12 Април 2024петък18:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Критика

Загубите по друма

/ брой: 22

автор:Благовеста Касабова

visibility 2295

Поезията на Магдалена Шумарова е своеобразно съчетание между изповедност и емоционално заклинателни нюанси. В нея се долавя горещият дъх на юга, тъга по родния дом, детството, близки хора. Долавя се и непомръкваща обич към природния свят, който е станал част от нея самата.

И в новата си стихосбирка "Есенни прелюдии" тя не изменя на основната, водещата, идейно-художествена линия в поетичните си откровения досега, незарастващите белези от умъчненото детство и младост, лъкатушещият й житейски и творчески път, светлината, която търси по стръмнините му. Светлината, която ще я отведе до изпълнените с вяра и надежда творчески търсения, до вътрешна равносметка на постигнато и пропиляно.

Съдържанието на "Есенни прелюдии" е разположено в два цикъла: "(Молитви) до поискване" и "(Оброци) без давност". "Молитвите" изразяват силните й вълнения при "завръщането" към миналото, към началото, към времето на болезнени преживявания, през дните на съзряване, свързани с носещите й утеха и очаквания изгреви и залези на родната планина, катранения дъх на жените, героичните видения, с които я облъчва планината, напева на народните песни, реката, която все така тече и не изтича.

Емоционално сгъстеният рисунък в повечето от стихотворенията, включени в цикъла "Молитви...",  са завладяващи лирични откровения, примерно: "Моята остаряла къща", "Троскот", "Горчивото", "Кръговрат", "Загубите по друма" и още няколко. Те са моментни емоционални настроения, и са сърдечно-изповедни, драматични като споделяне, нагарчащи размисли за конфликтите и препятствията по пътя й на изграждането й като човек и творец. 

"Оброците..." са по-осезаеми като самобитност. В лиричната изповед на поетесата тук се долавя задушевната напевност на народната песен, сгъстената им драматичност, импресионистичното им звучене, от което идва и пластичността на думите, въздействието на образите и метафорите. Също и магичните звуци и знаци на природата. В творбите от цикъла "Оброци..." се усеща мека печал от настъпващата есен, есенното настроение не е само "прелюдия", а се превръща в плътна лирическа тъга по отдалечаващата се любов, оживяващите битки по житейските друмища.

Подобни песенни късове са и "Обричане", "Разпети петък", "Живовлек", "Беласица", "Мелнишки припеви", "Сълза от бели божури", "Първа есенна прелюдия" и още няколко.

Стиховете на Магдалена Шумарова в новата й стихосбирка "Есенни прелюдии" излъчват различни по градус емоционални състояния, но всъщност са изградени в единна вътрешна организация, подчинена на сливането на човешките преживявания със състоянията на природата, която е неделима част от поетиката на Магдалена Шумарова. Тя е въздействаща, тъй като е лишена от умозрителност, а е изпълнена с вътрешна страст, която направлява поетичните изригвания и ги превръща в символи на обичта към света и човека в него. В нейния свят изпълнен с вътрешните конфликти, е отделено и място на вярата и вътрешната хармония, които й дават сили да живее и твори.

Техническият преглед удари 100 лева

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 70

Унищожават българските левове след приемане на еврото

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 70

Птичи грип във ферма с кокошки-носачки в Хасково

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 70

България втора в ЕС по поскъпване на жилищата

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 70

Свалят обвиненията срещу Джулиан Асанж?

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 70

В Германия правописът вече не е важен

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 70

Левицата в Скопие с антибългарска кампания

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 70

Накратко

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 70

Някога и сега

автор:Валентин Георгиев

visibility 194

/ брой: 70

Страната на евро пуделите

visibility 185

/ брой: 70

ВъзмОтително

автор:Таня Глухчева

visibility 186

/ брой: 70

Аферата "Боташ"

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 70

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ