05 Декември 2023вторник10:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Войната срещу БАН

Екшън в пет серии

/ брой: 288

автор:Велиана Христова

visibility 1449

I. Поход срещу Ерусалим

С едно старинно проклятие китайците пожелават на врага си "да живее в интересно време!" Кой ли прокле България и я хвърли да се гърчи в толкова "интересно време"? Преживяваме най-дългата война в историята на страната ни - войната срещу науката. "БАН категорично се нуждае от разтърсваща реформа" и "Никой няма да закрива БАН". Под наслова на тези две сакрални клишета днес тече последната фаза на Великия поход срещу интелекта.   
Едва ли някой по света може да си представи, че въпросът за развитието на науката - изключително важен за възхода на всяка страна, в България не се дискутира в сериозни срещи между отговорни държавници, между заинтересовани страни, с участието на компетентни експерти и международни оценители, а е обект на едно постоянно и отвратително публично шоу, в което овластената корист размахва юмруци, удря крошета и като в кошмарен трилър напъва да опожари и да превземе Храма. Както разпадащият се Рим е превзел Ерусалим. Преди 20 века.
Кохортите за Свещения поход срещу науката в ХХI век започнаха да се сбират преди 4 години. Очевидно - възбудени от перспективата да се саморазправят с едно национално достояние, Българската академия на науките. Доста преди ГЕРБ да дойде на власт, при предишния просветен министър Даниел Вълчев, оплювките срещу академията бяха не по-малко от сега, но поради сдържащия ефект на тройната коалиция и вроденото възпитание на министъра те не успяха да предизвикат чак такива скандали като днешните. В речника на българския език ще видите синоними: оклеветяване, опозоряване, оплюване, злословене, очерняне. Това бе арсеналът на оръжията, с които започна битката. С какво Дянковото "феодални старци" е по-скандално от "блатото на т.нар. научни работници, което ще се размъти и те ще се хванат за гушите", от "закостенелите хрантутници, които лапат народна пара и трябва да бъдат неутрализирани с бърза хватка", с които обилно си служеше приближеният до Вълчев антураж от андрейрайчевци, чието медийно шоу накрая стигна до ненадминатото "мръсни старци с кирливи уши" на Евгений Дайнов.     
Тези невероятни любезности се сипеха по адрес на учените, които нямат никаква вина пред България, освен тази, че създават нейното световно име. Целта бе и е с постоянно "облъчване" на обществото да се пречупи изконният пиетет на българина към знанието, към учения човек, към просветата. Крахът на духовността в "държавата на духа" през 20 преходни години направи задачката не тъй трудна за изпълнение. Оказа се възможно да бъде омаскарена първата национална институция на новата българска държава, създадена от родолюбци през 1869 г. - преди да се наречем свободен народ. Люлка в продължение на 141 години на най-напредничавата наука у нас (по-добра нямаме!); на български научни школи, добили световна известност; на научни продукти и иновации, създали цели икономически отрасли в страната; на последните мохикани, творящи никому ненужна наука в една разпадаща се постсоциалистическа територия, целенасочено ограбвана, крадена и опростачвана.
Не знам дали са много народите, които биха позволили такава престъпна разпуснатост на случайни индивиди спрямо лидерите на интелекта си. В похода срещу БАН безпрецедентно бяха включени медиите с тяхното усърдно раболепие. Оттогава и до днес учените трудно намират трибуна, за да опровергават постоянни откровени измислици. Създаден бе и един интернет сайт с единствената задача да работи целенасочено срещу БАН и срещу всеки учен, който дръзне да се опълчи на лъжите. Този сайт е добре известен в научните среди и за няколко години 10-ина души го напълниха с толкова отровени клюки, интриги и неистини, прикрити със "загриженост за съдбата на науката", че той отдавна плаче за ДАНС, ГДБОП и съда, взети заедно. Показателно е, че днешният следовник на легионите министър Сергей Игнатов публично и в трезво състояние го обяви за мястото, откъдето той лично се осведомявал "какво се случва в БАН"! Жалка история!
Постепенно всяка дръжка на микрофон, която божем нарича себе си журналист, започна да се чувства длъжна да плювне по академията и да изпапагали: "БАН е неефективна и се нуждае от реформи!" Но някой да е чул всъщност аргумент или факт за "неефективност"? Има ли поне един днешен властник, който да е казал смислено: каква реформа и защо реформа? Някой да е чул каква политика има държавата спрумо науката и какво точно иска от нея? Академията наистина се нуждае от "реформа", но тя съвсем не е в посоката на принудителен разпад, към който я тласкат легионите.  
 
Насъскват вузовете срещу академията

От няколко години се повтаря и една пълна измислица, която днес придобива неприлични размери. Науката в света се правела в университетите, не в "социалистически" формирования и академии като БАН. Тази глупост без съмнение иде да внуши: "За какво ни е БАН, щом по света науката се прави при студентите". Господинът Симеон Дянков, още преди да ощастливи България с присъствието си, повтори от амвона на величието си: "Науката - в университетите!" 
Сергей Игнатов отначало също повтаряше, че науката се прави във вузове. След това изглежда разбра, че всеки грамотен българин може най-малкото да се осведоми в интернет, че само около 1/3 от научните изследвания в различните държави на ЕС са ситуирани във вузове, останалите се извършват в национални научни центрове като БАН (в Германия и Франция има по 5-6 такива центрове, в почти всички останали европейски страни - поне по един) както и в изследователски центрове на големите промишлени концерни (където има такива). Лесно е да се види също, че водещите научни центрове в ЕС са поне 300. Нещо повече, според Зелената книга за науката, издадена от Еврокомисията, докато във висшите училища в ЕС се намират около 36% от научните изследвания, в САЩ този процент е 26, в Япония - 13. Останалата наука е извън вузовете. У нас в БАН работят едва 17% от българските учени (!), останалите са във вузовете, в Селскостопанската академия и пр. 
Преди няколко дни в "Референдум" по БНТ бе възроден дори нонсенсът, че в България на научните организации като БАН се давали 6 пъти повече пари, отколкото на вузовете. Тази инсинуация се бе пръкнала в една пишман стратегия за науката на бившия екип в просветното министерство - там бяха сравнили чистите пари за наука на вузовете (по закон 10% над издръжката им за заплати и режии) с цялата субсидия (за заплати и издръжка) на БАН. Даниел Вълчев накрая бе принуден да признае нарочната грешка пред ресорната комисия в НС. Но самозваният икономист на "Отворено общество" Георги Ангелов реанимира инсинуацията в "Референдум". Защо - не е далеч от ума. А реалността е, че за изследвания вузовете получават едни смешни 8 млн. лв., но пък БАН отдавна не получава нито стотинка. Само че насъскването се лепи като смокинов лист по някои университетски глави. Днес разформироват БАН, интелигенцията се вдига в нейна защита - но Съветът на ректорите мълчи! Вече година мълчи! Може би някои там тайничко вярват, че ще им падне в кяр отръфано парче от академичната плът? Я лазерче, я библиотечка, я архивче? Или тихо злорадстват, понеже на Вуте му е зле? Или просто ги е страх да противоречат на властта!
Преди дни в писмо до премиера Борисов, до президента Първанов и до парламента председателят на Международната асоциация на над 50 академии на науките (АЛЕА) проф. Юрий Енгелбрехт изрично посочи, че БАН е "най-добрата водеща научна институция в страната, най-добриат посланик на качествената българска наука зад граница и е българският еквивалент на водещи европейски извън университетски изследователски структури като обществото "Макс План" в Германия, CNRS във Франция, CNR в Италия". Е, щом БАН е доказала, че е най-ефективната структура у нас, защо тъкмо нея иска да разтури ГЕРБ?

Лъжа, казана 100 пъти, става истина

Властта няма никаква идея за каквато и да било реформа на науката. Идеята е да я няма науката. В последната година от устата на Дянков и Игнатов чухме най-напред, че БАН трябва да стане като германската "Макс Планк". Сетне някой очевидно осведоми Игнатов, че "Макс Планк" е сходна с БАН, той тутакси обяви, че ще прави тук подобие на Австрийската академия на науките. Но понеже и в Австрия академията е като нашата, напоследък Игнатов трансформира БАН в английското "Роял сосайъти". А тази научна институция е доста различна и по задачи, и по организация и остава неясно знае ли изобщо министърът за какво говори? Или лансира всеки месец нова "визия" за реформа според това каквото чуят случайно ушите му.
Хората у нас не са свикнали, че един министър може да лъже откровено по три пъти на ден - сутрин, обед и вечер. Във всяка нормална държава за такова нещо столът му би изстинал на другата сутрин. Не и в България. Отиде Игнатов за пореден път до ЕС, върна се и обяви, че Евросъюзът има намерение да бъдат закрити академиите на науките. БАН светкавично се допита до структурите на ЕС и тутакси установи, че такова нещо просто няма. Преди месец пък Игнатов направо оповести, че "по решение на правителството на Австрия от 1 януари 2011 г. Австрийската академия на науките няма да бъде финансирана от държавата". ДУМА веднага се свърза с кабинета на президента на Австрийската академия на науките, откъдето с изумление ни отговориха: "Откъде имате такава абсурдна информация?" Този път дори не се наложи ние сами да опровергаваме лъжата, защото за зла беда на Игнатов, министърката на науката на Австрия, г-жа Беатрис Карл, в същия ден произнесе официална реч, в която заяви: Бюджетът на Австрия ще е рестриктивен, но единствените, чийто бюджет няма да се намали, а дори слабо ще се увеличи, са Австрийската академия на науките и вузовете на Австрия! "Дъждец ръми", хихикна Игнатов и забрави за случката. Зевзеци разправяха, че министърът бил подведен с неправилен превод може би от експертката по немски език в МОМН - Румяна Таулова. Госпожата отдавна е пенсионер, но работи по договор в МОМН и е доста влиятелна при кадровите решения там, може би защото е... майка на Симеон Дянков. Тя едва ли получава 300 лв., колкото в момента взема един доцент в БАН заради недадените от държавата пари. Толкова - по въпроса за данъкоплатците.
Неотдавна бяха съобщени европейски данни, според които България е на последно място по конкурентоспособност. "Патриархалната зависимост се оказа голямата пречка по време на прехода българската наука и висше образование да станат поне малко конкурентоспособни в ЕС. България е на последно място по конкурентоспособност", рекна тутакси Игнатов. Ако не е от невежество, значи е от тенденциозност. Защото въпросният доклад на ЕС отчита конкурентоспособност на икономиката, не на науката. Т.нар иновационен индекс измерва желанието и възможностите на фирмите да внедряват наука. А в България тези желания и възможности няма как да се случат при над 95% малки и микрофирми. Но за това никак не е виновна науката. Ама нали е заповядано да бием по нея! Нищо, че виновна е преди всичко държавата, която не знае как се създават условия за иновативни фирми при нашата икономическа ситуация и структура на икономиката. Един начин е например да се разреши на институти на БАН с повече приложни изследвания да създадат собствени малки производства, т.нар. спин-оф фирми, за да развият началото на иновативни предприятия. Това би било стъпка от истински необходимата реформа в БАН. Но не такава е целта на ГЕРБ.
На фона на фактите нека някой да каже, че министърът проявява грижа за науката в България. Не, хора. Българският министър на науката се занимава с едно - търси поводи да игнорира истината, да "удари" академията, да я омаловажи, да я наклевети, да внуши, че не бива да я има. Защото такава е партийната и Дянковата повеля. Апропо, някой да е чул една добра дума за БАН от устата на министъра на науката?

Следва - "Целенасочено финансово удушаване"
 

Водата поскъпва драстично догодина

автор:Дума

visibility 694

/ брой: 234

Газът поевтинява на борсите, у нас цената расте

автор:Дума

visibility 614

/ брой: 234

Магистралните такси в Гърция скачат от Нова година

автор:Дума

visibility 641

/ брой: 234

Екзотичните промени в данъчните закони отпадат

автор:Дума

visibility 609

/ брой: 234

България е "сляпо петно" в ЕС

автор:Дума

visibility 662

/ брой: 234

Гръцки зехтин менте по нашите пазари

автор:Дума

visibility 634

/ брой: 234

Снеговалежи предизвикаха трланспортен хаос в Европа

автор:Дума

visibility 530

/ брой: 234

Накратко

автор:Дума

visibility 527

/ брой: 234

Унижение

автор:Таня Глухчева

visibility 614

/ брой: 234

Резил и още нещо

автор:Нора Стоичкова

visibility 641

/ брой: 234

Свобода за кметовете

автор:Донка Михайлова

visibility 664

/ брой: 234

Момчетата в Сглобката се скараха за 8 милиарда

автор:Дума

visibility 559

/ брой: 234

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ