07 Август 2022неделя19:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде слънчево. След обяд ще се развива купеста, в планинските райони от западната половина на страната и купесто-дъждовна облачност и на места там ще превали краткотраен дъжд. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 29° и 34°, в София - около 29°. Днес ще бъде слънчево. След обяд ще се развива купеста, в планинските райони от западната половина на страната и купесто-дъждовна облачност и на места там ще превали краткотраен дъжд. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 29° и 34°, в София - около 29°.

Снимка БТА, "Да променим завинаги облагането на адвокатите заради два-три месеца затруднения в пандемията, не го приемаме. Много други професии понесоха загуби", заяви депутатът от БСП проф.Румен Гечев.

Всички видове хляб с нулев ДДС

Бюджетната комисия не одобри вдигането на акциза за цигарите от 1 юли

/ брой: 123

автор:Дума

visibility 119

Депутатите от бюджетната комисия одобриха на второ четене по-широка дефиниция за хляба, който от 1 юли ще бъде с нулева ставка на ДДС. Между първо и второ четене на законопроекта за актуализация на държавния бюджет от "Продължаваме промяната" предложиха данъкът да отпадне за хлябове "бял", "Добруджа" и "типов" по утвърдените стандарти на БАБХ. Преди това в гласувания на първо четене законопроект не беше уточнено кои видове хляб ще бъдат с данъчна преференция.

"От Браншовия съюз на хлебарите и сладкарите заявиха, че с това ограничение с нулева ставка ще се окажат само 1 процент от хлябовете в магазините, т.е. антикризисната мярка ще има нулев ефект", посочи председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански. Той предложи да остане в сила само предложената дефиниция за хляб, а именно: продукт, който се получава от изпичането на тесто, получено от смесването на пшенично брашно или от друга зърнена култура, самостоятелно и в комбинация, и вода, със или без добавяне на сол, втасало с помощта на хлебна мая или закваска и технологични добавки (при необходимост).

Депутатите от всички парламентарни групи се съгласиха с мотива му и не подкрепиха ограниченията, свързани със стандартите на БАБХ. Така комисията прие 0% ДДС за всички видове хляб. 

Голяма част от предложенията за промени при второто четене на актуализацията на бюджета бяха отхвърлени. 

Не бе прието предложението на Пламен Абровски от ИТН да се въведе 9% за плодове, зеленчуци и слънчогледово олио, както и 0% на брашното. Финансовият министър Асен Василев обяви, че подобна мярка ще струва на хазната 100 млн. лв. по-малко приходи от ДДС. 

По същата причина бе отхвърлено и искането на Десислава Танева от ГЕРБ за 9% за плодове, зеленчуци, мляко, месо, яйца и други продукти от първа необходимост. Сметките на МФ бяха, че това ще намали приходите с 345 млн. лв. само за останалите 6 месеца на годината. 

Не бе прието и предложението на Ива Митева от ИТН значително да се намалят нормативно признатите разходи за адвокатите, които са на свободна практика - от 25 на 40%, с което на практика ще бъде намален и дължимият налог. Мотивите са, че те дълго време били лишени от работа покрай ограниченията на КОВИД-кризата, а сега заради повсеместната инфлация не можели да си покриват разходите. От БСП обаче категорично се противопоставиха. "Да променим завинаги облагането на адвокатите заради два-три месеца затруднения в пандемията, не го приемаме. Много други професии понесоха загуби", посочи Румен Гечев. Да се отделят адвокати от архитекти, инженери и други професии е нарушение на европейското законодателство за неправомерна държавна помощ, заяви и министър Асен Василев. Той обаче се съгласи, че е добре да се обмисли данъчният режим за всички свободни професии. 

Спор в комисията предизвика вдигането на акциза за цигари, тютюн и въвеждането на акциз за течностите, с които работят електронните цигари. Увеличението от 1 юли не успя да мине на второ четене. С 11 гласа "за", 3 "против" и 8 "въздържали се" новите разпоредби бяха отхвърлени.  Както вече бе гласувано на първо четене от 1 юли налогът за класическите цигари трябваше да се увеличи от 177 на 187 лв. на 1000 къса, което щеше да доведе до оскъпяване на кутията с между 20 и 25 ст.

Отхвърлено бе и предложението на ГЕРБ намалената 9% ставка на ДДС за бира и вино в заведения да продължи да е в сила до края на 2022 г. С актуализацията на бюджета се предвижда ставката да се върне на 20% от 1 юли. От БСП също обявиха, че не е морално за лекарства да не се допуска намаляване на ДДС, но за "биричката" да може.

Комисията подкрепи предложението на Мартин Димитров "Демократична България" и група депутати, свързано с премахването на някои ограничения за по-широкото разгръщане на даряването на храни у нас. Предложението е с два компонента - отпадането на маркирането при даряването на храни и заместването му с електронно проследяване, както и увеличаване на прага от 0,5 на един процент на допустимите дарения. Финансовият министър каза, че ведомството му няма възражения срещу това да се улесни дарението на храни, като допълни, че с НАП е обсъждано и има съгласие да не трябва да се прави допълнителната маркировка на стоката при условия, че предварително е подадена информация за нея, за да може да се осъществява контролът.

Прието бе и предложението на група депутати в актуализацията на бюджета да се включи и предложението за промени в Закона за акцизите и данъчните складове, с което лицензираните складодържатели, включително тези, които нямат достатъчен складов капацитет за съхранение на собствените си енергийни продукти, да се задължат да оповестяват наличието на свободен складов капацитет и до 19 ч. на всеки работен ден да изпращат по електронен път уведомление с актуални към часа на изпращането данни до Агенция "Митници", която да ги публикува до 9 ч. на следващия работен ден в нов ресорен регистър на агенцията. Според вносителите предложението е и мярка, допринасяща за справяне с последиците от кризата с енергийните продукти и горивата.

Пакетът от антикризисни мерки в актуализацията на бюджета за тази година, предложен от управляващите, предвижда увеличаване на размера на данъчното облекчение за деца, освобождаване от акциз на тока и газа, вкл. пропан-бутана, отстъпка от 25 стотинки за литър дизел и бензина, намаляване на ДДС от 20 на сто на 9 на сто за природния газ, въвеждане на нулев ДДС за хляба, намаляване на ДДС от 20 на сто на 9 на сто за парното и топлата вода, намаляване на размера на законната лихва - от основен лихвен процент плюс 10 на сто на плюс 8 на сто. Предвижда се повишаване на ДДС за бирата и виното в заведенията от 9 на сто на 20 на сто поради отмяната на извънредната епидемична обстановка. Предлага се увеличаване на акциза на цигарите, тютюна за пушене, пурите и пуретите, нагреваемите тютюневи изделия и наргилетата, както и въвеждането на акцизна ставка за течностите в електронните цигари. Заложено е през следващите четири години акцизът да продължи да се повишава на равномерни стъпки.

Газовото хранилище в Чирен вече е пълно на 50%

автор:Дума

visibility 678

/ брой: 151

Съдът пусна отново ТЕЦ "Брикел"

автор:Дума

visibility 541

/ брой: 151

Възможно е поскъпване на парното през зимата

автор:Дума

visibility 837

/ брой: 150

Зад шкафа

автор:Мая Йовановска

visibility 632

/ брой: 151

Държава на абсурдите

автор:Ина Михайлова

visibility 872

/ брой: 151

Атанас Зафиров: Кабинетът "Радев" обслужва ГЕРБ и ДПС

автор:Дума

visibility 500

/ брой: 151

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ