05 Февруари 2023неделя16:13 ч.

ВРЕМЕТО:

В петък в сутрешните часове все още на отделни места, главно в планинските райони, ще има превалявания от сняг. Облачността ще бъде променлива. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и западните райони на Горнотракийската низина - временно силен, северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София - около 4°С. В петък в сутрешните часове все още на отделни места, главно в планинските райони, ще има превалявания от сняг. Облачността ще бъде променлива. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и западните райони на Горнотракийската низина - временно силен, северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София - около 4°С.

Интервю

Вяра Емилова: Играта на политика се наказва

Виждаме само един вариант за политическо съгласие - всички партии да оберат малко рогата, с които се перчат на терена, и да се изработи обща програма на бъдещия кабинет, ако трябва и със срок на действие, казва народният представител от "БСП за България"

/ брой: 231

автор:Нора Стоичкова

visibility 1293

Интервю на Нора СТОИЧКОВА


- Изненадахте ли се, че "Продължаваме промяната" вече не брои БСП сред потенциалните си партньори, на какво отдавате тази реплика от Асен Василев? Посоченият мотив беше позицията на партията за хартиената бюлетина - възнамерявате ли да я ревизирате, за да се върнете в този, да го наречем, списък на коалиционните партньори?

 • - Представяте ли си каква тежест има мотивът "за" и "против" хартиената бюлетина? Това е несериозно на фона на големите отговорности пред обществото и държавата, пред които се изправя ПП като вероятен втори мандатоносител. Прокарване на силна социална политика в помощ на хората и инвестиции в развитието на икономиката и индустрията са основните сред тях. Къде е хартиената бюлетина, къде са тези отговорности сложени на везната?

  Очевидно ПП си търси повод да се дистанцира от общата цел с предишните си партньори в лицето на БСП и да се залепи докрай за евро-атлантическото мнозинство в парламента, каквото и да значи това. Евро-атлантическо мнозинство, което вече вкара в големи бели държавата. БСП не е на обратния полюс, но е против изпращането на оръжие за Украйна, чиито последствия дойдоха - Русия постави под ембарго 15 наши военни завода и компании. Да не говорим за прибързаното решение за приемане на еврото, за лобисткото решение за диверсификация на ядреното гориво.

  Колкото до хартиената бюлетина, БСП просто иска всички граждани с право на глас да могат да го упражнят.

  - Как оценявате шансовете да се реализират първият и вторият мандат - еднакво обречени ли са с липсата на подкрепа?

  - Шансовете да не направим отново грешката за бързи и предсрочни избори, без да си свършим работата, не са малки. Стига да се стигне до общото разбиране, предлагано от БСП, партиите да се обединят около конкретни приоритети и задачи при съставяне на бъдещото правителство. Ако трябва да му определят и срок за тяхното изпълнение.

  Но ако още един път се разиграят сценариите от последната година и половина, избирателната активност ще падне толкова много, че ще има проблем с представителността на партиите в парламента. Хората са отвратени от факта, че политическата криза се задълбочи дотам, че всеки следващ парламент става все по-фрагментиран и все по-неспособен да излъчи редовен кабинет.

  В същото време обаче новите партии продължават да си играят на политика. И докато ИТН разиграваше страната с "иди ми - доди ми" до средата на тази година, сега, за съжаление, виждаме ПП в тази роля. Лесно е да кажеш не, няма да си играя - на ти куклите, дай си ми парцалките, но това в политиката се наказва с деквалификация. Вижте съдбата на ИТН, дори острието им Ива Митева се отказа от тях, защото си била свършила работата.

  - Ако БСП получи третия мандат, ще покани ли "Продължаваме промяната" на консултации за съвместно управление?

  - Като национално отговорна партия - да, ще положим всички сили да изпълним мандата, но отношението към левицата е, меко казано, двойнствено. Тъй като доказахме, че нито се купуваме, нито сме готови да продаваме национални интереси, в днешната политическа конфигурация шансовете да реализираме мандата фактически не е голям. Да, ще поканим ПП, независимо от изявленията на Василев. За нас е важно общото, което ни свързва, защото е в полза на хората.

  - Участвахте в екипа, който проведе среща с ГЕРБ и другите партии по бюджета. След разговора лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че вярвате, че може да се състави правителство, но не вярвате на Бойко Борисов. Как виждате структурирането на подобно правителство и какви могат да са неговите очертания?

  - Редовното правителство е ключово важно за България. Вече много дълго страната се управлява със служебни кабинети. Служебният кабинет обаче взима решения с дългосрочни последствия за страната, но не носи политическа отговорност. Конкретно - сделките за покупка на нови Ф-16, например. Самолетите от първата сделка са още на чертеж, но предплатени авансово на 100%, без ясен срок на доставка, а ние се емнахме да купуваме още, които ще ни излязат 2,5 млрд. долара. Самолети няма, но България задлъжнява за поколения напред. Само за справка - Румъния е купила от Норвегия официално 32 изтребителя Ф-16 "втора ръка" за 388 млн. евро. Съгласно подписания договор, първият самолет ще бъде доставен към края на 2023 г. у нашата съседка. Изтребителите ще бъдат доставени с резервни двигатели и логистична поддръжка, за разлика от нашите прибързани сделки, чиито автори не носят никаква политическа отговорност.

  Така че редовно правителство трябва да има. Виждаме само един вариант за политическо съгласие - всички партии да оберат малко рогата, с които се перчат на терена, и да се изработи обща програма на бъдещия кабинет. Ако трябва да му се постави срок на действие, но не трябва заради политическите амбиции да жертваме стабилността на България.

  - Как се отнасяте към възможността част от служебните министри да запазят постовете си и в подобен кабинет?

  - Вие кои служебни министри визирате? Явор Гечев - на земеделието, който само за няколко месеца извърши няколко погрома, сменяйки професионалисти с лобисти на ключови места в системата?! Или може би трябва да остане министърът на финансите, която се чуди как да бъдат орязани социалните програми в помощ на хората и компенсациите на бизнеса?! Не, смятам, че за новото, което предстои на държавата, трябва да изберем нови, проактивни хора, които доказаха, че могат да вършат отлично работата си в интерес на обществото и държавата. За които България е над личните амбиции и тясно партийни интереси.

  - Защо поискахте оставката на вътрешния министър Иван Демерджиев?

  - Защото трябва да понесе политическа отговорност за това, че не се положиха никакви усилия за подобряване условията на труд на полицаите - особено по границата. Ходят без подходящото облекло, без мобилна техника, с едни голи гърди срещу трафикантите на наркотици, бели робини и нелегални мигранти, които никой и нищо не може да спре в устрема им към милиардни печалби.

  Нищо не се направи за профилактика на оградата по границата, нищо сериозно няма и по отношение пресичане трафика на нелегални мигранти по границата. Визирам помощниците им от наша страна, които се ползват с невероятно устойчив полицейски чадър на най-високо ниво в МВР.

  - Къде виждате най-големия риск, ако бюджетът за 2022 г. бъде с удължено действие?

  - Пари за адекватни социални политики и мерки в полза на икономиката и бизнеса няма да има. Освен това бюджетът за тази година е приет при различни условия, от които ние ще живеем догодина. Числата трябва да отговарят на реалността, а не на фантазиите на евроатлантиците, за които 4,5 млрд. от бюджета за самолети не им се виждат много, но се плашат от по-високи доходи за хората. 850 лева минимална заплата предлага БСП, както и преизчисляване на пенсиите. С бюджета от тази година тези цели не могат да се постигнат.

  - БСП инициира срещите за обсъждане на бюджета - това ли е разделителната линия, по която ще вземете решение дали да подкрепите или не кабинет?

  - Категорично, да. България без бюджет не трябва да остава. Бюджетът е по-важен от правителството. Ако не се състави правителство, наистина е важно за България да има бюджет.

  - Какви мерки искате да се предвидят в бюджета за следващата година? Възможно ли е целият социален пакет на БСП да се реализира, без да се повиши дефицитът?

  - Можем да изработим вариант, в който да се постигне приемлив дефицит, но да не се позволи на държавните институции и на държавата да спрат да функционират. Нашето състояние в момента е значително по-добро от това, което правят и развити, и по-неразвити страни. Ние не се притесняваме, ако бюджетният дефицит е под 4%, тъй като това би бил доста добър дефицит. Ние сме го сметнали на основата на категоричната ни позиция, че не трябва да съкращаваме социалните програми и икономическите помощи за българския бизнес.

  Увеличението на минималната работна заплата има малко влияние върху дефицита. По-голямо е влиянието върху пазарната икономика и частния бизнес. Минимална заплата от 850 лв. слабо влияе върху дефицита, дори и преизчислението на пенсиите няма силно да се отрази. Според проф. Румен Гечев, на когото всички вярваме, спорът в момента е за тези 150 млн. лв., които представляват 0,37% бюджетен дефицит в повече, но и с тях ние сме в рамките на Закона за бюджета и Закона за публичните финанси.

 •  


  Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

  Споделяйте нашите публикации.

   

   

   

   

С 31% поевтинява природният газ

автор:Дума

visibility 552

/ брой: 22

Братята Велчеви купиха швейцарско поделение на руската VTB Bank

автор:Дума

visibility 948

/ брой: 22

Компенсациите за скъпия ток - до края на март

автор:Дума

visibility 712

/ брой: 22

Протести на половин милион британци

автор:Дума

visibility 833

/ брой: 22

Жозеп Борел осъди побоя над Пендиков

автор:Дума

visibility 751

/ брой: 22

Испания повишава минималната заплата

автор:Дума

visibility 890

/ брой: 22

Без примирение

автор:Таня Глухчева

visibility 627

/ брой: 22

Проф. Андрей Пантев: Войната в Украйна може да прерасне в световна

автор:Дума

visibility 1807

/ брой: 22

На истината й е тясно, ако й надянат военен мундир

автор:Симеон НИКОЛОВ

visibility 535

/ брой: 22

Георги Георгиев: Опитваме да бъдем остров на стабилност

автор:Деси Велева

visibility 1067

/ брой: 22

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ