01 Декември 2023петък20:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Мария Кабадаева:

Здравословното хранене започва в семейството

Реклами и лъскави опаковки от телевизора изкушават децата, казва привърженичката на правилното хранене и създателка на блог за суровоядството

/ брой: 51

автор:Деси Велева

visibility 2932

Мария Кабадаева е родена на 23 септември 1982 г. в Плевен. Завършила е история в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работила е като маркетинг асистент. В момента отглежда двете си деца Александър и Гергана. Автор е на блога GoToRaw. Води го от началото на 2011 г. с желание да представя интересни сурови рецепти и да покаже, че здравословната храна, освен полезна, може да бъде вкусна и приятна за окото.


- Мария, създала си свой блог за здравословно хранене и по-специално за суровоядството. Самата ти и семейството ти се стремите към правилно и балансирано хранене. Този стремеж става все по-популярен, особено сред младите хора. Това мода ли е или начин на живот?
- Може би и двете твърдения са верни. В днешно време хората са изправени пред толкова много здравословни проблеми, че всичко, свързано със здравословното хранене, e модерно. В същото време те все по-често осъзнават, че временните диети за по седмица или месец не могат да решат сериозните здравословни проблеми, които имат, и затова търсят цялостна система на хранене и начин на живот, които да внесат баланс и да подобрят здравето им. Колкото до това, дали моят начин на живот е правилен или не, аз не изпитвам потребност да убеждавам останалите в правотата си. Живеем в информирано общество и всеки може сам да прочете и разбере почти всичко, което го интересува.
- Защо е толкова нужно в съвременната ситуация да внимаваме какво ядем?
- Наистина днес повече от всякога е важно да внимаваме какво слагаме в устата си. За съжаление живеем в една силно замърсена среда и последните изследвания показват, че хранителните качества на плодовете и зеленчуците силно са се влошили през последните 50 години. Те са с много по-малко съдържание на витамини и минерали в сравнение с тези от преди няколко десетилетия. Да не говорим и за допълнителните опасности, които крият използваните в съвременното земеделие препарати. Затова е важно по възможност да избираме органични продукти, които са не само по-чисти, но и с по-добри качества.
- Имаш две малки деца, как ги учиш кое е хубаво да се яде и кое е вредно за тях? Как се бориш с изкушенията?
- Хубавото е, че още от съвсем малки започнахме да храним децата по начина, по който се храним и ние. За нас най-важното е да възпитаме у тях добри хранителни навици. Често ни питат какво ще правим, когато станат малко по-големи, разбират повече и сами си избират храната. Естествено, че сме мислили за този момент, и сме наясно, че няма как да контролираме живота им до безкрайност. Но тук е нашата роля като родители да създадем и възпитаме у тях навиците, вкусовете и знанията. Сигурно ще опитат някои не толкова здравословни храни, но когато знаят кои са най-добрите за тях и когато вкусът им е трениран да ги харесва, тогава много по-лесно е да се хранят правилно.
За съжаление децата нямат добра оценъчна система за това кое е добро и кое е лошо, затова много често приемат някои неща за чиста монета. Това до голяма степен се отнася за лъскавите реклами, които гледат по телевизията, и шарените опаковки, които виждат в магазините. Най-трудно ни е да се борим именно с тази идеализирана представа, която децата имат за храните от рекламите. Тъй като на тях рекламата им харесва, те автоматично пренасят това и върху продукта, дори без да са го опитвали. Затова най-добрият ми метод да се справя с тези изкушения е, като търся здравословни алтернативи. Фреш вместо пакетиран сок, близалка с плодов сироп вместо със захар и оцветители, домашен сладолед от замразени банани и ягоди вместо купен. Винаги държа под ръка в чантата си дребни лакомства, които знам, че се харесват, и които мога да предложа, ако видя, че детето се насочва към някое не толкова здравословно.
- Кои са най-вредните навици при храненето при съвременните деца?
- Безспорно яденето на пакетирани, обработени храни, пълни със захар, сол, мазнини и всякакви други ненужни и вредни неща, е най-лошият от всички навици в храненето на едно дете. Случвало се е синът ми да е единственото дете на площадката, което да яде плодове, докато играе. Децата винаги ще искат да ядат сладки и шарени неща, това няма как да се промени. За мен по-опасното е това, че те нямат навици за здравословно хранене. Убедена съм, че промяната трябва да дойде от семейството, защото ако родителите не се хранят здравословно и не предлагат разнообразни пресни храни на децата, няма как самите деца да имат здравословни навици в храненето.
- Привърженик си на суровоядството? Какво всъщност значи това, възможно ли е да се яде само сурова храна?
- Суровоядството е начин на хранене, при който храната не се обработва термично над 45-50 градуса. Идеята е, че при температури над 50 градуса се разграждат повечето витамини, както и ензимите в храната. По-голямата част от суровоядците са вегани, т.е. не ядат никакви животински продукти. Суровоядците се хранят с плодове, зеленчуци, зеленолистни, ядки и семена. Може би не толкова известен факт е, че някои от най-популярните суровоядци хапват от време на време и готвена храна. Естествено тя е с минимална и щадяща обработка, като зеленчуци на пара или варен пълнозърнест ориз. Това им позволява да са по-социални, както и да поддържат суровоядския си режим, особено ако живеят при студен климат. Напълно е възможно да се яде само сурова храна. Това е най-екологичното хранене, с възможно най-малък екологичен отпечатък върху планетата.
- Кои са най-простите правила, които трябва да следва всеки човек, който иска поне малко да се храни здравословно?
- Трудно ми е да ги синтезирам и обобщя, но може би правилото 80/20 е най-лесно приложимо за повечето хора. Зад това правило стои принципът менюто ни да се състои от 80% сурова храна (плодове, зеленчуци, ядки, семена) и 20% готвена храна. Това наистина не е толкова трудно постижимо и може драстично да подобри здравословното състояние на повечето хора. Пиенето на много чиста вода също е от голямо значение за доброто здраве.
- Спортът върви ли ръка за ръка с правилното хранене?
- Несъмнено храненето при хора, които се занимават активно със спорт, е изключително важно. Всички знаем за режимите на хранене, на които се подлагат спортистите. Имам преки наблюдения при маратонското бягане, тъй като съпругът ми се занимава активно с тичане на дълги разстояния, и мога да потвърдя, че при него преминаването към вегански режим на хранене му оказа много добро влияние. Факт е, че най-добрите ултрамаратонци са вегани и суровоядци.
- Какво те накара теб самата да се обърнеш към различен начин на хранене?
- Още в тийнейджърските си години се интересувах от здравословното хранене, но най-вече от желание да изглеждам добре. Може би след раждането на първото ми дете, когато вече имах нова роля и отговорности, започнах да се интересувам повече от детското хранене, от нови храни и изобщо от здравословното хранене.
- Смяташ ли, че се лишаваш от нещо?
 - Не бих могла да живея с мисълта, че умишлено се лишавам от нещо. Затова всичко, което правя в посока на по-здравословното хранене, е с голямо желание и без излишен стрес. Аз съм на мнение, че промените трябва да се правят постепенно и внимателно, така че новите неща да бъдат осъзнати и желани. Опитвам непрекъснато нови рецепти, включвам в менюто ни нови продукти и бавно изключвам нещата, от които искам да се откажа. Така всичко се случва естествено, без да изпитвам някаква липса.
- Как гледат хората около теб на различния начин на хранене на твоето семейство?
- В повечето случаи им е странно, когато разберат как се храним. Някои ни гледат с разбиране, други с любопитство, трети се хвърлят да спорят с нас защо пък сме решили така. Постепенно близките ни започнаха да свикват с това, макар че в началото всявахме смут, когато ходехме на гости на роднини или приятели.

Изграждането на"Хемус" ще се забави още с година

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 233

Близо 44 млрд. лв. е външният дълг

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 233

Натискали малки фермери да протестират

автор:Дума

visibility 244

/ брой: 233

Само до 25% авансово за почивка или екскурзия

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 233

Стрелба по време на примирието в Газа

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 233

Лавров отиде в Скопие, но не през България

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 233

Унгария и Северна Македония заедно срещу такса "газ"

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 233

Приключи мандатът на китайския посланик у нас

автор:Таня Глухчева

visibility 254

/ брой: 233

Черна дупка

автор:Александър Симов

visibility 252

/ брой: 233

Залог, по-голям от електората

автор:Аида Паникян

visibility 288

/ брой: 233

Инат

автор:Деси Велева

visibility 263

/ брой: 233

Гьоков: Бюджетът замразява плащания

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 233

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ