08 Юни 2023четвъртък04:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Западна България облачността ще бъде разкъсана, предимно купеста. До обяд в отделни райони там, а след обяд на повече места, главно в планинските райони, ще превали и прегърми. В Централна и Източна България ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Вятърът ще е слаб, в Източна България след обяд умерен, от изток. Максималните температури ще останат без съществена промяна - между 23° и 28°, в София - около 24°. Днес над Западна България облачността ще бъде разкъсана, предимно купеста. До обяд в отделни райони там, а след обяд на повече места, главно в планинските райони, ще превали и прегърми. В Централна и Източна България ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Вятърът ще е слаб, в Източна България след обяд умерен, от изток. Максималните температури ще останат без съществена промяна - между 23° и 28°, в София - около 24°.

Врата в полето

/ брой: 44

автор:Евгени Гаврилов

visibility 29

Евгени ГАВРИЛОВ


Служебното правителство отново се опита да открие топлата вода. Куп министри в края на миналата седмица се заеха да обясняват на обществото какво кабинетът е направил по плана за борба с високите цени. И ни затрупаха с отдавна известни истини. Че търговците, най-големите от които са търговските вериги, държащи почти целия пазар на храни у нас, начисляват към цената такса бонус оборот, логистика, маркетинг, позициониране на регал. Това става с обратни фактури, като от тях губи производителят, а търговецът печели.

В крайна сметка тези такси обаче се плащат от нас, потребителите. Те достигат до 20% от цената. А надценките, които си позволяват да начисляват търговците, наближават 100 процента. Например кашкавал по БДС 400 грама е с доставна цена 8,04 лв. и 15,99 лв. на щанд, което е 94% надценка. При сиренето - 5,64 лв. доставна цена, а на щанд - 10,79 лв., 93% надценка. Масово се използват нелоялни търговски практики, които пораждат съмнения и за необосновано високи печалби. 

Разбира се, висшите представители на властта категорично отказаха да разкрият кои са хипермаркетите, продаващи скъпо. Които рекетират доставчиците си да им продават евтино и да плащат такси за допълнителни услуги, оскъпяващи стоките двойно. 

Причината - хората, които подавали информацията, се страхували, че веригите няма да работят вече с тях, ако разберат, че са се оплаквали на властта. 

Както е известно, проблемът с търговските вериги не е от вчера. Още преди десетина години, по инициатива на БСП, парламентът прие промени в Закона за защита на конкуренцията, станали популярни като "поправките за веригите". В закона бе записано, че се забранява всяко действие или бездействие на предприятие с по-силна позиция при договаряне, което е в противоречие с добросъвестната търговска практика и уврежда интересите на по-слабата страна при договарянето и на потребителите.

Според текстовете на закона недобросъвестни са онези действия или бездействия на търговците, които нямат обективно икономическо основание, като необоснован отказ да се доставят или закупят стоки или услуги, налагане на необосновано тежки или дискриминационни условия, или неоснователно прекратяване на търговски отношения.

Още тогава трябваше да отпаднат таксите, които веригите събират от българските производители и срещу тях не се дава никаква услуга - т.нар. такси рожден ден, за откриване на нов магазин. Просто те са натоварвали и продължават да натоварват производителите, което логично рефлектира върху цените. Това явно не стана, защото се оказа, че за търговските вериги законите у нас са врата в полето.

КЕВР: Компенсации за абонатите за некачествен ток

автор:Дума

visibility 378

/ брой: 107

Иска се забрана за внос и на укрйинско олио

автор:Дума

visibility 369

/ брой: 107

ЕК одобри 77 млн. евро за райони с висока безработица

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 107

Социология за мошеници

автор:Александър Симов

visibility 439

/ брой: 107

Низ от скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 344

/ брой: 107

Конституцията не е просто хартия

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 107

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ