01 Декември 2023петък22:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

По цял свят ходят, нищо не научават

Властта тласка научни институти и вузове вместо към съдружие към разделяне и противопоставяне

/ брой: 152

автор:Велиана Христова

visibility 1888

Министерството на образованието, младежта и науката продължава стриктно да следва политиката на предишния министър Даниел Вълчев и на сегашния Симеон Дянков за потискане и обезличаване на БАН с намерението науката да преминела към вузовете, понеже така било по света. С промените в Закона за насърчаване на научните изследвания държавата поема ангажимент да създаде поне три научни центъра (инкубатори) към университетите, да се съсредоточават парите към приоритети, обяви вчера министър Сергей Игнатов. На въпроса защо само към вузове, а не както е в Европа и по света (където такива научни паркове се създават на равноправни начала от научни институти и университети, като се привличат и иновативни фирми и в това съучастие е смисълът на тези научни центрове), министърът отговори: "Явно, четем различни книжки, световният опит е инкубаторите да са само към университети". Пък и институти можели да участват в работата на тия центрове под шапката на вузовете. Интерсно как става тая работа, когато институтите са водещи в дадена наука.
Очевидно Сергей Игнатов никога не е отварял сайтовете в интернет на подобни научни инкубатори, за да види реално как се създават, как се финансират и поддържат на равноправни начала от двата вида структури - научни организации и университети. Навсякъде науката е съдружие, никъде няма присъединяване на институти под шапката на вузове (обратният вариант го има, във Франция и Испания например). А уж живеем в информационния ХХI век. А би могъл министърът да попита как се правят тези неща и наши учени и преподаватели, които отдавна работят по договори в такива научни инкубатори по света. 
Именно насадената "отгоре" неравнопоставеност между научните изследвания в научните звена и във вузовете в полза на вторите бе причина академичните общности да не приемат подготвената от предишния екип на министерството Национална стратегия за науката в България. Робуваха на историческия принцип на това, което е било у нас, коментира Игнатов. До края на годината МОМН ще подготви наново стратегията, каза той. По всичко личи, че ни очаква вариант, подобен на предишния.
В момента Игнатов водел преговори с Дянков субсидиите на вузовете при актуализацията да се намалят с 15, а не с 20 на сто, както бе прието при първото четене на закона за промяна на бюджета. Грижа за БАН обаче не присъства в преговорите за по-малък финансов удар, макар че още преди приемането на бюджет 2010 от академията ненадейно и без обосновка по искане на Дянков предварително бяха отрязани 10 млн. лв. (над 11% от субсидията). И сега с около 40% свиване на парите спрямо 2009 г. БАН няма пари не само за ток и парно, не са й дадени дори парите дори за заплатите, липсват над 11 млн. лв. В институтите е разпоредено всеки да излезе около 40 дни неплатен отпуск за годината, което смъква мизерните заплати на учените допълнително.
 Да не говорим, че и до ден-днешен продължава пълното и дългогодишно нехайство от страна на просветното ведомство за това, че България е единствената страна в ЕС без целева оперативна програма за развитие на инфраструктурата и кадрите в науката. Използват се някакви възможности за европари по други програми за инфраструктура на вузовете и толкоз.
А иначе министърът се похвали вчера, че със зам.-министъра на финансите Владислав Горанов щели да викат ректорите един по един, според Игнатов - "нещо като обществена ревизия", за да кажат как изразходват получените средства. Когато човек прочете стенограмата от заседанието на МС от 30 юни т.г., вижда цялата любов, с която Б.Б. разпорежда да се привикат ректорите и да се види дали пък вузовете не мамят, че са бедни.

Изграждането на"Хемус" ще се забави още с година

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 233

Близо 44 млрд. лв. е външният дълг

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 233

Натискали малки фермери да протестират

автор:Дума

visibility 244

/ брой: 233

Само до 25% авансово за почивка или екскурзия

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 233

Стрелба по време на примирието в Газа

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 233

Лавров отиде в Скопие, но не през България

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 233

Унгария и Северна Македония заедно срещу такса "газ"

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 233

Приключи мандатът на китайския посланик у нас

автор:Таня Глухчева

visibility 254

/ брой: 233

Черна дупка

автор:Александър Симов

visibility 252

/ брой: 233

Залог, по-голям от електората

автор:Аида Паникян

visibility 288

/ брой: 233

Инат

автор:Деси Велева

visibility 263

/ брой: 233

Гьоков: Бюджетът замразява плащания

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 233

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ