19 Август 2022петък08:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от северозапад. Максималните температури ще бъдат между 29° и 34°, в София - около 29°. Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от северозапад. Максималните температури ще бъдат между 29° и 34°, в София - около 29°.

Проф. Чавдар ДОБРЕВ:

Водеща трябва да е социалната същност на БСП

Представителят на Световната банка в правителството - Симеон Дянков, комедиен персонаж ли е или палач на национални ценности, пита известният интелектуалец

/ брой: 174

автор:Лилия Томова

visibility 1943

Чавдар ДОБРЕВ е роден на 21 август 1933 г. в Ямбол. Професор, д-р, преподавател, публицист, преводач, литературен и театрален критик, автор на над 30 книги. Депутат от Демократичната левица, десет години член на ВС на БСП.

- След година управление на ГЕРБ какво става с българските учени, с преподавателите, с хората на изкуството?
- Отговорът е еднозначен - положението им не се подобри. Само две категории интелектуалци не искат да признаят тази елементарна истина. Едните,  защото изповядват философията на слепия политически реваншизъм. Вторите, защото така ги възпитаха изпълнителните органи на социалистическата власт - ако слушат, ще получат слава и материален престиж. Още Далчев го беше рекъл: "У нас таланти много, характери малко!". По-страшното е, че се извършва планомерен геноцид на науката, националното образование и култура. Един афоризъм, измислен от мен: по време на криза всяка стъпка е погрешна! Само че сега не става въпрос за грешки, а за подготовката на необразована и некултурна нация на Балканите, сателит на далечната отвъдокеанска страна, удобен терен за военни бази и съоръжения, с възможности за развитие на туризъм и земеделие върху принципа на латифундията. Не искам да изглеждам мнителен, но зад такъв проект не стои ли Световната банка? И дали нейният представител в правителството - Симеон Дянков, е комедиен персонаж или палач на национални ценности?
- Премиерът Борисов обаче уж изповядва преданост към обикновените българи. А върху българските стратегически интереси се извършва покушение.
- Бойко Борисов е човек с две лица. Едното е симпатично за мнозинството, усмихнато, открито, като че ли готово дори на саможертва за отечеството. Другото обаче е на зависимия индивид, поел обещания пред могъщи финансови и икономически фактори - както български, така и чужди. Не случайно шефът на ЦРУ г-н Панета в София обяви, че полицейският генерал е човекът на САЩ в България. В този смисъл Борисов бързо заменя свободната комуникация между себе си и народа с мрачната маска на охранителя, готов да репресира всекиго, който се приближи до пазения от него велможа.
- Допускате ли, че е вярна версията за финансово-икономическия кръг "Глобална България", който още от 2002 г. работи за проекта ГЕРБ начело с Борисов?
- За първи път сп. "Тема" през 2002 г. написа, че се формира кръг "Глобална България" с цел овладяване на властовите лостове. Изненадах се, че основната част от основателите са банкери и собственици на главните медии. А също и че всички, или почти всички, са наследници на бивши комунистически фамилии, работили в органите на МВР, ДС или Комсомола. Говори се и че бащата на Бойко Борисов, уважаван деец на БКП, е сред престижните номенклатурни кадри на Градския комитет на столичната БКП организация. Както вече на всички е известно, Цветан Цветанов пък е син на шофьора на реалния ръководител на ДС - ген. Григор Шопов, човек с огромен авторитет и власт в сектора на националната сигурност навремето.
- Излиза, че БСП, като лява партия и наследник на БКП се крие зад подобни метаморфози.
- Не е така, в никакъв случай. Ето, тук е объркването. Всъщност зад проекта на българската олигархия са онези нейни представители, чийто интерес диктува умножаване на фамилното им богатство. БСП, в очите на такива хора, изглежда прекалено непостоянна, колеблива, обезсилена политическа сила, която се мята ту наляво, ту надясно, ту пък си спомня за ангажименти пред жертвите на пазарната икономика, ту поглежда умилително и извинително към бившите си другари. Смятам, че една от поуките, които този нов олигархичен слой направи от управлението на Жан Виденов, а после - на Иван Костов, е, че партиите са средство, не и морална обвързаност. Свръхзадачата: придобиването на печалба подтиква олигархията, при запазване на външните форми на носталгия по стария социализъм, да залага на десни популистки платформи и партии, да предпочете обслужването на новия геополитически господар - САЩ, без да прекъсва окончателно предишната си връзка с руските новобогаташи. И друго, което ме учудва - елитът на БСП упорито премълчава тази неудобна ситуация, сякаш се чувства виновен. Или наистина е зависим от такова раково заболяване сред наследниците на бившата номенклатура?
- Кого питате, г-н Добрев? Вашата констатация какво подсказва? Какво премълчавате?
- Това, че лидери на БСП, макар и в далеч по-малка степен, са също ангажирани с новия олигархичен слой. Тревожа се, че в ръководството ни се увеличават посредниците на лицата, забогатели от приватизацията, както и дирекните олицетворители на новия буржоазен интерес. Последно доказателство е изборът на Георги Гергов за председател на Областната организация на БСП в Пловдив. Ако беше прецедент, бих предпочел да го отмина без внимание. Практика е обаче, която, така ми се струва, ще расте във времето. А самият Станишев не възразява срещу подобни действия. Като по този начин разширява съпротивата срещу себе си.
- Е, това не е ли "краен ляв бунт" срещу законно, така поне твърдят самите те, забогателите българи?
- Не. Не е. Разбира се, че всеки гражданин, който изповядва левите ценности, може да бъде избиран в органите на Социалистическата партия. Само че в социална партия като БСП подобни субекти трудно могат да организират трудещите се за борба, за отстояване на накърнените си права, за хляб и справедливост. От друга страна, два или три дни след НС на БСП, който гласува решение за дълбоко антисоциалния и антинационален характер на правителството на ГЕРБ, Георги Гергов в един сутрешен блок на телевизия с национален обхват заяви "черно на бяло", че поддържа и даже се възхищава от образа и политиката на Бойко Борисов и че не намира слабости в неговите действия като премиер.
- Което си е чисто издевателство над верните бесепари, както наричат себе си хората с морал.
- В края на краищата на Гергов БСП му е мила, но още по-мили са му неговите Пловдивски панаир и Софийски ЦУМ...
- На същия пленум се прие да няма избори за ръководни органи на конгреса през есента - одобрявате ли това решение? Поне 10 години сте член на ВС, участвали сте в съдбовни избори...
- Отрицателно се отнасям към решението. Според мен за разлика от предишния конгрес сега е наложително да бъдат избрани нови ръководни органи. БСП до известна степен успя да се стабилизира, няма опасност от "победа на деструктивните тенденции". А бързият срив на общественото доверие в ГЕРБ, трансформирането на световната криза в национална финансова, икономическа и социална, все в резултат на дилетантското управление, масовото обедняване на народа, огромната безработица, стопирането на икономиката, заплахите пред науката, националното образование и изкуството изискват незабавно кадрово обновяване на елита на БСП. Но част от известните ни кадри, за съжаление, са готови да жертват съдбата на собствената си партия заради кариера. Те са изхабени, не са носители на нови идеи, плашат ги промените в обществото, а и вътре, в партията. Те предпочитат рутината, съхраняването на статуквото, съпротивяват се на обновлението. А много от местните кадри са омръзнали на хората, и за не малко от тях се ширят подозрения, че ги манипулират местни олигарси, че са корумпирани, че са интересчии.
- Черната боя май много се сгъсти...
- Лошото е, че се задават избори. Убеден съм, ако нещата с президентските или с изборите за столичен кмет не са обнадеждаващи за БСП, то местните избори могат да бъдат спечелени от нас в повечето големи и малки градове, да не говорим за селата. Но със сегашните титуляри на организациите ни по места - едновременно депутати и ръководители на областни и градски организации, с отказа от промени на кадрите, е възприето порочното мислене "Аз те пазя, но и ти ще ме пазиш!". Което нищо добро не ни носи.
- Но се твърди, че смяна на ръководители ще причини дълбоки сътресения в БСП.
- Зная друго, че загуба на местните избори ще причини голям кадрови кадрил в БСП, но защо тази промяна трябва да се схваща като свръхестествена? Достойно би било за Станишев да се яви пред конгреса с нова визия за социума и партията, да разгърне виждане, примерно за външната и върешната политика, за превръщането на оргструктурите в организации по месторабота, по интереси, както е прието да се казва. Да разкрие как ще възвърне облика на БСП не само като парламентарна, но и като масова партия. За лява България е жизненоважно да чуе точно от Станишев какво мисли за социалния характер на БСП и за конкретната защита на трудовите интереси, за сътрудничеството със синдикатите и гражданските организации. Какво толкова необичайно би имало в опита БСП да формулира публично как ще реализира интересите на България като славянска и православна държава, как ще реабилитира държавността? Тези цели и задачи не могат да бъдат осъществени от наличния ръководен състав. Питам се на Станишев не му ли е ясно, че край него шестват "сиви потоци", хитреци, злобари и кариеристи? Е, добре, Станишев се съгласява да стане гарант на статуквото. И какъв ще бъде резултатът? Макар и отложен, този резултат ще лъсне на местните избори догодина.
- Вие защитавахте г-н Станишев - главно от чужди, но и от свои. При това - доскоро.
- Неведнаж съм защитавал силните страни на ръководителя Станишев. Неговите логика, ум, начин на формулиране на проблемите. Безпокоя се обаче от компромисната политика, а и от липсата на воля думите да станат дела. Обръщам се към разума на Станишев - като лидер, получил доверието на вече няколко конгреса. Лидер, който има високи отговорности за днешното и бъдещето на страната и на лявата идея. Все още има време. Макар и малко - но има време. Достойнството не се налага, то се извоюва. Дори с цената на личния риск.

Смениха ръководствата на ДКК, Кинтекс и ВМЗ "Сопот"

автор:Дума

visibility 311

Инфлацията в еврозоната достигна рекордните 8,9% през юли

автор:Дума

visibility 259

България отчита 4,8% реален икономически ръст

автор:Дума

visibility 6

/ брой: 160

Спира износът на дървесина за страни извън ЕС

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 160

Зеленски, Путин и Гутериш разговарят в Лвов

автор:Дума

visibility 696

Още малко за газа

автор:Таско ЕРМЕНКОВ

visibility 260

/ брой: 160

Опит пореден

автор:Евгени Гаврилов

visibility 231

/ брой: 160

Мисията е възможна

автор:Ина Михайлова

visibility 0

/ брой: 160

Корнелия Нинова: БСП доказа с работата си, че е социалният стълб

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 160

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ