25 Май 2024събота13:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Западаме интелигентно

Кабинетът смята, че може да се правят иновации и технологии без наука

/ брой: 96

автор:Велиана Христова

visibility 1809

Министър Томислав Дончев обяснява вече всеки ден, че българската икономика се била бурно възродила и сега й остава само да се насочи към иновации, технологии и производства на продукти с висока принадена стойност. Сиреч - ще развиваме икономика на знанието, както изисква европейската стратегия "Европа 2020". За да разберем как ще стане това, можем да надникнем в актуализираната за 2016 г. Национална програма за реформи, приета от МС на 13 април т.г., която заедно с Конвергентната програма на България ще бъде оценена от Еврокомисията и до юли ще получим препоръки на базата на двата документа. За Конвергентната програма, която предвижда рязко намаляване до 2019 г. на средствата за образование, за здравеопазване и за социални дейности, ДУМА писа подробно в броя на 19 април т.г. След като властта си въобразява, че при сурови рестрикции на публичните средства може да има развитие и подготовка на адекватни кадри, нека да видим какво точно кабинетът "Борисов" планира да извърши.

Интелигентна специализация?

Основа за цялостното развитие на България според МС е т.нар. Иновационна стратегия за интелигентна специализация (ИСИС). Според Евростат, в момента България по параметъра иновации е на дъното на класацията на страните членки. Според ИСИС, има четири приоритетни области, които щели да ни избутат от дъното към групата на т.нар. умерени иноватори: ИКТ и информатика; мехатроника и чисти технологии; индустрия за здравословен живот и биотехнологии; нови технологии в креативните и рекреативните индустрии. В същото време обаче бизнесът непрекъснато повтаря, че му липсват не толкова висшисти, колкото сервитьори и готвачи в туризма, монтьори в услугите и стругари в производствените предприятия, доколкото ги има. А за сектора на ИКТ парламентът преди дни прие, че бизнесът ще наема висококвалифицирани кадри от страни извън ЕС с възнаграждение не по-ниско от две средни заплати (1600 лв. за момента) и няма да се отчита дали има българи кандидати за съответните места! Страхотен интелигентен растеж на своите кадри е замислила България! Когато министър Калфин настоя за това безобразие, дали беше прочел т.нар. Актуализирана програма за реформи, одобрена от МС?   
През 2016 г. отново щял да бъде променен Законът за насърчаване на научните изследвания, за да се финансира науката на базата на резултатите и да се създаде Агенция за насърчаване на научните изследвания за стимулиране на "финансовия инженеринг" (някога това май се наричаше планиране). Агенцията очевидно ще замени сегашния Фонд "Научни изследвания" на МОН. Но докато фондът (когато работи) подпомага развитието на научните изследвания, новите идеи на МС очевидно не включват такива глезотии като наука. Актуализираната програма за реформи е насочена само към стимули за предприятията, а доколкото изобщо става дума за изследвания, те са изцяло приложни и изцяло базирани във висшите училища. Научните организации, които у нас създават огромния процент научни резултати, изобщо не са споменати. Правителството планира някакви иновации и технологии, които явно падат от небето направо в предприятията и България става "модерна индустриална държава". А това, че принудителното насочване на науката само към корпоративни разработки много бързо довежда до нейната гибел, просто не интересува властта. Не може науката да е подложена на финансов геноцид (според Конвергентната програма парите за наука до 2019 се намаляват още) и да се обезкръвява заради възнагражденията, които са много под средната заплата за страната, а да се очаква "интелигентен растеж" на България. За да се прилага нещо, първо самото то трябва да съществува и да се развива.      

Гении за 5 милиона

Не стига, че цялата програма стъпва само върху Иновационния фонд на икономическото министерство, ами направо е казано, че за 2016 г. той ще финансира приложни изследвания по нов конкурс с общо... 5 млн. лв. Досега поне му се даваха 20-ина милиона годишно. А ефектът от тези свити до безобразие пари щял да бъде... ръст на публичните разходи за наука и развой с 0,01%! Но пък до 2017 г. се планират само информационно осигуряване и популяризиране на дейността на този фонд. С една дума, предприятията ще бъдат убеждавани да кандидатстват с проекти за иновации за гениалните 5 млн. лв. национално финансиране на година!
Следващата предвидена мярка е държавата да подкрепя създаването на технологични центрове ("проиновационни инфраструктури") и на проекта за "София Тех Парк", който е заченат на гола поляна от 2012 г. насам (при наличието на достатъчно технологични лаборатории в научни институти на БАН и във вузовете). Паркът се гради под пряк натиск на Плевнелиев и неотдавна предприе наистина иновационна стъпка - разпрати покани да се организират увеселителни мероприятия на негова територия. За периода 2014-2020 г. по оперативната програма за конкурентоспособност на "София Тех Парк" ще бъдат предоставени 52,1 млн. лв. (26,65 млн. евро), пише в програмата.

Иновации във фирмите

Според програмата за реформи, в периода от януари до 25 март т.г. по оперативната програма за конкурентоспособност са сключени 228 договора за развитие на иновации в предприятията на обща сума 118,7 млн. лв. А за стартиращи иновативни предприятия е отворена процедура за 10 млн. евро. Това комай е единствената конкретика в раздела за наука и развойна дейност.
От месец май пък ще започнат процедури по оперативната програма за периода до 2020 г. - за "Разработване на продуктови и производствени иновации" с бюджет 35 млн. евро. За създаването и развитието на клъстери пък са предвидени 20 млн. евро. Целта е иновативните предприятия у нас от 27,4% от всичките през 2012 г. да достигнат 30,4% през 2023 г. Смешно е властта да говори за интелигентен растеж и икономика на знанието при положение, че Евростат ни нарежда заедно с Полша и Румъния сред трите най-слаби държави в ЕС по предприятия, развиващи иновативни дейности. В момента средното ниво по този показател в ЕС е 48,9%. А според НСИ само малко над 5% от предприятията ни годишно реализират нови усъвършенствани продукти. Та вместо да ни облива с гръмки лафове за "икономика на знанието", кабинетът би трябвало да търси пътя за оттласкване от дъното.
Колкото до науката, в програмата е споменато нещо за подобряване на научноизследователската инфраструктура - изготвена е пътна карта на наличната научна инфраструктура в страната, направена е информационна кампания за бъдещата оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" (ОПНОИР) и схеми за кандидатстване за центрове за върхови постижения и за компетентност, както и софтуер за кандидатстване в научния фонд на МОН. След месец май ще се работи и за поправки в Закона за насърчаване на научните изследвания. Резултатът от всичко това, което засега си е едно благопожелание, шял да е увеличаване през 2016 г. на научните публикации на учените ни и ръст на броя на патентите на 100 хил. жители! И как точно го виждат да стане това, при положение, че нито ОПНОИР е стартирала, нито фондът на МОН работи, нито учените ни получават национални пари за наука. Тепърва в МОН ще се утвърди управляващия орган за ОПНОИР, а новият правилник на фонда е на етап проект за обсъждане. Миналата година пък Евростат съобщи, че България има 22 патента в Европейското патентно ведомство, Германия - 22 000. Дори ЕС не можем да заблудим с подобен "проект за реформи", но защо себе си искаме да заблудим?
 
В образованието - куп доклади и форуми, без реални действия

В програмата за реформи гръмко е записано, че намаляваме процента на преждевременно отпадащите от училище деца, особено от малцинствените групи. А като прочете човек за какво става дума, вижда: одобрена стратегия, одобрен междинен доклад, одобрен нов проектоплан, одобрен проект на ръководство за мониторинг на образователната интеграция. Е, и? Ами нищо. Отпадащите ученици са 13,1% от всички и дори се увеличават.
И с вузовете работата е подобна. Щели сме да увеличим дела на 30-34-годишните с висше образование до 36% през 2020 г. Как точно ще стане това при драстичното демографско намаление на випуските и при "изтичането" на поне 11 000 абитуриенти годишно към други страни? Красиви приказки, приказки, приказки, а резултат - нула. Иначе - вярно, МОН обяви намерения за финансиране на държавните висши училища според качеството на специалностите, за намаляване на приема в по-слабите специалности и вузове и увеличаване в по-силните и в приоритетните и защитените специалности. Засега обаче налице са само намерения, как точно ще заработи новата методика и ще заработи ли изобщо тепърва предстои да видим.   
Иначе правителството планира до 2017 г. с 37 млн. лв. от ОПНОИР през практики да преминат 46 000 студенти. А целта е при 0 процента обучени в практиката студенти за момента, в края на мярката те да са 87%! Изготвен е и проект на насоките за кандидатстване на вузовете за подобряване на материалната им база (строителство, ремонт, оборудване, обзавеждане). Парите за това са също европейски (43 млн. лв.) и ще са от МРРБ по темата "Регионална образователна инфраструктура" в ОП "Региони в растеж" за 2014-2020 г. Според Конвергентната програма националните инвестиции във вузовете се "замразяват" до 2019 г. 
В края на частта за наука и развой в Програмата за реформи виждаме, че се планира и промяна на порочния Закон за развитие на академичния състав, който бе приет по време на първото правителство на ГЕРБ и наплоди във вузовете и научните институти хиляди професори и доценти без всякакви изисквания за постижения в науката. Законът в момента е в НС, след първото четене са одобрени 6 проекта за промени, внесени от депутати и от МС, които тепърва предстои да се обсъждат в ресорната комисия. Съпротивата на калпавите титулувани продължава да е силна и какво ще произлезе накрая, е трудно дори да се гадае. Показателна е обаче целта, която според правителството се преследва с промяната в закона - "Дългосрочна рамка за адекватно развитие на системата на висшето образование". Секторът на научните организации и тук е извън мисленето на властта.
В крайна сметка, като изчете човек десетките страници в Програмата за реформи, открива много красиви фрази, инвестиции в "знанието" само с европари, без национални мерки, и малко реални надежди, че България може да се оправи.

Отстраниха Стоил Алипиев като шеф на КЗП

автор:Дума

visibility 668

/ брой: 96

Част от оборудване за АЕЦ "Белене" отива в "Козлодуй"

автор:Дума

visibility 618

/ брой: 96

Реколтата е добра

автор:Дума

visibility 596

/ брой: 96

Има потенциален риск при ипотечното кредитиране

автор:Дума

visibility 589

/ брой: 96

Димитър Ковачевски подаде оставка

автор:Дума

visibility 648

/ брой: 96

Макрон пристигна в Нова Каледония

автор:Дума

visibility 607

/ брой: 96

Поредно нападение на политик в Германия

автор:Дума

visibility 607

/ брой: 96

Вечният дух

автор:Александър Симов

visibility 637

/ брой: 96

Формула без алтернатива

visibility 600

/ брой: 96

Празникът на първоучителите - преди и сега

автор:Деси Велева

visibility 636

/ брой: 96

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ