24 Май 2024петък12:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

Защо ЦИК се бави с отчета за "грешки" с машините?

Как стана така, че условие за правителство вече не са политиките за хората и държавата, а Изборният кодекс

/ брой: 230

автор:Корнелия Нинова

visibility 998

Корнелия НИНОВА*


Уважаеми български граждани!

Въпросът с обсъждането и поправките на Изборния кодекс не е просто юридически въпрос, а голям политически въпрос. Въпрос за политическата стабилност на България в този ключов момент. Въпрос за правата на българските граждани и демокрацията. Въпрос за правовата държава и законността. За политическата отговорност, справедливостта и доверието.

За нашите бивши партньори от "Продължаваме промяната" и "Демократична България" въпросът за Изборния кодекс се превърна във въпрос за стабилността и сигурността на България в следващите месеци и години, и беше поставен като ултиматум. Ако БСП не си изтегли законопроекта, няма да има преговори за правителство. Или пък, ако законопроектът мине, няма да предлагаме правителство на малцинството. Представяте ли си метаморфозата от няколко месеца?! Условие за правителство вече не е борбата с корупцията и оставката на Гешев. Условие за правителство вече не е нова КПКОНПИ начело с Бойко Рашков. Условие за правителство вече не е социалната програма на БСП, а Изборният кодекс...

Защо? Това е първият въпрос.

Щях да се радвам, ако имаше такъв наплив на енергия в комисията. Щях да се радвам, ако бяхте организирали протести, уважаеми социални партньори! Например, когато не мина минималната заплата от 850 лв. в тристранния съвет. Или пък да Ви питам - защо с Вашите гласове беше отхвърлен Законът за социалните помощи за деца от 300 лв.? Или пък реформите в пенсионната система в социалната комисия? Къде изчезна социалният и антикорупционният Ви облик, та изведнъж смисълът на съществуването на партиите и бъдещето на държавата се превърнаха едни машини и флашки?!

Уважаеми български граждани, искам да Ви информирам и да припомня нещо. В предишния парламент, когато бяхме партньори с "Продължаваме промяната" и "Демократична България", ние от БСП внесохме същия закон на 15.05.2022 г. Тогава нямаше никаква истерична реакция от нашите партньори. Точно обратното. Поставих въпроса на МС пред министър-председателя Кирил Петков още тогава, с притеснението, че нещо се случва и трябва да обмислим промени в Изборния кодекс. Той извика г-н Божанов от "Демократична България" и нормално разговаряхме, че има проблем. Внесохме законопроект и нямаше офанзива срещу него. Даже не участвахте в дебата в правна комисия тогава. Споделям това, защото нашият разговор беше в Министерския съвет, не в нечий апартамент или в някакво заведение. Тогава попитах директно г-н Божанов, защото той разбира и е безспорен професионалист, има ли теоретична възможност да се манипулират машините? И отговорът беше - "Да!". И г-н Петков му възложи да поиска от ЦИК кодовете за достъп, за да проверим какво става. Тогава нямаше истерия за статуквото БСП. Значи, когато управляваш с една партия и ти е необходима властта на всяка цена, принципната позиция на тази партия не е статукво. Но, когато си извън властта и същата партия постави същия въпрос също толкова принципно, тя вече е статукво и се е върнала в миналото, в Средновековието. Е, що за политика е това? 

Трето, за правата на гражданите и демокрацията. Тези партии, които най-много се борят за правата на гражданите, пренебрегват мнението на 47% от тях, които искат хартия. 48% искат машина. Е, нека демократично да им дадем и двете възможности да гласуват. 

Посягате на правовата държава и законността в храма на законността - Народното събрание. С искането БСП да си оттегли законопроекта. Вие сте нови и още нямате опит и не разбирате. Но въпросът ми е към "Демократична България". Как можете да искате изтегляне на законопроект на второ четене, след като знаете, че не може? Нямаме право по закон. И една седмица облъчвате обществото: "БСП да си изтегли законопроекта", като знаете, че не може. Може само с решение на парламента, на всички нас. Вие искате от нас да нарушим законите на държавата. 

Политическата отговорност

Уважаеми български граждани, в продължение на много време Ви се внушава, че първото решение на НС бил Изборният кодекс. Че БСП е отстъпила от социалните си ангажименти и внесла промените в ИК, защото иска да манипулира вота Ви.

Първо, БСП внесе 12 социални закона и това е показателно. Но да припомня, че първите решения на това НС, които по силата на решение №9 на Конституционния съд са равни на закони, бяха: за изпращане на оръжие за Украйна; покупка на нови самолети - едни, втори, трети; еврозона и т.н. Коалицията на войната беше първа, а не коалицията на хартията. И тя беше между "Продължаваме промяната" и статуквото - ГЕРБ и ДПС. Да сте ни чули ние да ги нападнем и да ги обидим? Да използваме епитетите, които те сега използват срещу БСП? Не. Защото политика с епитети не се прави. И с процедури, уважаеми колеги от "Продължаваме промяната". Политиката е нещо много по-голямо от обиди и процедури. 

Чух нещо впечатляващо - колега от ПП каза, че участието на партиите в СИК не е гаранция, че те ще проверяват правилно. Чуйте защо! Защото, според колегата, има партии, които нямат достатъчно хора в страната, за да се попълнят секционните комисии. СИК са около 12 000. Ако една партия няма 12 000 членове, симпатизанти и доброволци, каква партия е тя?

И най-важният въпрос: защо БСП, която е настоявала за машинно гласуване, си промени мнението? Не е защото обслужваме статуквото и искаме да Ви откраднем гласовете, уважаеми българи. Поради три причини и имам три въпроса: към институциите и българските граждани.

Някой може ли да каже защо излиза този надпис на машините:

 "Дневникът е подправен" 

Първи въпрос, но да ми обясни експерт: какво означава това? 

Втори въпрос, защо ЦИК още не е излязла с официален доклад има ли разминаване между гласовете и отчетените квитанции от вота? Защо месец и половина по-късно ЦИК не подава информация в тази връзка?

И трети въпрос - някой разбирач да излезе и да обясни какво означава следното. Снабдили сме се с официални протоколи, които показват машинно гласуване, отчело 166 гласа, а в протокола на преброяването - отчетени 168 гласа. 

Втори протокол от Габрово - машина, отчела 227 гласа, а са намерени 229. Трети протокол от Благоевград - машина, отчела 264 гласа, а в протокола са 261. И мога да продължа с десетки такива случаи в цялата страна. 

Става въпрос за разлика от 4-5 гласа. Но представете си 12 000 по 4-5 гласа колко правят? Над 60 000 гласа. А 60 000 гласа това е почти една парламентарна група. Така че, когато някой смислен, разумен експерт излезе и обясни тези разлики, които ни се представят за техническа грешка, ще го изслушаме.  

Нашата битка е за справедливо отчитане на гласовете 

За право и свобода на избор на всеки гражданин как да гласува и за контрол върху това гласуване. И тук, в залата, да седят хората, които наистина е избрал българският народ, а не ги е избрал онзи, който разнася флашките и набира кодовете.  

Припомних на Асен Василев как са протекли преговорите по тази тема в предишното правителство: "Добре, ще въведем хартиената бюлетина, но дайте да го направим за над 60-годишните, за да можете вие да си приберете електората, понеже е по-възрастен." Разговорът беше това, той не беше против машините, а беше - дайте нещичко там да направим компромис заради вас.

Отговорът ни беше, че битката на БСП не е за нашите избиратели, а за демокрацията, справедливото и свободно право на избор. И отказахме да променим кодекса така, че да създадем облекчение само на възрастните хора. Обясних им, че това е противоконституционно и нямаме право да делим хората по възраст, пол, занятие и раса. Ако някога сте си помислили да нарушавате Конституцията, този път няма как да Ви позволим, уж заради БСП, да го направите отново.

Уважаеми колеги, ние не влязохме в разправии заради това, а заради изгонването на 70-те руски дипломати, за които научихме от медиите. Заради прекратения договор с "Газпром", за който научихме от медиите, заради оръжията за Украйна - това беше сблъсъкът между нас, а не кой как да гласува.

Уважаеми български граждани, гледайте кой какво прави, а не как Ви лъже. Всички тези социални закони вече са в комисии и "Продължаваме промяната" ги блокира. Питам Ви, колеги, защо по Ваше предложение в социална комисия не мина Законът за социалните помощи за деца? Как можахте да блокирате бързото приемане на 20 години затвор, 100 000 лева глоба и отнемането на имуществото за каналджийство, а полицията ги гони из цяла България - стрелят се и умират полицаи? Как можахте да блокирате промените в НПК? Не го допуснахте с Вашите гласове, на "Демократична България" и на "Възраждане". Защо бе, хора?! Какво лошо има да наложим драконовски закони и после да ги контролираме дали ги изпълняват МВР и граничари?

На г-н Атанасов да кажа: Когато МВР си е на мястото - и с машини, и с хартии може да се ограничи купуването на гласове. Ние може сега да спорим с ПП, но Бойко Рашков има безспорната заслуга на последните избори да се ограничи драстично злоупотребата и купуването на гласове. Ние сме открити и честни хора и казваме, че когато се вземат мерки, може да се ограничи. Не машините ще спрат едното или другото, не хартията, а всички онези институции, които контролират този процес. 

-----------

  • * Изказване от трибуната на НС по време на обсъжданията на Изборния кодекс

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

Отстраниха Стоил Алипиев като шеф на КЗП

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 96

Част от оборудване за АЕЦ "Белене" отива в "Козлодуй"

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 96

Реколтата е добра

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 96

Има потенциален риск при ипотечното кредитиране

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 96

Димитър Ковачевски подаде оставка

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 96

Макрон пристигна в Нова Каледония

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 96

Поредно нападение на политик в Германия

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 96

Вечният дух

автор:Александър Симов

visibility 110

/ брой: 96

Формула без алтернатива

visibility 119

/ брой: 96

Празникът на първоучителите - преди и сега

автор:Деси Велева

visibility 141

/ брой: 96

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ