27 Юни 2022понеделник01:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°. Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°.

Интервю

Вяра Емилова: Диференциран ДДС и таван на цени предлага БСП

Най-малко 500 лева ще получат възрастните хора за празниците, заяви народният представител от "БСП за България"

/ брой: 72

автор:Дума

visibility 72

- За пръв път всички пенсионери да получат добавка от 70 лв. за Великден. Откъде ще дойдат тези средства?

- Това е много добро решение, което взе правителството. Парите ще дойдат от буферите, които са заложени в бюджета. Съвсем наскоро бях в Ловеч, откъдето съм избрана за народен представител, хората казват: "Благодарим за това! Благодарим, защото през последните две години не е получавана такава великденска добавка, а преди това добавка от 50 лв. за празника са получавали само пенсионерите с доходи под прага на бедност."

Затова е важно да отбележим, че сега тази великденска добавка ще бъде за всички, за да могат възрастните хора да посрещнат достойно празниците. Като пресметнем за по-бедните - с тази великденска добавка от 70 лв., с КОВИД-добавката от 60 лв., с минималната пенсия от 370 лв., те ще получат за април най-малко 500 лв., което е добре. Само преди месец минималната пенсия беше 270 лв. и това е близо 50 на сто увеличение.

- Но когато тази КОВИД-добавка от 60 лева отпадне, тя ще влезе ли в основния размер на пенсията, или това може би ще се случи при актуализацията на пенсиите?

- Върху няколко предложения работи в момента социалното министерство. Има 4 начина, по които могат да бъдат актуализирани пенсиите. Очакваме в Комисията по социална политика да ни бъдат представени тези варианти и да започнем тяхното обсъждане, а когато вземем решение, предложенията ще бъдат обсъждани при предстоящата актуализация на бюджета. Много е важно да се отбележи, че министерството се старае в момента при преизчисляването на пенсиите те да не бъдат по-ниски от размера, който в момента пенсионерите получават, включително с КОВИД-добавката. Нека пенсионерите не се притесняват, тяхната пенсия няма да бъде по-ниска от основната, която получават - отново да посочим, с включена КОВИД-добавка.

- Какви са начините за това преизчисляване на пенсиите?

- Начините са няколко, като се променят основните параметри, които са във формулата. Знаете, че това е трудно, прави се по специална формула, експертите работят по различни варианти. За това ще бъдете информирани подробно, когато има повече яснота.

- Как ще се случва тази актуализация и това преизчисляване на пенсиите на фона на високите цени, които наблюдаваме?

- Разчита се на буферите, които са заложени в бюджета, както и с отделените повече средства за социална политика. Радвам се, че в бюджета, който приехме в началото на годината, БСП успя да наложи социалната политика като основен приоритет. През последните години нашето общество се задъхваше, все нямаше пари за социални добавки, за пенсионери, за майки с деца.

Но в момента, от 1 април основните социални политики, заложени в бюджета, започнаха да действат. Част от тях е повишението на минималната работна заплата на 710 лв. Това е мярка, за която се борихме много години. Обезщетението за отглеждане на дете до 2 години също става 710 лв. Вдигат се, разбира се, и помощите за отопление, както и ред други помощи за хората с увреждания. Радвам се, че успяхме да наложим този пакет. Това, за което ние като партия ще се борим при следващия бюджет, е този пакет да бъде запазен, като социалните помощи и придобивки бъдат увеличени, за да могат да компенсират инфлацията, която в момента е ужасяваща. 

- За това говорите, че ще настоявате като социални предложения, които ще имате при актуализацията на бюджета?

- При актуализацията - запазване на това, което сме извоювали, и въвеждане на нови придобивки.

- Настояването на синдикатите минималната работна заплата да стане 760 лева ще се случи ли?

- Има такъв вариант, който предстои да бъде обсъждан - със синдикати, с работодатели. Процедурата е тежка. Даваме своето съгласие за това, защото повишаването на минималната работна заплата отново ще компенсира високата инфлация и високите цени. Но по-важното като част от нашето предложение е постигането на необлагаем минимум на същата сума от 760 лева. Това е мярка, която може да бъде поета от правителството, от бюджета, защото е съобразена както с нашите възможности, така и с европейската практика.

- Друга много важна тема е тази за цените на основните продукти. Вие от БСП предлагате да има таван за тези цени. Възможно ли е да се случи това?

- Да, ние предлагаме да има таван на цените на основните потребителски стоки, които са в основната потребителска кошница. Става въпрос за месо, хляб, олио, бобови изделия, енергия и т.н. Трябва да бъде наложен такъв таван, защото в момента с доходите, които българите получават, и пенсиите, е непосилно човек да се издържа, дори да се храни в много случаи. Ще предложим тази мярка на коалиционен съвет, надявам се да бъде прието.

- Този таван обаче ще гарантира ли спад на цените?

- За някои цени на основните потребителски стоки - да. Важното е тук да се отбележи, че производителите на тези продукти няма да загубят от това, защото се предвижда да бъде създаден фонд, който да компенсира разликата между пазарната и производствената цена, за да няма загуби.

- Кой обаче определя истинската себестойност на даден продукт, след като вие кажете "Това е таванът"? Ако аз съм производител на хляб и ако кажа, че моят хляб струва 12 лева, държавата трябва да компенсира разликата между 2 и 12 лева, така ли е?

- Има специални органи в социалното министерство и в Министерството на икономиката, които ще работят по въпроса. От няколко месеца насам на входа на икономическото министерство има електронно табло, което отчита цените на стоките от първа необходимост на едро. Специалистите в министерството ще имат задачата да определят производствената и крайната цена, чак след това фондът ще може да покрие разликата, така че да няма загуби у производителя.

- Да поговорим за други инструменти, които могат да окажат някакво влияние в борбата с инфлацията - акцизите и диференцираният ДДС. 

- Намаляване на ДДС на регулираните стоки също е наше предложение, което ще внесем на коалиционен съвет. Става въпрос за лекарствата, за тока за бита, например. Като процент - нашето предложение при предишния бюджет беше 9% за лекарства и детски храни. Това са мерки, които предстои да бъдат дискутирани, но няма да извиваме ръцете на коалиционните ни партньори. Все пак трябва да се види с какви ресурси разполага бюджетът, за да няма негативно отражение върху други сектори.

- Можем ли да говорим вече за цялостно намаляване на ДДС? Ние сме една от малкото страни в ЕС, останали с толкова висок ДДС. Възможно ли е ДДС да стане 9%, това, което предлагате, да бъде нещо като първа стъпка?

- Диференциран ДДС - да. Върху това се съсредоточихме. Цялостно намаление на ДДС до момента не е обсъждано. Едва след като се стабилизира икономиката, може да се помисли и за това.

- Акцизите, особено за горивата, не е ли нещото, което определя всичко друго като цени? Тяхното намаляване не може ли също да повлияе?

- Разбира се. Ние сме за намаляване на акцизите и това е част от нашата програма. Както и вие казахте, когато се вдигнат горивата, поскъпва и всичко останало. 

- Мярката 60/40 продължава до юни. Може ли тя да бъде удължена?

- Ще работим да бъде удължена. Мярката 60/40 беше наше предложение, което даде и съответните резултати, така че и при следващия бюджет ще продължаваме да настояваме за нея, защото тя беше в помощ на бизнеса. 

- Ще промените ли обаче условията, по които се кандидатства за тази мярка, тъй като много хора казват, че в началото са били едни, след това са се променили и голяма част от тях сега не могат да кандидатстват?

- Прави сте! Не всички успяха добре да се възползват от мярката 60/40. Условията за кандидатстване ще бъдат преразгледани. В комисията ще работим за олекотена процедура, но трябва да има и някакъв контрол. В края на април - началото на май ще влязат в сила конкретните варианти за обсъждане. 

- Отказа ли се БСП от идеята болниците да не са търговски дружества?

- Винаги сме стояли зад тази идея, но процесът е много тежък. Трябва да се направи оценка на клиничните пътеки, на всички услуги, които извършват болниците, на стойността на труда на медицинските работници и след това тези средства да бъдат заложени в бюджета, за да може вече болниците да не бъдат търговски дружества и всеки да може да има достъп до тях. 

- Какво се случва в коалицията, виждаме сблъсъци, трябва ли ние като избиратели да се тревожим за нови избори?

- Коалицията е от 4 различни субекта с различен опит в политиката и идеология. Нормално е да имаме дискусии. Първият голям синхрон между партиите беше с приемането на бюджета. Аз вярвам, че с дискусии ще се намират и правилните решения. 

- БСП ли е факторът за стабилност в коалицията?

- Мога да кажа, че БСП е партията с най-голям политически опит. Тя е партията, която дава разумните решения в коалиционните съвети. Министрите, които са предложени от БСП, стоят стабилно, работят много активно, това се вижда и в отчета за първите сто дни. Относно твърдите ни позиции по някои въпроси като износа на оръжие за Украйна или за Северна Македония - ние имаме управленска програма, решенията не ги вземаме индивидуално, а на Национален съвет. Относно оръжията за Украйна, да припомня, че 80% от българските граждани казаха, че са против. Ние също няма да променяме тази своя позиция. Хуманитарна помощ за Украйна - да, но военна - не.

Интервю пред "България он еър"

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ