоръжава се с други по-ефективни бронирани машини. А и противотанковите ракети също едва ли ще вършат някаква работа - те са с далекобойност до 2.5 км вместо нормалните минимум 4 км. Нашите "Страйкър"-и са лишени и от V-образно дъно, което дава по-високо ниво на защита от противотанкови мини и т.н.
Но най-интересното е, че бронетранспортьорите "Страйкър" в последните години са обект на невероятна критика в самите САЩ. Институтът "Куинси" е авторитетна американска изследователска организация, специализирана във военната област. Марк Пери е старши анализатор в нея, автор на много книги, бивш директор на Фондацията на американските ветерани от Виетнам. В онлайн списанието на Института - Responsible Statecraft, е публикуван негов анализ, посветен на рисковете от използването на бронираните машини "Страйкър". Заради множеството им недостатъци Марк ги определя като "капани за смърт".
Според него най-големият им проблем е, че те са много уязвими. Осемколесният бронетранспортьор за първи път е използван в Ирак през октомври 2003 г. за доставяне на войници на бойното поле. И се оказало, че бронята, с която е оборудван, е неефктивна и тежка. Калта, пръскана от гумените му колела в двигателя по време на движението е водела до трудности с поддръжката. Много неустойчиви са се оказали и дисплеите вътре в машината, по която са се предавали различни команди.

Войници с бойно снаряжение са загивали,

защото машината се преобръща или са прострелвани през тънката броня от противника.
Марк дава пример с битката за град Садр в Ирак през април и май 2008 г. Там кадрови американци се сражават с местна иракска милиция. Унищожени са шест "Страйкър"-а, защото американските машини не могат да маневрират из улиците на града. Ликвидирането на бронетранспортьорите е най-вече от импровизирани противопехотни мини - заради плоското си дъно "Страйкър" се оказал особено уязвим от тях. Оттогава американските войници започнали да наричат този бронетранспортьор "ковчег от кевлар".
Още по-лошо е представянето на "Страйкър" в Афганистан, което започва през лятото на 2009 г., пише Марк. Машината не е можела да се движи извън пътя, а тази страна е известна с липсата на асфалтирани шосета. Марк цитира публикация в американската военна медия Stars and Stripes, посветена на уязвимостта на "Страйкър": "При един инцидент през август 2010 г., "Страйкър" от 1-ва ескадрила беше ударен от бомба, скрита във водосток на магистрала в провинция Кандахар. Експлозията отлепи бронята, защитаваща двигателя му като кожата на портокал. Тя счупи колело на оста и обезобрази металната клетка, предназначена да защитава войниците от гранатомети. Американски войници както в Ирак, така и в Афганистан повтаряха една и съща мантра: "Страйкър" е добро бойно превозно средство, стига да пътува по асфалтирани магистрали, да не вали и да не трябва да воюва."
А американската медия The National Interest, след като анализира случващото се с оръжията от САЩ в Украйна, прави извода: те са

твърде скъпи, сложни, неудобни

и много често неподходящи за бойното поле. Медията сравнява австралийският бронетранспортьор Bushmaster и американският "Страйкър", който е с подобни размери и мощност. Според нея, основната разлика е в това,  че Bushmaster става за бойни действия, но не и "Страйкър". Американският бронетранспортьор е много скъп, сложен и труден за поддръжка. Така Bushmaster струва 1,57 милиона долара за брой в сравнение с 4,9 милиона долара за един "Страйкър".
Конфликтът в Украйна категорично доказва, че The National Interest е прав в оценката си на американските оръжия. Така M2 Bradley е американска бойна машина на пехотата, която превъзхожда определено "Страйкър" по защита и въоръжение. И затова американските военни я използват на бойното поле заедно с танкове M1 Abrams. Но точно M2 Bradley масово са унищожавани от руските бойци през последните четири месеца в т.н. "украинско контранастъпление". Ликвидират ги безпроблемно с противотанкови комплекси "Корнет", дронове-камикадзе "Ланцет", вертолети Ка-52 "Алигатор", артилерия... Включително и с най-новият руски бронетранспортьор БМП-3 - по бойната си мощ той определено превъзхожда широко рекламираният M2 Bradley.
Що се отнася до "Страйкър" той е

ефективен само в холивудските екшъни

За военни действия категорично не става. САЩ предадоха на киевският режим 189 "Страйкър"-и и значителна част от тях вече са ликвидирани. Американската медия Forbes написа, че съдбата на няколко десетки от тези машини е напълно неизвестна.
Но защо тогава армията на САЩ продължава да купува тези "ковчези от кевлар"? Марк Пери дава отговор на този ключов въпрос: за да печелят неговите производители и висши военни бюрократи!
Това обяснява и защо абсурдните антибългарски партийки като ПП, ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС с голям мерак се готвят да подкрепят решението на правителството, което те сами си съставиха. Така те ще изпълнят заповедта, дадена им от американското посолство - известно е, че най-важната работа на американските дипломати по света е да пробутват продукцията на корпорациите на САЩ. И най-вече на тези от военно-промишления комплекс. При това най-вероятно овластените проамерикански марионетки у нас ще получат и  отлични комисионни от лобисти на General Dynamics - такава е практиката на производителите и търговците на "смъртоносни играчки" в САЩ. Те знаят как да се отблагодарят на онези, които са им осигурили поръчки за милиарди - за тях не е никакъв проблем да заделят за тази цел двеста-триста, че и повече милиони.
Решението на управниците да закупят американските "капани на смъртта" несъмненно заплашва живота на български военнослужещи в евентуален конфликт с тяхно участие. Но това не вълнува тези, които са го взели и тези, които най-вероятно ще го одобрят в парламента ни.
За тях това си е проблем на самите военнослужещи.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ