05 Декември 2023вторник11:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Екшън в пет серии

Войната срещу БАН

III. Кой хвали и кой хули академията

/ брой: 290

автор:Велиана Христова

visibility 1115

Някой да е чул добра дума за националния център за научни изследвания - БАН, от устата на министъра на науката Сергей Игнатов? Само по себе си това говори за тенденциозност и скрити нечисти цели.
Наистина ли БАН работи зле, неефективно и нищо не "произвежда"? За съжаление на властта, доказателства за обратното има колкото душа иска. Много пъти е казвано, ни веднъж не е чуто: със 17% от учените в България академията произвежда 60% от онази българска научна продукция, която се признава на международно равнище. Според всички  международни статистики БАН неоспоримо е българският лидер в печеленето на научни проекти в програмите на ЕС, НАТО, ЮНЕСКО; академията има най-много патенти сред всички научни и университетски структури в България. Вместо тези прости факти обаче нашето общество чува друго: "Подобни структури като БАН съществуват в много страни, но с гъвкави изследователски колективи, които се формират за определени проекти, печелейки финансиране. Мирослава Радева, МБМД, 2008 г.".
Няма как да не удивлява бруталната невъзпитаност, с която ГЕРБ громи единствената българска институция с безспорен авторитет в света. Такава скандална и безсмислена война срещу науката, поругаване над хората на интелекта България не помни. Ето още "хвалби" от Игнатов: "Ако всеки бръкне в джобовете си, ще извади ли нещо, произведено от усилията на български учени? Мисля, че не." Слава богу, разумът на българите не е в джоба им! Току-що представително проучване на "Сова-Харис" показа, че едва 4,4% от гражданите у нас одобряват плановете на ГЕРБ за разформироване на БАН и 70% са категорични, че институтите на БАН не бива да са зависими от политическата власт. БАН е единствената все още неразрушена от политиците институция у нас и затова продължава да работи, те дори Светия синод разцепиха, казват хората.
В рейтинга на световния център за оценяване на науката "Томпсън" (САЩ) БАН е класирана на 132-о място сред 4000 научни организации на всички контитенти. А световната киберсистема Webometrix поставя нашата академия на 64-о място сред 300 водещи европейски научни организации и на 349-о място сред 4339 организации в света. Нещо повече. В течение на цяла година от началото на 2009-а академията ни бе подложена (единствена у нас) на международен одит - звено по звено, секция по секция 69-те тогавашни научни звена на БАН бяха оценени от 40 европейски експерти - известни учени в различни области на науката от 17 страни. Одитът бе организиран от Европейската научна фондация и от Международната асоциация на над 50 академии на науките (АЛЕА). Заключението бе впечатляващо: "БАН работи на добро международно равнище, изумително при изключително ниското финансиране; някои институти са на висше световно ниво, някои са на средно световно ниво, трета категория са лидери на национално равнище и има 1 институт, който работи зле. Несъмнено, БАН е водещият национален научен център на България", написаха оценителите.
Е, кой даде право на депутатката от ГЕРБ Ирена Соколова неотдавна в телевизионния ефир (те по друг начин не общуват) да заяви, че според одита "много институти на БАН не работят добре". Къде видяхте такъв извод, г-жо Соколова, та си позволихте пред зрителите да хулите академията? Водещи европейски експерти ви казват, че БАН е ефективна със своите 17% от българските учени. Защо се нахвърляте точно върху тях, а не примерно върху останалите 83% научен потенциал? Защото така ви е наредила Партията? 
Две изследвания, направени последователно у нас и в Румъния, а след това приети от ЮНЕСКО, ни предупредиха, че по научна продукция на единица вложени средства България заема първо място в света (!) и че тази висока интензивност на научните резултати спрямо толкова ниска субсидия е опасна за самата наука. Властта "не чу" нищо. Навсякъде по цивилизована земя властите знаят, че всеки лев, вложен в наука, се възвръща 10 пъти в полза на държавата, затова и при кризата увеличават парите за научните центрове. Не и в бантустанска България. Тук целта е неизвестно защо да разтурим водещия център, научната марка на страната ни. Само България може да изтърпи да се гаври с нея едно лице, изнесено по първо направление и внесено по второ, като Симеон Дянков, който през май т.г. пред авторитетен форум във Вашингтон заяви дословно: "Българската наука не е допринесла много в нито една област и със сигурност с нищо за икономиката."
А ето какво казват хората по света.

Икономическото министерство на Грузия продава на търг Института по информатика на бившата Грузинска академия на науките. Начална цена 500 000 долара


Проф. Юрг Фрьолих - Цюрих, Швейцария:
"През целия ми научен живот, от края на шейсетте години на миналия век до днес, в моята област на науката, теоретичната физика, винаги е имало поток от важни резултати, идващи от български колеги. Мнозина от тях са международно признати и дълбоко уважавани, а техните идеи са истински принос към научните ни изследвания".
Проф. Стефан Шилер - Дюселдорф, Германия:
"Мога да кажа, че съм работил с един от  изследователите на БАН в продължение на десетилетие. Моята работа не би билa възможнa без неговия принос. Tя доведе до резултати, публикувани в международни рецензирани научни списания, и помогна за обучението на много млади учени, които сега работят продуктивно в промишлеността и академичните среди. България се нуждае от разпознаваем "флагман" в научните изследвания, както и във всяка друга сфера на човешката дейност - не го потапяйте!" 

  "Кауфланд" пита Дянков: предвидена ли е продажба на имота на Института по металознание при БАН


Тези писма до премиера Борисов може да се видят сред над 20 други подобни в международната подписка в интернет в защита на БАН, в която до вчера се бяха включили над 6400 известни учени от цял свят, включително петима нобелисти и петима носители на Филдсов медал - най-престижния световен приз за математика.
Преди ден по БиТиВи министър Игнатов обаче поднесе пак изненада: БАН имала 20 института на световно ниво и уж се реформира, пък останалите не ги е закрила, ами ги сляла с водещите! Но от януари, като минат институтите към МОМН, оценките ще си дойдат на правилното място! Свържете двете изречения и си дайте сметка какво бе казано. Ако в един клас има 20 отличници, другите с оценки 5 и 4, ликвидираме ли ги? Като ги вземаме днес при Игнатов, утре под чехъла на някоя Калинка, заела неговото място? 
Тормозът над учените не предполага мотивация за работа. Дотук резултатът е, че повече от година работата в академията е напълно разстроена.
 
Имотите

Сакрална тема от първия ден на битката срещу БАН. Исканото "децентрализиране" на БАН нямало нищо общо с имотите. Но ако няма да си правиш прическа, не питаш къде е фризьорският салон, нали? Понеже не е вярно, че напъните на ГЕРБ да разтурят БАН имат нещо общо с имотите, да започнем с думите на Симеон Дянков от време, когато все още никой не бе и сънувал, че той ще върлува, пардон, ще е министър, в България. Зад гърба му бе разтурянето на Академията на науките на Грузия, в което той е участвал като член на проект на Световната банка. ДУМА публикува достатъчно документи за случилото се с академията там и за последиците. Известно е това, което казва г-н Дянков през 2008 г. пред в. "Дневник": "Решението според мен е от две стъпки. На първо място, трябва да се разпродадат и приватизират сградите на БАН, които могат да донесат сериозни приходи. С освободените средства могат да се създадат нови и модерни лаборатории с нова техника към самите университети. По такъв начин ще могат да се повишат част от заплатите и да се подобри материалната база за студентите." 
Същото лице много по-късно си позволи да изрече, че "в криза науката не е приоритет" и на 13 ноември 2009 г. произнесе знаменитата фраза: "БАН не прави наука, в БАН са феодални старци, които стоят там и събират заплати." На фона на реалностите за средната възраст около 53 г. на учените в БАН и за научната им продукция, за която вече стана дума, това изречение би трябвало да го извади веднага от сградата на ул. "Раковски". Но такива неща в България не се случват.
Колкото до имотите на БАН, те

не са публична държавна собственост

Още за бившия министър Даниел Вълчев бе "тайна дали това са имоти държавна собственост, или са имоти на академията като юридическо лице". И това го каза човек юрист! В Закона за БАН от 1991 г. ясно е записано, че "Народното събрание предоставя в собственост на БАН стопанисваните от нея държавни терени, сгради, машини, съоръжения, апаратура, парични средства и други движими вещи. Разпореждането с това имущество може да се извършва само в интерес на академията и с решение на Общото събрание. Недвижимите имоти на академията се отчуждават само с решение на НС. Министърът на финансите осъществява контрол по начина и по реда на стопанисване и разпореждане върху предоставеното от държавата в собственост на БАН имущество".
Законът ясно казва чия е собствеността. С чл. 1 на Закона за държавната собственост е описан този вид публична собственост, чието актуване

се урежда със специален закон

Такава собственост със закон имат БАН, БНБ и Българската православна църква - първите национални институции, създадени в новата ни история. Нищо, че според Дянков "идеята за БАН е от сталинско време". Очевидно, човекът не може да възприеме факта, че през 1869 г., когато е създадена БАН, крепостната селянка - майка на Сталин, още не го е била замислила. Странна мания връща г-на Дянкова все към Грузия, чиято схема за ликвидиране на академията сега той прилага у нас! Там от 53 института през 2007 г. към МС са останали 15 и остатъците от тях с решение на МС от септември т.г. отиват към вузове, много имоти са вече разпродадени, другите са в процедура.     
Пълна амнезия гази нашата власт за законовия статут на академичните имоти. Има един факт, който щеше да е смешен, ако не беше убийствен. В началото на 2010 г. фирмата "Кауфланд" изпраща писмо до Дянков и Игнатов. Във въпросното писмо, с което редакцията разполага, фирмата пита дословно: какъв е статутът на имота, стопанисван в момента от Института по металознание "Акад. А. Балевски" и дали за него е предвидена процедура по продажба, понеже "Кауфланд" има инвестиционен интерес да построи на него хипермаркет". Веригата имала интерес да купи и имоти до 24 000 кв. м в широкия център на София със същата цел. Хайде някой сега да обясни по какъв повод на фирма (която и да е тя) й хрумва да купува имот на академичен институт и да строи на него хипермаркет? Този въпрос отдавна е зададен на Дянков и на Игнатов, отговор, разбира се, няма.
И още. По силата на какво законово право през април т.г. областният управител на София изпрати 4 екипа в БАН да описват имотите й? Собствеността на БАН не е публична държавна собственост (ще стане според новия законопроект) и областният управител няма нито отношение, нито правомощия за нея. След тези факти човек трябва да няма и две мозъчни гънки, за да повярва на думите на Игнатов през месец май т.г.: "Зад твърденията за отнемане на имотите на БАН всъщност може би стои страх от това какво ще покажат започналите проверки за управлението на имотите".
Треперете! Пращането на проверки при непокорните е любим похват на тази власт. Да си спомним Софийския университет. Това, което били показали проверките в БАН, се появи в присъдружен на ГЕРБ вестник, Игнатов го преповтаря и пред НС. Сграда в район "Нови Искър", която не се използва за наука, се давала под наем за 2 евро на квадрат. Трябваше от академията да опровергават, че под пазарната цена от 4 евро се отдават само складови помещения и мазета. А пък ДЗИ си било рестутуирало 73 дка, ползвани от Института по гората. Като че никой никога не е чувал за десетки дела, които БАН води срещу такива незаконни реституции. Друга земя на академията - 6 дка на в Овча купел, била дадена под наем за стотинки. В "диалога" чрез медиите БАН пак трябваше да опровергава, че става дума за ливада, дадена на местен човек да коси тревата за животните си през летните месеци. И всъщност "констатираните тежи нарушения" се отнасят за 2% от имотите на БАН, в останалите не са открити "престъпления". Но Игнатов тръби: "БАН не управлява добре имотите си, с новия закон те ще бъдат по-добре защитени". Затова ще ги трансформирате в публична държавна собственост? Което на практика си е чисто одържавяване на частни публични имоти. Бързо се сещаме за пътя им след това - вж. писмото на "Кауфланд". Или строящия се 8-етажен хотел с три подземни етажа на вносителя на проектозакона на ГЕРБ за БАН - самбиста Румен Стоилов, магистър по икономика на спорта. Този хотел по случайност се намира през улицата срещу централната сграда на БАН. Според справка от Централната научна библиотека на БАН на това място преди 9 септември е била къщата на Димитър Моллов - академик, подпредседател на БКД-БАН до 1911 г., кмет на София, основател на Българския лекарски съюз. През 1900 г. там - на "Цар Освободител" 14, е построил дом учен, после там е бил Музеят на революционното движение, след него - театър "Сфумато". Театърът бе изгонен, теренът - реституиран, и от 2006 г. продаден на една от фирмите на самбиста. За хотел. Адекватна илюстрация за пътя на България! 
А Игнатов, като повтаря: "Ние не се интересуваме от имотите на БАН", да прочете  становището на земеделското министерство по внесения проектозакон за академията. В него се говори, че земите на БАН не може да са земи на БАН, а трябва да станат земи на земеделското министерство!
Някога завоевателят на Ерусалим, императорът Тит, искал да опази поне Храма от пълчищата на собствените си легиони, но не успял. Днес във властта на България няма дори един Тит. Затова пълчища честни бизнесмени набелязват имоти, кроят сметки и мобилизират лобита.
--------------------
Следва "От ЦК на БКП до...ГЕРБ"
 

БСП разширява съюза на леви, центристки и патриотични формации

автор:Дума

visibility 6

/ брой: 235

МОН гласи нов изпит в гимназията

автор:Дума

visibility 5

/ брой: 235

Културните дейци излизат на протест утре

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 235

94 % от жилищата в София са надценени

автор:Дума

visibility 5

/ брой: 235

Правят електронни досиета на автомобилите

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 235

Започват проверки за опасна коледна украса

автор:Дума

visibility 8

/ брой: 235

Финансовите престъпления с троен ръст у нас

автор:Дума

visibility 5

/ брой: 235

Нидерландия недоволна от Северна Македония

автор:Дума

visibility 6

/ брой: 235

Израел откри ракети сред помощи за Газа

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 235

Крайнодесни се зарекоха да реформират ЕС

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 235

Венецуела иска богата територия от Гвиана

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 235

На гребена на вълната

автор:Таня Глухчева

visibility 1

/ брой: 235

С изпити срещу незнанието

автор:Деси Велева

visibility 6

/ брой: 235

Ефективност нулева

автор:Евгени Гаврилов

visibility 3

/ брой: 235

Истинското е неоценимо с пари

visibility 4

/ брой: 235

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ