14 Юли 2024неделя16:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Екшън в пет серии

Войната срещу БАН

II. Целенасочено финансово удушаване

/ брой: 289

автор:Велиана Христова

visibility 1547

"БАН гълта пари на калпак и не върши нищо" - това твърдение, бликащо от любов към българския национален център за наука, Дянков и Игнатов повтарят като мантра, следвани от ехото на всякакви гербаджийски притурки, които не знаят нито що е академия, нито що е наука изобщо. Те просто са въпиещо некомпетентни в областта на науката. Но приказват, приказват, приказват. Защото са им заповядали, че БАН трябва да бъде разрушена.  
Убийството е предумишлено, престъплението е добре подготвено. Първо - с разнообразни опити да бъде настроено обществото срещу учените (противопоставянето на общности и на институции е основен патент в управлението и начин на оцеляване на тази власт). Второ - чрез целенасочено поетапно финансово задушаване. 
2008-а се оказа най-добрата година за БАН във финансово отношение. Субсидиите за академията от 20 години насам последователно намаляват като процент от БВП и тя по принцип е хронично недофинансирана. Ръстът на парите от хазната, които се дават за науката, винаги е бил по-нисък от средния за министерствата и за висшите училища. Съответно - обедняването е по-голямо. Един факт: през 1991 г. бюджетът на БАН е 194,3 млн. тогавашни лева и е 6,8 пъти по-голям от този на МС - 28,5 млн. лв. За 2011 г. академията получава 59,8 млн. лв. - само 1,2 пъти повече от МС (47,8 млн. лв.). Такава е 20-годишната рекапитулация на сагата "чиновникът срещу ума".

Ученият е обеднял 6 пъти срямо чиновника

който съответно е забогатял с толкова.
Все пак през 2008 г. бюджетът на БАН е стигнал 84,5 млн. лв., а за 2009 г. й е записана субсидия 95,8 млн. лв. През същата 2009 г. обаче, когато на власт идва ГЕРБ, академията получава реално 84 млн. лв. Когато се гласува бюджетът за 2010 г., направо в пленарната зала на НС от бюджета единствено и само на БАН по указание на Дянков изненадващо, без обосновка, се вземат 10 млн. лв. и се прехвърлят към фонд "Земеделие" (онзи, с далаверите). Това става в същия ден, в който 40 експерти от 17 страни на ЕС оповестяват високата оценка за работата на академията, получена след едногодишен одит на всичките й звена. А уж - "пари срещу резултати". Ако имаше нещо вярно в тези лафчета на Дянков, БАН трябваше досега да бъде позлатена. Понеже има най-високите научни резултати у нас, при това - доказано най-качествените. Вместо това - тряс, с брадвата. Без аргументи. Още тогава академията трябваше да разбере, че Дянков просто следва намерението си да удуши БАН. Но трябваше да минат година и половина преди учените да понесат на протестните си лозунги неговата зловеща фраза: "Като им спрем парите, сами ще се закрият".      
През юли 2010 г. Дянков орязва всички субсидии в държавата - при това със задна дата, смятано от 1 януари. И по средата на годината академията се вижда с едни 59,7 млн. лв. за 12-те месеца, които по никакъв начин не стигат да се платят заплатите. За сравнение - сродната организация "Макс Планк" в Германия с 80 института има бюджет за т.г. 1,3 млрд. евро! А в това време Бойко Борисов с мироточива усмивка кърши чалга пред овчедушния електорат: "Ние не намаляваме заплатите!". Наистина не ги намаляват - направо ги спират. Поне в науката. 
Вероятно никой никога няма да отговори защо БАН е единствената публична институция в страната, в която субсидията не покрива дори заплатите. Не говорим изобщо за никакви пари за наука, за ток, за парно, за лаборатории. При средна заплата около 650 лв. на 7000 работещи в БАН, необходимата сума за възнагражденията и осигуровките е над 70 млн. лв. Затова в последните месеци учените са в принудителен неплатен отпуск на половин заплата - средно 325 лв. А през декември се очертава да посрещат Коледа и Нова година на хляб и зъби. Понеже с никоя друга институция такова нещо не е направено, Данков би трябвало да отговори защо. Няма да отговори. Защото единственият възможен отговор е: за да удуша БАН. Автоматизираните зомбита на ГЕРБ в парламента изгласуваха за академията и за 2011 г. същата сума.
Ако бе имало

елементарно мисловно движение

по въпроса, би трябвало поне министърът на науката Игнатов да се разтревожи. Но от септември той само повтаря: "За вузовете пари търсим, за БАН пари няма". И защо бе, джанъм! Криза било, пари нямало. Щом няма, как така се намериха тия дни неизвестно откъде едни 86 млн. лв. да се раздадат на кого ли не - на институции, които далеч не са смазани от геноцид като БАН? Като няма, как има за чиновниците по министерствата коледни "бонуси", както сега се маскират 13-ите им заплати? 
Резултатът, разбира се, е предизвестен. Вече 180 млади учени са напуснали БАН през тази година. Стигна се дотам академиците да даряват част от своите възнаграждения, за да помогнат на младите учени да изхранват себе си и семействата си! Защото

как се живее със 120 лв.

Каква наука без пукнат лев?! Ами, не става. Затова учените отиват там, където може да се работи и където децата им няма да гладуват. А такива места в Европа и по света - бол, там добре подготвените и можещи български изследователи ги лапват като топъл хляб. А тези, които още не са си купили еднопосочен билет, хора с най-висша професионална подготовка, са от месеци на улицата - протестират. За срам на България.
При тази ситуация цинизмът на министъра на науката май идва малко в повече. Неотдавна той, без да мигне с клепач, заяви, че в БАН имало 20 млн. лв. и не му било ясно защо там стоят без заплати. Впрочем преди ден Игнатов заедно с Дянков се оказа в списъка на 4-ма министри, които според изследване на Института за модерна политика се отличават с формализъм, откровен партиен популизъм, некомпетентност и демонстративно науважение към парламент и гилдии.
Разбира се, "20-те милиона" вбесиха учените, понеже това са траншове за научните проекти, спечелени в международни конкурси по програмите на ЕС, НАТО, ЮНЕСКО и пр. А тези пари е забранено да се харчат за заплати, за ток и парно. Те се дават целево само за изследвания, за апаратури, за консумативи. Всъщност това са единствените пари, с които се работи наука в България. От държавата за наука в БАН не влиза нито стотинка. Ако министър Игнатов някога е имал общо с поне един проект в ЕС, той няма как да не знае това... Но той не изпита срам, дори когато изрече, че реформата в БАН е неуспешна, щом учените стоят без заплати! То е като да дадеш на детето левче и вечерта да го ругаеш, че не е купило телевизор и не е донесло допълнително 5 лева. Може да ги донесе само по един начин - ако краде. Но досега, въпреки всички напъни, никоя от многото нарочни проверки на държавата в БАН не установи нито кражби, нито злоупотреби.
Преди дни пък финансовото нещастие Симеон Дянков изрече от трибуната на НС, че БАН била "черна кутия", където парите потъвали неизвестно за какво. И това го казва министър, на когото два пъти годишно БАН праща отчети по 500 страници за парите до стотинка. Академията е най-проверяваната институция в държавата - там в постоянно присъствие се сменят финансовият контрол на МФ и Сметната палата. Но за какво може да отиват пари, които не са дадени? 
Истинско издевателство от страна на Игнатов са и приказките му, че "учените ни трябва да започнат да правят проекти, да погледнат най-сетне отвъд Калотина и да се интегрират с Европа". В ресорната комисия на НС един от присъстващите учени репликира (откъде ли намери воля да говори спокойно?): "Аз от 30 години се занимавам с наука и от първия ден съм се интегрирал и в Европа, и в света!" Безспорен факт е, че БАН е интегрирана с Европа много преди държавата да помисли за членство. А днес от договори по проекти учените в БАН докарват близо 50% от общия бюджет на академията - парите от договори са колкото субсидията от държавата. За сравнение - учените в сродната на БАН организация "Макс Планк" в Германия докарват от договори 18% от общия бюджет, останалите 82% са субсидии от държавата.   
Истинска глума над учените от страна на Дянков и Игнатов е глаголенето, че те трябвало да се издържат с проекти от фонд "Научни изследвания" на МОМН. Същият фонд доскоро не допускаше учени от БАН до конкурсите (бяха само за вузовете), а в момента парите му са намалени на 35 млн. лв. - от 100 млн. лв. при предишното правителство. Те не стигат да се разплатят проектите от минали години, камо ли да се правят нови конкурси. А финансите на тоя фонд - единствените пари, които МОМН управлява пряко, са пълна мъгла и дълбока тайна. С един фонд не може да се справи Игнатов, но се готви да прилапа институтите на БАН и да управлява парите им! А най-страшно е, че и европроектите вече са под въпрос, защото повечето изискват съфинансиране, което институтите няма как да дадат. И без това в нарушение на правилата те харчат за ток пари от проектите! Защото ако спрат работата, има неустойки.         
Всъщност научните протести набраха мощ след рухването на още един мит, облечен от ГЕРБ в празни фрази: "Пари срещу реформи!". Но не е ясно дали това щение на министър Дянков е в сила, след като премиерът Борисов категорично заяви, че при криза без пари реформи не се правят. В това правителство изобщо не е ясно кой каква политика следва, кой от чия чинийка яде и кой кому дърпа ушите.
Така или иначе, БАН сама предприе реформа. Направи го обаче под неописуем административен натиск. Реформата, която БАН току-що извърши, съвсем не е перфектна. Промени наистина са необходими, защото самата наука се развива и съвременното обществото също, та научният център трябва да е адекватен на тези процеси. Но

това е тема за друга реформа

и за друга - европейска, държавна политика за науката. А Игнатов всеки ден пришпорваше учените: чакам реформа, чакам реформа! Сливането на институти в академията, което предизвика много недоволства вътре в нея, сведе броя им от 69 на 42. В същия миг Игнатов заяви: Не приемам тази реформа! Не приемам сливането на институти (а уж твърдо го приветстваше през ноември 2009 г.). Но всички знаем, че министри и премиер сутрин говорят едно в телевизора, на обед друго, вечер трето и е много трудно думите им да бъдат коментирани. Все едно дали става дума за лекари, за БАН или за мечките в Родопите. "Сливането на институти няма да спести кой знае какво", заяви обаче Игнатов. Опа! За пръв път министърът оповести истинската цел на ГЕРБ - да се спестят пари от и без това мизерния бюджет на БАН и на науката у нас изобщо.
Тук вече нещата наистина граничат с

национално безотговорно поведение

То няма нищо общо със стратегията на ЕС "Европа 2020". В нея науката и иновациите са главен приоритет, изисква се до 2020 г. страните да влагат за наука 3% от БВП (1% от държавата и 2% от бизнеса), да се увеличи броят на учените с над 700 000. България в момента инвестира в науката 0,3% от БВП, от тях 0,2% са от държавната хазна, останалите - от международни договори. Бизнесът практически не инвестира в науката.
И някой говори, че трябва да "спестим кой знае какво" от науката?! И този някой, простете, е министър на науката?! И България е член на ЕС?! Наистина сме държава на абсурдите.
Нека е ясно, че БАН - пак сама, направи първа реформа до 1996 г., като закри близо 30% от институтите и намали състава си от близо 16 000 на под 8000 души. Това днешната власт "не помни". Празното приказване, че институтите на БАН са много, започна отдавна. Но кой е казал, че са много, след като бяха 69, а в "Макс Планк" например са 80 и в Германия има още 4 национални научни центъра с по още толкова институти? Броят на институтите днес може да е един, утре друг - ако логиката ан науката го изисква. По това време бяхме на трето място сред страните от ЕС отдолу нагоре по брой на учените на 1000 души население. Сега сме на предпоследно място преди Кипър.
Но насилието от страна на властта се засили. Преди година - през ноември 2009 г., Сергей Игнатов ката ден притопляше стари ястия: "Имаме много тежка академия с много институти и сложна йерархия. В БАН има патриархална зависимост на младите учени от старите. На 30 ноември ще се получат резултатите от европейския одит. След това от БАН обещаха пенсиониране на 500 души, а вероятно ще има и сливане на институти. Преструктуриране, сливане, намаляване на броя на институтите - това предстои за академията". Казаното не попречи на министъра след много месеци да заяви, че не бил знаел изобщо плановете за реформа на БАН. По онова време той още твърдеше, че ще признае резултатите от международния одит на БАН и обещаваше 3,5 млн. лв. за компенсации на пенсионираните учени. Не би. Ако всичко това не е безпрецедентен тормоз над академията, какво е? Няма нужда човек да има педя чело, за да се досети за целта.
От деня, в който излязоха добрите резултати от международния одит на БАН, Игнатов повече не гъкна за него. Вече не му вършеше работа. В ГЕРБ очакваха, че БАН ще се окаже негодна. Ала - ядец!

Следва "Кой хвали и кой хули БАН"   
---------------------------------------
                

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1563

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1472

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1755

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 1579

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1774

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1794

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1627

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1631

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ