04 Декември 2023понеделник02:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Местни избори 2023

Донка Михайлова:

Заедно ще направим Троян по-млада, по-умна, по-зелена община

Можем да постигнем поставените цели, убедена е кандидатката за 4-ти кметски мандат от "БСП за България"

/ брой: 191

автор:Дума

visibility 114

Това сме ние, кандидатите за кметове и общински съветници на БСП в Троян. Нашата визия е заедно с вас да направим Троян по-млада, по-умна, по-зелена община. Това заяви при представянето на предизборната платформа и листите кандидатът за четвърти мандат Донка Михайлова.
66 са конкретните проекти и дейности, с които екипът "Михайлова" се ангажира пред хората на общината. "Поемаме след задълбочен анализ на потребностите на хората и ясна визия за развитие, след дискусии и обсъждания с групи граждани, след разговори с централната власт на най-високо политическо ниво, с яснота за източника на финансиране", уверено заяви успешният кмет на Троян. И постави диалога като форма на предизборна кампания: "Това е нашето предложение пред хората от общината. Очакваме в следващия един месец да го обсъдим с широк кръг от граждани, институции и фирми и да го коментираме с опонентите. Ще обсъждаме предложението с всички партии и организации, които ни подкрепят или са готови да го направят в хода на кампанията."

За бизнеса

Собственикът на мебелна фирма инж. Владимир Хаджийски, втори в листата, акцентира на осигуряване развитието и стабилността на бизнеса в общината, устойчивостта на работните места и ръста на доходите. Това може да стане чрез подкрепа на иновационни и инвестиционни дейности, повишаване конкурентоспособността на икономиката, засилване ролята на Консултативния съвет за икономическо развитие на общината при вземане на решения по важни въпроси за местната икономика. Платформата на БСП предлага развитие на нови терени за промишлено и гражданско строителство, както и осигуряване на терени - общинска собственост, за изграждане на ведомствени жилища на фирмите. Администрацията може да помогне и с информационно осигуряване на бизнеса чрез месечния информационен електронен бюлетин и създаване на електронен Бизнес каталог за фирмите от общината.

За здравеопазването

За постоянното подпомагане и подкрепа на стабилната общинска болница в Троян, говори известният хирург д-р Петьо Маринов. Предвидено е кадровото осигуряване да се осъществява с медицински персонал чрез Общински фонд за подкрепа на професионалното развитие на кадри в сектор "Здравеопазване" и в сътрудничество и съвместни проекти с Медицински университет - Плевен. В изпълнение е концепция за интегрирани териториални инвестиции "Стратегия "Единно здраве" за Северозападен регион", включваща проектни идеи за осъвременяване на материалната база на "МБАЛ - Троян" ЕООД, чрез закупуване на диагностично оборудване за превенция на кардиологични и онкологични заболявания; изграждане на зали за телепатология и телемедицина; закупуване и оборудване на мобилен кабинет, организиране на здравни кампании и профилактични прегледи.

За инфраструктурата

Подкрепата на общинските публични предприятия ще стане чрез приемане на политика за участието на Община Троян в тях, подчерта младият икономист Владислав Кардашимов, председател на кооперация "Обнова". Екипът си поставя за цел да продължи да отстоява позицията на община Троян за запазване собствеността върху "ВиК - Стенето" ЕООД, което означава по-ниските цени на водата, разширяване на по-нататъшната инвестиционна дейност и намаляването на водозагубите. Предвижда се създаване на нови общински предприятия "Социални и здравни политики" и "Спортни имоти". Икономиката на Троян се нуждае от подобряване на транспортната свързаност особено по направлението Плевен - Ловеч - Троян - Карлово. Ръкопляскания в залата предизвика акцентът на Кардашимов, че през следващите 4 години ще има увеличаване с 50% на средствата за капиталови разходи в селата, осигурявани от общинския бюджет.

За образованието и културата

Дългогодишната успешна директорка на училище Розалина Русенова смята, че общината поема сериозен ангажимент за образователната инфраструктура. Ще се ремонтират, обновяват и модернизират сградите на четири училища и три детски градини. Всички училища ще имат  СТЕМ-центрове. Започва изграждане на база и въвеждане в експлоатация на механизъм за обединено хранене на ученици в град Троян.
Одобрение предизвика създаване на Музей за историята на Троян, както и включване на традицията за изработка на Троянската керамика в нематериалното културно наследство на света към ЮНЕСКО. Платформата предвижда осигуряване на подкрепа за развитие на утвърдените културни събития и институции. Подкрепа и популяризиране на дейността на Музей на народните художествени занаяти и изкуствата и Природонаучен музей в с. Черни Осъм.

Нова спортна зала

Скоро Троян ще има нова спортна зала, строителството й напредва с всеки изминат ден, съобщи пред множеството бившият шампион по биатлон инж. лесовъд Младен Богдански. Очаква се и завършване на тренировъчна писта - ролбан, и утвърждаване на Троян като Национален център за летен биатлон. Акцентът е поставен и на изграждане и реновиране на спортната инфраструктура в образователните институции и утвърждаване на  цялостна спортна програма за детски спорт с възможност за участие на всяко троянско дете.
В подножието на Балкана Троян винаги е възприеман като Зелена община. Но от екипа "Михайлова" добавят: "Приоритетно изграждане на привлекателни зелени обществени пространства и безопасна инфраструктура. По-ефективна грижа за природата, енергийната ефективност и устойчивото развитие на общината."
Гордост за троянци е общинският оранжериен комплекс за осигуряване на екологично чисто производство на зеленчуци за обединеното детско хранене и социалните услуги. Те очакват включване на екологичните плодове и зеленчуци, собствено производство, в столовото ученическо хранене. Ще поддържат общинските овощни градини с екологично отглеждани плодове.
Диалогът, който започваме, засяга всеки, защото ще постави основата за управленската програма на общината ни за следващите четири години, заключи Михайлова. Можем да постигнем поставените цели. Защото успяваме заедно!

Кандидати в 12 населени места

Коалиция "БСП за България" предлага кандидат кметове в 12 населени места на общината. В Балканец - Станимир Стойков, в Белиш - Мирчо Мирчев, в Голяма Желязна - Виолета Стоянова, Гумощник - Искра Ковачева, в  Дебнево - Аксел Заимов, в Калейца - Даниела Кръстева, в Добродан - Любомир  Досев, в Дълбок дол - Дилян Дамянов, в Ломец - Димитринка Стойнова, в Орешак - Марияна Генковска, в Терзийско - Диян Йонковски, в Черни Осъм - Кирил Захариев, а във Врабево подкрепя Мария Михова. Издигнати са местни хора с авторитет, заслужили уважението в населените места. В Балканец, Белиш, Гумощник и Дълбок дол кандидатите са вече избрани - единствени в листите.

25 пияни и 11 дрогирани шофьори залови МВР за денонощие

автор:Дума

visibility 297

Мъж е прострелян при лов в Разградско

автор:Дума

visibility 421

Мъж беше спасен от измръзване над Банско

автор:Дума

visibility 547

Изграждането на"Хемус" ще се забави още с година

автор:Дума

visibility 1991

/ брой: 233

Близо 44 млрд. лв. е външният дълг

автор:Дума

visibility 1772

/ брой: 233

Натискали малки фермери да протестират

автор:Дума

visibility 1935

/ брой: 233

Стрелба по време на примирието в Газа

автор:Дума

visibility 2043

/ брой: 233

Лавров отиде в Скопие, но не през България

автор:Дума

visibility 1923

/ брой: 233

Унгария и Северна Македония заедно срещу такса "газ"

автор:Дума

visibility 1756

/ брой: 233

Приключи мандатът на китайския посланик у нас

автор:Таня Глухчева

visibility 1804

/ брой: 233

Черна дупка

автор:Александър Симов

visibility 1964

/ брой: 233

Залог, по-голям от електората

автор:Аида Паникян

visibility 1946

/ брой: 233

Инат

автор:Деси Велева

visibility 1956

/ брой: 233

Гьоков: Бюджетът замразява плащания

автор:Дума

visibility 1672

/ брой: 233

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ