05 Декември 2023вторник10:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

За кожата на един реактор

Министри въртят номера на учените, не им пука, че лишават България от перспективи

/ брой: 194

автор:Велиана Христова

visibility 2379

За пореден път през изминалата седмица се видя, че двама министри - финансовият Симеон Дянков и просветният Сергей Игнатов, а оттам и цялото правителство, пребивават в пълно безхаберие за съдбата на науката у нас и за бъдещето на България. Отново "диалогът" между тях и учените се води чрез медиите, отново са ударили на камък поредните опити на ръководството на институт на БАН да се срещне с Игнатов за сериозно решаване на възникнал проблем. А проблемът не е какъв да е - става дума за изследователския ядрен реактор в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ). Държавата не е дала около 1,35 млн. долара, които до 1 септември трябва да бъдат изплатени на Русия за преработката на отработеното гориво от реактора. А това означава, че България може да бъде дадена на международен съд за неизпълнени плащания.  
Преди 20-ина дни трима директори на институти в БАН предупредиха, че бюджетът на академията е толкова силно орязан, че може да спрат дейности, които са изключително важни за държавата, включително реконструкцията и осигуряването на защита за малкия ядрен реактор в ИЯИЯЕ. Преди дни директорът на института чл.-кор. Йордан Стаменов уточни, че за първи път от 2001 г. насам тази година не са предвидени средства за реконструкцията на реактора и от 8 месеца институтът поддържа безопасността му със собствени средства. Но всички възможности вече са изчерпани, а неразплатените пари към руската държава след броени дни ще създадат проблем на България. След решение на Министерския съвет от 2001 г., когато започва реконструкцията на съоръжението, всяка година за него са отпускани около 2 млн. лв.  
 През март тази година, съобщи още Стаменов, от финансовото министерство са заявили, че министър Сергей Игнатов и БАН трябва заедно да потърсят решение на проблема и дългът трябва да бъде изплатен от бюджета на Министерството на образованието и науката. До момента обаче

МОМН и Игнатов не са реагирали

по никакъв начин, дори на многобройните настоявания на учените за среща.
Буквално часове след казаното от Стаменов Министерството на финансите разпространи светкавично съобщение, че изпълнява редовно изплащането на субсидията за БАН чрез бюджета на МОМН. В писмото финансистите напомниха, че субсидията на академията е намалена с 20% при актуализацията на бюджета като на всички ведомства и че оптимизирането на разходите и вътрешното разпределение на субсидията и собствените приходи е отговорност на ръководството на БАН. Ведомството на Дянков очевидно продължава да се прави на три и половина и да заблуждава обществото. Хайде да не се лъжем - парите за академията са орязани драстично спрямо 2009 г. - с близо 40 на сто, много повече, отколкото на всички други публични институции. На кое друго държавно ведомство не се дава нито стотинка за издръжка, а от работните заплати се отпускат едва 80 на сто? При това самите заплати в БАН - за хората с най-висока професионална квалификация у нас, са толкова ниски, че чак са абсурдни. Сега средната заплата падна на 310 лв.

Мечтаната от Дянков "вътрешна оптимизация"

означава само едно - масово съкращаване на учени. А те са вече под 3500 и по брой изследователи на 10 000 жители се сринахме на последно място в ЕС според службата Eurostat, която отчита изпълнението на европейската стратегия за развитие. Няма такава държава в Европа, в която науката се подлага на откровен геноцид. Очевидно нищо не трепва в министерските души, когато момчетата, които току-що спечелиха златните и сребърни медали на олимпиадата по информатика в Канада и всъщност би трябвало да са бъдещите кадри в науката у нас, заявяват категорично:

Няма да останем в България

тук няма перспектива, тук няма смисъл!
Та след грубото писмо на МФ се наложи ръководството на БАН пак да повтори някои истини: "В първоначално заявения от БАН бюджет за 2010 г. (110,9 млн. лв.) парите за плащане за транспортирането на отработено гориво за Русия бяха предвидени. Бяха предвидени и 2 млн. лв. за реконструкцията на Учебния ядрен реактор. Премиерът Бойко Борисов и председателят на БАН акад. Съботинов договориха бюджет за академията в размер на 84,7 млн. лв., при който тези разходи също щяха да бъдат покрити. Но при гласуването на бюджета парите на БАН неочаквано бяха орязани с 10 млн. лв. - до 74,7 млн. лв., при което разплащането с Русия вече бе невъзможно. Последва ново редуциране на бюджета за БАН със 76-о ПМС (до 67,2 млн. лв.), при което покриването на разходите стана немислимо, а при актуализацията на Републиканския бюджет парите за академията паднаха на 59,76 млн. лв. и разходите за отработеното гориво са вече абсурдни."


 
Унищожава се уникално съоръжение, в което са вложени милиони

Дава ли си сметка правителството за какво съоръжение става дума и колко пари са вложени в него през годините?
Експерименталният реактор в ИЯИЯЕ - ИТР-2000, е първият ядрен реактор и единственият учебен в България. Той е пуснат в действие на 18 септември 1961 г. и действа безотказно и без каквато и да било авария до 1989 г., когато е спрян. Той има основна роля за придобиване на професонален опит за специалистите на АЕЦ "Козлодуй". По предписание на тогавашния Комитет за използване на атомната енергия за мирни цели (КИАЕМЦ) през юли 1989 г. реакторът, който се намира в близост до столичния кв. "Младост", е спрян, за да бъде приведен в съответствие със съвременните изисквания за ядрена безопасност.
Междувременно влиза в действие ръководената от САЩ Международна програма за преминаване на всички изследователски реактори към нискообогатено гориво. През 1996 г. е решено високообогатеното гориво, използвано в изследователскя реактор до 1989 г., да бъде извозено в "Козлодуй", защото на място не може да се съхранява.
През 1999 г. е взето решение останалото отработено ядрено гориво от ИТР (74 касети) да бъде върнато в Русия след съответните договорености със страните, през които ще се превозва. Това обаче се случва едва през 2008 г. На 17 юли 2008 г. Агенцията за ядрено регулиране съобщи, че от 4 юли до 17 юли 2008 г. е върнато в Руската федерация (в град Озерск) цялото количество отработено ядрено гориво от изследователския реактор ИРТ-2000 на БАН), натрупано за 18 години работа от 1961 г. до спирането му през 1989 г. Превозването е извършено в рамките на програма, финансирана от Министерството на енергетиката на САЩ и в съответствие със Спогодба между правителствата на България и Русия, подписана през януари 2008 г. Зареждането на контейнерите с отработено гориво е извършено в присъствието и под контрола на инспектори от департамента по гаранциите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), инспектори от ЕВРАТОМ, инспектори от Агенцията за ядрено регулиране и технически експерти от Министерство на енергетиката на САЩ. Крайният срок за плащането на сумата за извозеното през 2008 г. в Русия гориво е 1 септември т.г. Именно тези пари няма как да бъдат набавени от безобразно намаления бюджет на БАН.
Още през 1999 г. Министерският съвет възлага на "Енергопроект" проучване с цел да бъде решена съдбата на изследователския реактор. Предложени са няколко варианта. През 2001 г. Министерският съвет избира един от тях и взема решение съоръжението в ИЯИЯЕ да се руконструира от изследователски реактор с мощност 2 мегавата в граждански и учебен тип реактор с ниска мощност - само 200 киловата. То трябва да служи за:
- обучение на студенти физици, радиохимици и инженери, за радиационна защита и пр.;
- използване на приложни методи и изследвания в химията, физиката, геологията и биологията; анализ на микроелементи, неутронна радиография и др.;
- развитие и съхранение на ядрената наука, умения и знание;
- разработване на облъчвателен канал за неутронна терапия на рака при пациенти от България и Балканите (такова лечение активно се прилага във Финландия, Швеция, Италия, Япония, Аржентина, САЩ и др.).
Изследователските реактори в света са общо над 320 - има ги в 58 държави, включително в 25-те с ядрена енергетика, има например в Австрия, в Сърбия, в Румъния. Те са много нискоактивни, безопасни и надеждни. Температурата в басейна на ИТР стига максимум до 45 градуса, мощността 200 вата е като на бързовар.
От 2001 г. започва цялостно демонтиране, реконструкция и преоборудване на реактора в ИЯИЯЕ. Досега реконструкцията е подпомагана със средства от:
- правителството
- БАН
- чрез спечелени проекти от фонд "Научни изследвания" на просветното министерство
- Международната агенция за атомна енергия, Виена
- Програма ФАР на Европейския съюз (цялата нова апаратура за радиационен контрол и мониторинг е закупена с финансиране по програма ФАР)
- Департаментът по енергетика на САЩ.

Подготовката на учените, които обслужват реактора, също струва пари - за обучение и специализации в Русия и в САЩ. Особено важно е приложението на реактора за лъчево лечение на рака, изследвания в тази област се правят вече в цял свят. Принципът за лечението, което ще се провежда с топлинни неутрони, е следният: Човешките органи натрупват определен химически елемент. Този елемент чрез препарат се въвежда в тумора и мястото се облъчва, при което се отделят тежки алфа-частици, които унищожават тумора. Специалисти от Чехия, Холандия, Финландия, Германия вече проявяват интерес към съвместни проекти с нашите учени. По думите на проф. Стаменов за довършването на програмата са нужни около 9 млн. лв. След приключването на реконструкцията до две-три години в него, освен че ще се обучават ядрени специалисти, ще се прилага и описаното съвременно лечение на туморни заболявания.

Е, докога министри, призвани да обслужват България, ще унищожават всичко наред и ще я лишават от особено значими перспективи? Министрите Дянков и Игнатов не се интересуват от това какво работи науката, те просто неистово мразят БАН. А депутатката от ГЕРБ Галина Банковска, която едва ли някога е влизала в научен институт, неотдавна пак заяви, че най-добрата реформа за академията била институтите да минат към вузове. Защо, къде в Европа институти от академиите на науките минават към вузове? Тя не знае защо иска да я няма академията. Важното е да се бие по учените. Щото така повелява Дянков. Резултатът е предизвестен: "Няма да останем в България, тук няма перспективи." На министрите изобщо не им пука. А на нас, на шибания народ?

Водата поскъпва драстично догодина

автор:Дума

visibility 698

/ брой: 234

Газът поевтинява на борсите, у нас цената расте

автор:Дума

visibility 624

/ брой: 234

Магистралните такси в Гърция скачат от Нова година

автор:Дума

visibility 649

/ брой: 234

Екзотичните промени в данъчните закони отпадат

автор:Дума

visibility 616

/ брой: 234

България е "сляпо петно" в ЕС

автор:Дума

visibility 668

/ брой: 234

Гръцки зехтин менте по нашите пазари

автор:Дума

visibility 638

/ брой: 234

Снеговалежи предизвикаха трланспортен хаос в Европа

автор:Дума

visibility 534

/ брой: 234

Накратко

автор:Дума

visibility 535

/ брой: 234

Унижение

автор:Таня Глухчева

visibility 616

/ брой: 234

Резил и още нещо

автор:Нора Стоичкова

visibility 645

/ брой: 234

Свобода за кметовете

автор:Донка Михайлова

visibility 666

/ брой: 234

Момчетата в Сглобката се скараха за 8 милиарда

автор:Дума

visibility 567

/ брой: 234

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ