22 Май 2024сряда02:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

За гарантиран достъп до услуги и дом за всеки

Предизборна платформа на БСП за европейските избори през 2024 Г.

/ брой: 73

автор:Дума

visibility 1770

(продължение от миналия брой)

5. Достъп до здравеопазване, грижи и лекарства

Универсалният достъп до качествено здравеопазване и социални грижи са основни права. КОВИД-19 показа съществения принос на сектора на грижите за обществото, включително болниците, лекарите и медицинските сестри, както и значението на европейското сътрудничество срещу заплахите за здравето. Ще защитаваме публично здравеопазване, което създава качествени работни места и един Европейски здравен съюз, който да управлява трансгранични реакции при пандемии, да подкрепя и зачита общественото здравеопазване на национално равнище. Призоваваме за силна Европейска стратегия за психично здраве. Ще въведем справедливо и прозрачно ценообразуване на лекарствата, за да предотвратим недостига им и да подкрепим навременния достъп и иновациите, включително за редките заболявания. Подкрепяме инициативи за общи европейски публични изследвания в областта на ваксините, животоспасяващите лекарства и антимикробната резистентност.
Наред с това трябва да отбележим, че България е сред страните, в които има най-големи дисбаланси и дефицити в здравеопазването, затова една цялостна общоевропейска стратегия би допринесла да започне решаването на проблеми като недостига на лекари и медицински персонал, достъпа до здравни услуги в отдалечени райони, състоянието на аптечната мрежа, подпомагането на раждаемостта, превенцията на социално значимите заболявания, профилактиката при психиатричните заболявания.
 
6. Публични услуги в сърцевината на нашето общество

Ефективните и достъпни публични услуги са приоритет на социалистите. Добре финансираните публични услуги предоставят сигурност срещу трудностите на живота, насърчават благосъстоянието и са от съществено значение за функционирането на нашата икономика. Всеки трябва да има гарантиран достъп, от най-младите до най-възрастните, от най-големия град до най-отдалеченото село. Ще гарантираме качествено здравеопазване, достъп до енергия и вода на достъпни цени, приобщаващо образование, възможности за учене през целия живот и ефективни публични услуги, които са лесно достъпни за всички граждани. Това е съществен момент и от борбата с обезлюдяването на малките населени места, защото съществена причина младите хора и семейства да ги напускат е липсата на обществени услуги като училища, болници, транспорт и цифрова свързаност. ЕС трябва да се бори с бедността в областта на мобилността и да подкрепя чист, достъпен и устойчив градски транспорт във всички региони, включително и широка железопътна мрежа. Изграждането на високоскоростни железници, които свързват всички държави членки, ще бъде сред основните ни цели в сферата на транспорта. Правото на знание и култура е основно условие на демокрацията и ние ще го защитим.
 
7. Защита на околната среда и устойчиво земеделие  

Тази планета е всичко което имаме. Ще защитим околната ни среда, устойчивото земеделие, развитието на селските райони, биоразнообразието и здравето на хората. Чрез Зелената сделка ще намалим екологичния си отпечатък; ще възстановим и ще се грижим за нашите гори; ще почистим въздуха, водата, почвата и ще защитим екосистемите. Борим се срещу пластмасовото и химическото замърсяване. Тъй като водата е жизненоважен ресурс, ние ще развиваме ефективно и устойчиво опазване и управление на водите. ЕС трябва да защитава разнообразието от растителните видове и хуманното отношение към животните. Кризите, свързани с климата и биоразнообразието, са истинска заплаха за хранителната сигурност и за издръжката на земеделските стопани. В същото време българските социалисти ще настояват ЕС да защити европейските земеделци от ефектите на войната в Украйна – както повишените цени на торове и препарати, така и вноса на евтина продукция, която измества местното производство. Ще продължим и усилията за изравняване на субсидиите за земеделците в рамките на целия ЕС.
Селските райони в Европа са веригата, която свързва нашите земи, общности, храни и нашите екосистеми. Трябва да укрепим Общата селскостопанска политика на ЕС, за да подкрепим земеделските производители, особено младите, жените и дребните земеделски стопани, и селскостопанските работници. Искаме да подкрепим доходите на фермерите, работните места и прехода към устойчиво земеделие, като същевременно ги защитим от нелоялна конкуренция от трети страни и ценови спекулации, както и постигане на справедливи цени. Искаме да гарантираме, че са в състояние да предоставят здравословна и достъпна храна за всички и да подобрим производството на храни, като възприемем устойчивото земеделие и риболов. Земеделските производители трябва да бъдат подкрепени финансово и технически, за да постигнат целите за преминаване към екологични методи на земеделие, щадящи околната среда. Искаме да намалим употребата на пестициди въз основа на най-добрите национални практики, да се подобри управлението на почвите и да се опази биологичното разнообразие. Нашата борба за Зелената сделка е и борба за подобряване на живота на земеделските стопани. В същото време ще настояваме за европейско законодателство, което да защити земеделските земи, които се унищожават заради корпоративни интереси в сферата на възобновяемата енергия.
Българските социалисти ще продължат да отстояват твърда политика срещу навлизането на ГМО в земеделието и в хранителната верига.
 
8. Солидарност и развитие във всички общини и региони, жилище за всеки

В ЕС продължават да съществуват сериозни териториални различия, а регионалното сближаване забавя темпа си. Затова ще продължим да изпълняваме амбициозна политика на сближаване в цяла Европа, с фокус върху планинските, малките и крайграничните общини, за да подобрим качеството на живот в градовете, селските и отдалечените райони и да обърнем тенденцията за изтичане на умове. За българските социалисти остава приоритет засилването на Дунавската стратегия и подкрепата за проектите, които да осигурят целогодишна плавателност на р. Дунав. Отстояваме подхода на партньорство с регионалните и местните власти и тяхната решаваща роля в оформянето и прилагането на Кохезионната политика за конвергенция в социалната сфера, заедно с гражданското общество. Те оказват най-пряко въздействие върху живота на гражданите и са двигател на богатия културен живот и разнообразие в Европа.
Твърде много хора - често младите, самотните родители и уязвимите - се борят да намерят достъпно, качествено и енергийно ефективно жилище. Ще въведем Европейски план за достъпни жилища със свързани инвестиции и Стратегия на ЕС за борба с бездомността. Изграждането на общински жилища с европейско финансиране ще има като ефект както стимулиране на местната икономика, така и  обръщане на демографските тенденции. За да се справим с високите сметки за енергия и бедността, ще насърчим инвестициите във Вълната на реновацията, за да направим повече публични и частни сгради енергийно ефективни. Една подходяща европейска рамка би допринесла за преодоляването на тези задълбочаващи се проблеми.

9. Гарантиране на сигурността

Искаме да гарантираме сигурността и безопасността на всички граждани. Ще подобрим полицейското и съдебното сътрудничество в борбата с тероризма, организираната престъпност, трафика на наркотици, киберпрестъпността, прането на пари и всички форми на престъпления, свързани с пола. Необходимо е засилване на сътрудничеството между европейските пристанища, за да се намали ефективно притокът на наркотици в Европа. Ще се борим с телефонните и интернет измами, които са насочени най-вече към възрастните хора. Искаме да укрепим Европол, Европейската прокуратура и бъдещия орган за борба с изпирането на пари, като се стремим към истински Европейски разследващ орган, който да подкрепя държавите членки.

(продължава в следващия брой)

Еврото може да се отложи и след 2025 г.

автор:Дума

visibility 535

/ брой: 93

Курортите на път да останат без персонал

автор:Дума

visibility 502

/ брой: 93

Обмислят ББР да дава безлихвени кредити на чиновници

автор:Дума

visibility 495

/ брой: 93

Президентът на Иран загина в катастрофа

автор:Дума

visibility 514

/ брой: 93

20 на сто от учениците в Хърватия залагат

автор:Дума

visibility 489

/ брой: 93

Мадрид отзова посланика си в Буенос Айрес

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 93

Накратко

автор:Дума

visibility 486

/ брой: 93

Само обещания

автор:Деси Велева

visibility 539

/ брой: 93

Олимпийско лицемерие

автор:Нешка Робева

visibility 521

/ брой: 93

Коалиция на приятелството

автор:Лозан Такев

visibility 555

/ брой: 93

Всеки глас за малки леви партии е загубен

автор:Дума

visibility 502

/ брой: 93

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ