27 Юни 2022понеделник02:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°. Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°.

Живо слово

/ брой: 154

автор:Веселка Венкова

visibility 1496

Жалко е, че толкова рядко живото слово на министъра на културата опложда журналистическата мисъл у нас. Съчувстваме му, че е имал късмета да попаде в компания на корифеи и не може да се дореди до поне седмично участие по вестникарските страници, радио и ТВ ефир. Но пък всяка негова проява е шумна, фриволна, запомняща се.
Артистът си е артист!
Присмиваме му се, че вместо да обясни в експозе какво е предложил на кабинета като закон за задължителното депозиране на печатни и други произведения, той аристократично и чистосърдечно призна: "Повтарянето ми е много сложно, преди малко им го прочетох, отворете сайта на МК!"
Шокиращо е на пръв поглед - министър внася закон, който не може да резюмира в 5 изречения, за синхрон, както се казва. Но Рашидов призна още, че "не всеки, който е завършил академия и мачка глина, държавата е длъжна да го храни". Изключенията не са правило, пък и той е влизал в МК три пъти - "третият, като станах министър, щото стиснах ръката на премиера".
Министърът не можа да обясни какво предлага, но пък кабинетът го гласува!
Хванахме именития скулптор в крачка още веднъж. Ще се увеличи ли и с колко стойността на един CD, след като се изпълнят всички изисквания на предложения проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за авторското и сродните му права? Той пак не можа да отговори. Но МС го одобри.
Вежди Рашидов не е политическо лице, самият той го припомни в сряда. Член е на това правителство като експерт. Разбира от изобразителни изкуства, изложбени зали и частни галерии. Има виждания за театралната реформа: "Шекспир е направил театъра да се движи, а не да стои по градовете", припомни отново министърът.
Друг въпрос е защо древните са градили амфитеатри за по 3000 души. Но Рашидов не е длъжен да знае, че трупите "пътуват", главно когато са в криза, но това, което показват, рядко е театър. Какво ще стане с Мелпомена ще кажат хората, които пишат закона за сценичните изкуства, а ние отново ще трябва внимателно да следим сайта на Министерството на културата.
Ясно е, че "ако има театър в Долни Богров, ще му помагаме да се развива - достатъчно е да пълни зала, зрителите да са щастливи, да има хора", обяснява на живо експертът и дава примери с Гърция. Там имало бум в развитието на частните и свободните театри - държавни били само националната драма, операта и филхармонията. Имало 10 общински театъра и 185 частни формации, които равнопоставено участвали за държавни субсидии и проекти. Във великата Италия имало 6 държавни опери. А у нас? Седем. 
Лее се живото слово, а плахият журналистически мозък трескаво пресмята какво от казаното става за дописка...

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ