22 Май 2024сряда01:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

НС на БСП одобри Предизборна платформа за европейските избори през 2024 г.

/ брой: 72

автор:Дума

visibility 3622

(продължение от вчерашния брой)

I. РЕШЕНИЯ ЗА ПО-ДОБРО КАЧЕСТВО НА ЖИВОТ
 
1. Осигуряване на качествени работни места за всички

При повишаването на заетостта в Европа, повече работни места трябва да означава по-добри работни места и справедливо заплащане. Заплатите трябва да се увеличават и да стимулират покупателната способност на работниците срещу инфлацията и нарастващите разходи за живот. Поставяме си като цел делът на работещите бедни в ЕС да спадне под 5% до 2030 г. Ние се борихме заедно със синдикатите за достойни минимални заплати, прозрачност на заплащането, права на работещите през платформи и колективно договаряне. Ще продължим да настояваме за участие на работниците, съвместно определяне и демокрация на работното място с по-силни Европейски работнически съвети. Ще продължим да се борим за пълното прилагане на Европейския стълб на социалните права.
Светът на труда се променя. Растат недоволството и безпокойството, породени от несигурността на работните места, нарастващия несигурен труд, ниското заплащане и непредвидимото работно време. Ние ще действаме с пътна карта за качествени и добре платени работни места. Следващите ни битки са борбата с бедността при работещите, премахване на различията между половете до 2030 г., регулиране на изкуствения интелект, ограничаване на разликата в заплащането на работниците, постигане на нулев брой смъртни случаи на работното място, намаляване на работното време, прекратяване на експлоатацията на труда и престъпления, свързани с работата, развитието на гаранции за работни места на местно ниво и добавянето на Протокол за социален прогрес към договорите. Искаме укрепване на Европейския орган по труда. Винаги ще защитаваме синдикалните права, ще насърчаваме колективното договаряне, социалния диалог и ще гарантираме, че ЕС и държавите-членки уважават автономията на социалните партньори. Продължаваме да се борим с безработицата, бедността и социалното изключване. Никой не трябва да остане без адекватен минимален доход. За да се справим с климатичното предизвикателство и да се уверим, че всеки ще може да се възползва от потенциала на дигитализацията, подкрепяме придобиването от работниците на нови умения, правото на обучение през платеното работно време и нови устойчиви работни места чрез засилване на Фонда за справедлив преход и Социален климатичен фонд. За да се гарантира успех и социален прогрес, синдикатите трябва да бъдат тясно свързани с този процес.
Ще работим за развитие на социалната и солидарната икономика и за повишаване на обхвата на работните места в Европа.
 
2. Нова Зелена социална сделка за справедлив преход

Социалната справедливост и справедливостта по отношение на климата са взаимосвързани: най-уязвимите плащат най-високата цена за климатичната криза.   Климатичната неутралност трябва да бъде сила за социален прогрес. Ще работим за преразглеждане на Зелената сделка, за да съчетае социалните и екологичните политики. В усилията ни за постигане на климатична неутралност никой не трябва да бъде изоставен. Целите по отношение на климата не трябва да се преследват с изкуствено и непропорционално намаление на въглеродните емисии, без да си даваме сметка за загубата на работни места. Освен това политиката по намаляването на емисиите на парникови газове следва да е на база приноса на всяка държава членка – България вече е постигнала 43% намаление спрямо 1990 г.
Изправени пред все по-вредните последици от изменението на климата, ние трябва да се подготвим и адаптираме. Ще продължим да инвестираме във възобновяемата енергия и енергийна ефективност, да бъдем климатично неутрални до 2050 г., чрез постигане на силни климатични цели в ЕС до 2040 г. Крайната ни цел е да постигнем напълно възобновяем и чист енергиен микс, който да гарантира националните и европейските интереси. България трябва да се възползва в много по-голяма степен от водните си ресурси – дълго отлаганата реализация на проточна водноелектрическа централа на р. Дунав съвместно с Румъния и нови ПАВЕЦ са алтернатива на масовото навлизане на фотоволтаични и вятърни електроцентрали, които вече създават екологични проблеми. Днес високите цени на енергията засягат домакинствата. Те засягат и МСП, предприятията и нашите икономики. За нас основен приоритет на ЕС трябва да бъде осигуряването на достъпни и надеждни енергийни доставки за всички. Ще се борим с енергийната бедност и тежестта на високите енергийни цени и ще гарантираме снабдяването на най-уязвимите. Ние се стремим към реформа на енергийния пазар, за да се гарантира ценова стабилност и достъпност, да се модернизира европейската инфраструктура и да се засили стратегическата автономност на Европа.
Българските социалисти ще предложим въглищните региони в Европа да бъдат преобразувани в икономически зони, освободени от данъци за определен период от време. Вярваме, че чрез такива данъчни стимули ще бъдат избегнати сътресенията на пазара на труда и обезлюдяването на тези региони. Заедно с това ще се борим в България да не се закриват въглищни централи, докато не се построят заместващи ядрени мощности.
 
3. Силна и отворена европейска икономика в света

Искаме инвестиционен план за зеления и цифровия преход за създаване на нови работни места, за реиндустриализация на нашата икономика и превръщането й в иновативна, конкурентоспособна и кръгова. Искаме стратегия „Произведено в Европа“ и съвместно финансиране на проекти от общ интерес в Европа. МСП, самостоятелно заети лица, стартиращи предприятия, кооперациите и предприятия на социалната икономика са от съществено значение и трябва да бъдат подкрепени, особено жените и младите предприемачи. Подкрепяме справедлив единен пазар за стоки и услуги с ясни правила за държавните помощи и нов подход към политиката в областта на конкуренцията, която изравнява глобалните условия на конкуренция за европейските индустрии. Искаме да засилим европейския суверенитет чрез сигурни доставки на енергия, суровини, технологии, лекарства и храна чрез инвестиции и международна търговия.
За българските социалисти основна задача е да се създаде нов икономически модел в Европа, базиран на знанието и новите технологии. Този модел ще ни осигури по-добре платени работни места, по-висок стандарт на живот и чиста околна среда. Ангажираме се с развитието на политики за социално отговорно управление, вкл. в предприятията с държавно и общинско участие и в структурите на публичната администрация и със създаване на подходящи условия за разширяване на корпоративната социална отговорност.
Казваме "не" на икономиите. Казваме "да" на защитата на работниците от кризи; на регулирането на финансовите пазари; на борбата със спекулата; на инвестициите в зелено и социално бъдеще. В случаи на криза, ЕС следва да подкрепя държавите-членки в борбата с безработицата с допълнителен механизъм за презастраховане при безработица, като се възползва от поуките от пандемията. Настъпи време за постоянен инвестиционен капацитет на ЕС и амбициозен европейски бюджет. По-строгите правила за възлагане на обществени поръчки, включително за фондовете на ЕС, трябва да гарантират, че получателите на публични средства спазват правата на работниците и на колективното договаряне. Социалните права трябва да имат предимство пред икономическите интереси, като се засили социалното измерение на Европейския съюз.
 
4. Данъчна справедливост за социална справедливост

Нашият стремеж за данъчна справедливост е ангажимент към равнопоставени общества. Политиките в сферата на публичните финанси трябва да водят до трайно намаляване на социално-икономическите неравенства. Справедливата данъчна система укрепва нашия европейски социален модел и подкрепя инвестициите в нашите икономики, публични услуги и сигурност. Големите корпорации, големите замърсители и свръхбогатите трябва да плащат своя справедлив дял в Европа и по света, чрез ефективни данъци върху корпорациите, непредвидените високи печалби, капитала, финансовите сделки и най-заможните. Борим се да гарантираме, че данъците се плащат там, където се реализират печалбите, въз основа на нашия успех в постигането на глобална минимална корпоративна данъчна ставка. Борим се срещу данъчните измами и данъчните убежища в ЕС и извън него и искаме да разширим гласуването с квалифицирано мнозинство по конкретни данъчни въпроси.

(продължава в следващия брой)

Еврото може да се отложи и след 2025 г.

автор:Дума

visibility 535

/ брой: 93

Курортите на път да останат без персонал

автор:Дума

visibility 502

/ брой: 93

Обмислят ББР да дава безлихвени кредити на чиновници

автор:Дума

visibility 495

/ брой: 93

Президентът на Иран загина в катастрофа

автор:Дума

visibility 514

/ брой: 93

20 на сто от учениците в Хърватия залагат

автор:Дума

visibility 489

/ брой: 93

Мадрид отзова посланика си в Буенос Айрес

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 93

Накратко

автор:Дума

visibility 486

/ брой: 93

Само обещания

автор:Деси Велева

visibility 539

/ брой: 93

Олимпийско лицемерие

автор:Нешка Робева

visibility 521

/ брой: 93

Коалиция на приятелството

автор:Лозан Такев

visibility 555

/ брой: 93

Всеки глас за малки леви партии е загубен

автор:Дума

visibility 502

/ брой: 93

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ